IRCForumu.ORG   sohbetkacak
reklamalanı


 
 
Seçenekler Stil
Alt 25 Ekim 2023, 19:37   #1
Standart Ptozis(Göz Kapağı Düşüklüğü)

Ptozis Nedir?


Göz kapaklarınız düşük veya sarkık ise, sizde ptozis veya göz kapağı ptozisi olabilir. Bir (tek taraflı ptozis) veya her iki göz kapağınızda da (çift taraflı ptozis) düşüklük olması mümkündür.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Konjenital Ptozis
Bazen çocuklar ptozisle doğabilir. Buna konjenital ptozis adı verilir. Genellikle üst göz kapağını kaldıran kasın düzgün gelişmemiş olmasından kaynaklanır.1

Çocuğunuzda konjenital ptozis varsa, göz kapaklarından birinin veya her ikisinin düşük olduğunu fark edebilirsiniz. Ayrıca, daha iyi görme çabasıyla kafalarını geriye eğiyor veya kaşlarını kaldırıyorlarsa, bu bir ptozis belirtisi olabilir. Görmelerine yardımcı olması için başlarını sürekli arkaya eğmeleri baş ve boyunlarında sorunlara yol açabilir.

Çocuklarda ptozis başka görme sorunlarına da yol açabilir. Göz kapaklarından biri görmelerini engelleyecek kadar düşükse, ambliyopi gelişebilir. Bu, gözlerden birinde görmenin diğerinden daha iyi olmasıdır. Astigmat veya şaşılık (strabismus) da gelişebilir.

Ptozisle doğan çocuklarda, göz kapağı tümörleri veya gözlerini hareket ettirmede güçlük gibi başka göz sorunları da olabilir.

Yetişkinlerde ve Daha Büyük Çocuklarda Ptosizin Nedenleri

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]


Ptozis çoğunlukla göz kaslarının kendileriyle ilgili bir sorundan kaynaklanır. Göz kapağınızı kaldıran kas zayıflayabilir, sarkabilir ya da ayrılabilir. Bu tür ptozis genellikle ciddi değildir ancak bunun için tedavi görmek değerlendirilebilir. Bu tür ptozis görmenizi etkileyebilir veya göz kapaklarınızın altından etrafı görmek amacıyla boynunuzu eğiyor olabileceğinizden boyun zorlanmasına neden olabilir.

Fakat ptozisin beyin tümörü veya inme gibi daha ciddi bir sorunun belirtisi olması da mümkün olabilmektedir. Birkaç gün hatta birkaç saat içinde gelişen ani göz kapağı düşüklüğünüz varsa, bunun ciddi bir sorunun belirtisi olma ihtimali olabilir. Bu, acil bir tıbbi durum olabileceğinden mümkün olan en kısa sürede doktorunuzla konuşmalısınız. Bunun aksine, kasların zayıflaması nedeniyle ortaya çıkan ptozis genellikle aylar veya yıllar içinde gelişir. Olağan kas zayıflığı gün boyunca, siz yoruldukça kötüleşme eğilimi gösterebilir, daha ciddi bir sorunun belirtisi olma ihtimali bulunan göz kapağı düşüklüğü ise günün herhangi bir saatinde ortaya çıkabilir, bir gözde ve ardından diğerinde görülebilir.

Ptozisin Tedavisi

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Göz kapağı düşüklüğünün tedavisi için ilaç ve cerrahi dahil birçok farklı seçenek mevcuttur.

Konjenital (doğumsal) ptozisli bir bebeğiniz veya küçük bir çocuğunuz varsa, ptozisin görme gelişimini etkilememesi için mümkün olan en kısa sürede tedavi edilmesi iyi bir fikir olabilir.

Çocuğunuzun bir gözünde ptozise bağlı olarak ambliyopi (diğer göz kadar iyi görmeyen bir göz) geliştiyse, bunun da tedavi edilmesi gerekebilecektir. Genellikle bu tedavi daha zayıf olan gözü güçlendirilebilmek için daha güçlü olan gözü kapatmak üzere bir göz bandı veya özel bir gözlük kullanımını içerir.

Ptozis ameliyatında cerrah göz kapağınızı kaldıran kasta küçük bir düzeltme yapabilir veya kas ayrılmışsa bunu göz kapağınıza yeniden tutturması gerekebilir. Bu ameliyat size muhtemelen lokal anestezi altında yapılacaktır. Ptozisten şüpheleniyorsanız bir hekime başvurmanız önemlidir.

Yalnızca bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.


Kaynak:[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 17:56.