IRCForumu.ORG   sohbetkacak
reklamalanı


 
 
Seçenekler Stil
Alt 27 Temmuz 2021, 20:36   #1
Kusursuz dost arayan dostsuz kalır.
CURRY SAUCE - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Progresif Supranukleer Palsi ve Konuşma Terapisi

Prograsif supranükleer palsi hastalığı, Steele- Richardson-Olszewski diye de bilinen nedeni bilinmeyen 60 yaş üstü kadın ve erkeklerde eşit görülen ilerleyici, nörodejeneratif bir hastalıktır. Beyinde tau adlı bir proteinin birikmesi sonucu oluştuğu düşünülmektedir. Genetik bir hastalık olmadığı gibi çevresel faktörlerle de ilişkili değildir. Parkinson hastalığına benzer belirtiler görülür ve MR’da orta beyin ve frontal lob bölümünde küçülme görülmesi Progresif Supranükleer palsi (PSP) tanısı koymada yardımcı olabilir.
Progresif Supranükleer Palsi hastalarında;
  • Yavaş yürüme ve katılık
  • Denge sorunları ve düşme
  • Görme Problemleri
  • Bilişsel ve Emosyonel Problemler
  • Konuşma Problemleri görülür.
PSP hastalarının konuşmaları kaba, peltek, boğuk ve inleme gibidir. Dizartri dediğimiz ve parkinson hastalarında da görülen monoton konuşma bu kişilerde de görülebilir ancak spastik tutulumdan dolayı sesleri daha serttir. Artikülasyon bozuklukları, konuşma akıcılığının bozulması (kekemelik) ve gergin (sert) sesle konuşma gibi konuşma bozuklukları da eşlik edebilir. Kişi konuşma ritminin nasıl olması gerektiğini bilir ancak bir sesin istemsiz tekrarı, uzaması veya kesilmesi nedeniyle konuşma ritmini ayarlayamaz. Günlük yaşamda yakınları ile sözel iletişim kurmak zorlaştıkça kişilerin yaşam kaliteleri olumsuz etkilenir ve bunun sonucunda hastalarda sosyal ve duygusal izolasyon kendini geriye çekme durumları görülebilir.
Bu hastalığın ilaç tedavisi yoktur ancak erken dönemde dopamin ilaçları ile belirtileri azaltılabilir. Ancak ilerleyen dönemlerde dopaminin bir etkisi olmamaktadır. Yürüyüş, akıcı hareket ve denge problemleri için erken dönemde fizyoterapi egzersizlerine başlanabilir. Pnömoni ve malnutrisyona neden olabilecek konuşma ve yutma güçlüklerine yönelik de erken dönemde konuşma terapisine başlamak fayda sağlayabilir.
Parkinson hastalarında standartlaştırılmış ve etkinliği kanıta dayalı olan Lee Silverman Ses Tedavisi ile yapılan klinik bir araştırma sonucunda Lee Silverman Ses Terapisinin Progresif Surpanükleer Palsi hastalarında da etkili olduğu gösterilmiştir.



alıntı
 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 15:39.