IRCForumu.ORG   sohbetkacak
reklamalanı


Güncel ve Son Dakika Haberler Güncel ve Son Dakika Haberler

 
 
Seçenekler Stil
Alt 12 Temmuz 2023, 20:34   #1
Memories last forever.
Alisa - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Sıcak hava dalgası geliyor! Kavrulacağız... Meteoroloji duyurdu

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamaya Türkiye aşırı sıcakların etkisi altına giriyor. Bakan Koca'dan vatandaşlara dikkat çeken bir uyarı geldi. Önümüzdeki günlerde Türkiye'yi ne bekliyor? Sıcak hava dalgası kaç gün sürecek? En fazla hangi bölgeler sıcaklıklardan etkilenecek?



Türkiye'nin birçok kesimi günlerdir kuvvetli yağışların etkisi altında. Özellikle Batı Karadeniz’de sele sebep olan şiddetli yağışlar yerini aşırı sıcaklara bırakıyor.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamaya göre hava sıcaklıkları 4 ila 6 derece artarak yer yer mevsim normallerinin üzerinde seyredecek. Yetkililer aşırı sıcaklara karşı uyarıda bulunuyor. Özellikle kronik hastalığı olanların çok daha fazla dikkat etmesi gerekiyor.



Önümüzdeki günlerde Türkiye'yi ne bekliyor? Sıcak hava dalgası kaç gün sürecek? En fazla hangi bölgeler sıcaklıklardan etkilenecek? İstanbul Üniversitesi'nden İklim Bilimci Prof. Dr. Barbaros Gönençgil, TRT Haber’e anlattı.


ÖZELLİKLE BATI VE GÜNEY KESİMLERDE ETKİLİ OLACAK

“Küresel süreçlere göre özellikle de Türkiye’yi ilgilendiren basınç merkezleri ve yapıları açısından bakıldığında pazar gününe kadar sıcak hava görülecek” diyen Prof. Dr. Gönençgil, geçen yaza benzer bir tablonun yaşandığına dikkat çekerek sözlerini şöyle sürdürüyor: “Geçen yaz aylarında özellikle Avrupa'da da sıcak hava dalgalarının sebebi olan basınç yapısının hem Avrupa'da hem Türkiye'de bugünden itibaren etkili olmaya başladığını gördük.”



Bu sıcak hava dalgalarının sebebi olan basınç yapısının Türkiye’nin özellikle batı bölgelerinde ve güney kesimlerinde etkili olacağını ifade eden Prof. Dr. Gönençgil, “Kıyı kesimlerinde sıcaklıklar yükselecek; hatta sıcak hava dalgasına dönüşmesi ihtimali de söz konusu” diye uyarıyor.



KIYI BÖLGELERDE NEM ETKİSİ

Sıcak hava dalgasının birtakım olumsuz etkiler yaratabileceğinin altını çizen Prof. Dr. Gönençgil, kıyı bölgelerde nemle birlikte daha büyük etkilerin söz konusu olabileceğini söylüyor. Bunun da hem günlük yaşamı hem de insanların sağlığını etkileyebileceğini belirtiyor. Yaz boyu hem aşırı yağışlar hem de aşırı sıcaklar bekleniyor...

Prof. Dr. Gönençgil bunun, mevsim ya da dönem koşullarının etkisi olduğuna değinerek şöyle devam ediyor:

“Geçtiğimiz dönemlere göre farklı olan yaz yağışlarının biraz daha fazla; daha doğrusu zaman zaman ortalamanın üzerinde olması öngörülüyor. Sıcaklık arttıkça havanın nem tutma kapasitesi arttığı için yağışlar daha fazla düşüyor. Bu da son birkaç gündür gördüğümüz gibi Türkiye’nin belli bölgelerinde afete dönüşecek, zarar verebilecek boyuta geliyor.”



SICAK HAVA DALGASI NE ANLAMA GELİYOR?

Prof. Dr. Gönençgil, pazar gününe kadar etkili sıcaklıkların süreceğini söylüyor:

“Hem ortalamalar hem de günlük maksimum sıcaklıklar bazında mevsim normallerinin üzerinde olmasını bekliyoruz.” Peki Türkiye’nin etkisi altına girmesi beklenen sıcak hava dalgası ne anlama geliyor? Sıcak hava dalgasının bölgeden bölgeye değişebilen bir tanımlama olduğunu belirten Prof. Dr. Gönençgil, bunu bir örnekle açıklıyor:

“Bizim coğrafi enlemimizde 40 derece sıcaklık, sıcak hava dalgası oluşturabilir. Ancak daha ekvatoral bir bölgede öyle değil... Sıcak hava dalgası için orada sıcaklığın daha yüksek olması bekleniyor. Bizim bulunduğumuz enlemde ortalama sıcaklıkların üzerine çıkılması ve bunun birkaç gün sürümesiyle alakalı bir durum söz konusu. Ortalama maksimum sıcaklıklar var. Onun üç-beş derece üzerine çıkması ve bunun birkaç gün sürmesi sıcak hava dalgası anlamına geliyor.”



Hava sıcaklıklarının artacağı iller arasında Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ’da yer alıyor. Yapılan tahmine göre Edirne'nin 41 derecenin üzerine çıkması bekleniyor.
Yaşanan sağlık sorunlarının başında aşırı sıvı ve mineral kaybı geldiğini aktaran Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Galip Ekuklu, bu kayıplardan en kolay etkilenen risk gruplarının ise bebekler, çocuklar, hamileler ve yaşlılar olduğunu belirterek bu grupların daha dikkatli davranması gerektiğini söyledi.

"SICAK ÇARPMASINA DİKKAT"

Sıcak hava ve nemle birlikte sıcak çarpması, kas krampları, bulantı-kusma, kalp ritim bozuklukları, şuur kaybı, beyin ödemi, gıda zehirlenmeleri ve cilt yanıkları görülebileceğinin altını çizen Prof. Dr. Ekuklu, "Aşırı sıcaklar insanların yaşamını tehdit edici boyuta gelebiliyor. Avrupa'da bu dönemlerde yaşanan aşırı sıcaklara bağlı olarak binlerce insan hayatını kaybetti. Aynısı bizim için de geçerli" dedi.

Aşırı ısı artışının neden olduğu bu tabloda kişide aşırı terleme, halsizlik, yorgunluk, baş dönmesi, bulantı, kusma, kas krampları, sinirlilik, belirtilerinin şuur kaybına kadar da gidebildiğini belirten Prof. Dr. Ekuklu, böyle durumlarda kişinin hemen bir uzmana başvurması gerektiğini aktardı.



Ekuklu, eğer şuur kaybı gibi ağızdan beslenmeyi engelleyen bir durum yoksa sıvı-elektrolit kaybının giderilmesi amacıyla 1 litre suya 1 çay kaşığı tuz ve 1 çay kaşığı karbonat karıştırılarak kişiye içirilebildiğini ifade etti.
Yaz ayları ve sıcak havaların olduğu dönemde sıvı alımının artırılması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Ekuklu, Kronik hastalığı olanların sıcak havalarda güneş altında durmaması ve ilaçlarını düzenli kullanması gerektiğini belirtti.



Meteoroloji Genel Müdürlüğü ve uzmanlardan peş peşe uyarılar gelirken, bir açıklama da Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'dan geldi.

Koca, Twitter hesabından, "Sıcak çarpması, vücut sıcaklığının 40 derecenin üzerine çıktığı, Hipertermi olarak da bilinen ciddi bir klinik durumdur" dedi.

Koca, şöyle devam etti:

"Yaşlılar ve çocuklar; diyabet hastalığı, yüksek tansiyon, kalp hastalığı, astım gibi kronik rahatsızlıkları olanlar sıcak çarpması için yüksek risk grubundadır. Bu gruptakilerin gün içinde sıcaklığın yüksek seviyelere ulaştığı saatlerde dışarıya çıkmamalarını öneriyoruz."

Kaynak:https://www.posta.com.tr/galeri/sicak-hava-dalgasi-geliyor-kavrulacagiz-meteoroloji-duyurdu-iste-hava-durumunda-son-dakika-uyarisi-2650828/13
________________

Sanalı bıraktım..
 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 09:09.