IRCForumu.ORG   sohbetkacak
reklamalanı


Ağaç Şeklinde Aç2Beğeni
  • 1 Post By VelevKi
  • 1 Post By VelevKi

 
 
Seçenekler Stil
Alt 26 Temmuz 2021, 16:56   #1
Kayıtlı Üye
VelevKi - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Piercing Yaptırmadan Önce Bunları Bilmeniz Şart!

Piercing sadece bir takı değil!

Bir yaşam tarzı ve felsefesi piercing…

İnsanların kendini ifade etme yöntemlerinden biri olarak adlandırabileceğimiz piercing (pirsing) vücudun burun, kulak, dudak, dil gibi çeşitli yerlerine iğne yardımıyla açılan deliğe takılan takıları ifade eder.

Peki ne tür piercing modelleri vardır? Sağlık açısından bir zararı var mıdır? Bakımı nasıl olmalıdır? Tüm bu soruların yanıtını öğrenmek için buyrun başlayalım.

Piercing Nedir?

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

İngilizce “pierce” kelimesi “deriyi delmek” anlamına gelir. Piercing de deriyi delerek içine takı (genelde çivi, halka, vida benzeri takılar) yerleştirmek veya bizatihi takının kendisi gibi anlamlar taşır. Ayrıca Türk Dil Kurumu’nun da bu kelimeye pirsing karşılığını önerdiğini ve “Herhangi bir yerine süs amacıyla takılan metal halka, kanca, top vb.” tanımını kullandığını belirtelim. Kulak, vurun, dudak, göbek deliği, dil, kaş gibi çeşitli bölgelere piercing takılabilir. Buralar vücudun hassas bölgeleri olduğu için ve piercing işleminde kesici-delici aletler kullanıldığı için piercing taktırmanın birtakım riskleri bulunmaktadır. Dolayısıyla bu işlemin güvenilir ve kaliteli yerlerde yaptırılması büyük önem taşır. Yani hijyen olmazsa olmazdır.

Vücudun hemen her yerine piercing taktırılabilir, ancak piercing taktırırken estetik kadar vücudun bu işlemi tolere etmesi ihtimalinin yüksek olduğu yerlere taktırmak da önemlidir. Keza yaşam tarzı da piercing taktırmak için önemli bir faktördür. Örneğin gün içinde kulaklık takmanızı gerektiren bir işte çalışıyorsanız kulak piercing’i kullanmanız pek doğru olmaz, zira takıya sürekli temas, bu bölgenin enfeksiyon kapmasına neden olabilir.

Piercing, bir beden süsüdür ve kişinin kendini ifade etmesini sağlayan bir yöntemdir. Yani modanın bir parçasıdır. Vücudu modifiye etmek olarak değerlendirebileceğimiz bu yöntemin tarihi çok eskilere uzanır. Piercing tarihçesine baktığımızda çok eskilere dayandığını görüyoruz. Örneğin burun piercing’inin 4000 yıl öncesine kadar uzandığını biliyoruz. İncil’in Genesis 24:22 bölümünde Hz. İbrahim yardımcısından oğlu İshak’a eş bulmasını ister. Hz. İbrahim’in yardımcısı Rebekah adında bir kadın bulur ve bir burun takısı hediye eder. Yakın tarihe baktığımızda ise burun piercing’inin 1960 ve 1970’lerde hippiler arasında popüler olduğunu görüyoruz.

Şimdi bu ilginç takının farklı kullanımlarına bakalım.

Kulak Piercing’i

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

En popüler piercing türlerinden biridir. Kulağa piercing takmak için açılan delikler, çabuk iyileşir ve iyileşme sürecinde bağışıklık sistemine büyük bir yük bindirmez. Özellikle kulak kıkırdağına takılan piercing’lere özen göstermek çok önemlidir. Kıkırdak enfeksiyon kaparsa kalıcı sağlık sorunları meydana gelebilir. Bu nedenle kulak kıkırdağında ilhitaptan şüphelendiğinizde mutlaka doktora görünmelisiniz.

Kulak formu, insandan insana değişiklik gösterir. Bu nedenle dilediğiniz takıyı taktırmadan önce anatominizin buna uygun olduğunu kontrol ettirin. İyi bir piercing uzmanı, sizin istemediğiniz yerlere delik açmaz ve sizi doğru şekilde yönlendirir.

Dudak Piercing’i

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Dudak da piercing taktırmak için sıkça kullanılan bir bölgedir. Özellikle labret denen alt dudak ile çene ortasındaki kısım en çok takı taktırılan bölgedir. Hem ağız hem de yüz piercing’i olarak değerlendirilen dudak piercing’inin bakımı son derece önemlidir. Dudak bölgesinde yoğun bir kan akışı olduğu için açılan delik çabuk biçimde iyileşir.

Dudak piercing’inin taşıdığı en büyük risk, dudağa takılan takının diş ve dişetine temas etmesi sonucu oluşabilecek enfeksiyonlardır. Eğer ciddi bir durum oluşursa doktora ya da diş hekimine gitmekte büyük fayda vardır. Yumuşak bir yapıya sahip takı ya da dudak yapısına uygun bir takı sayesinde muhtemel sağlık sorunlarının önüne geçilebilir.

Ağıziçi ve Dil Piercing’i

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Oral, yani diş eti ve dil piercing’leri de popülerdir. Ağız içine açılan delikler, diş etlerinde bolca kan bulunması nedeniyle çabuk iyileşir. Ancak yine ağız içinin bakteri bakımından oldukça zengin olması oral piercing konusuna büyük önem vermeyi gerektirir. Ağız içindeki takının bir bölümü kırıldığında yutma ya da yanlış bir ısırık nedeniyle dişinizi kırma tehlikesi bulunur.

Ağız içi oldukça nemli bir yer olduğu için bakteri üremesine son derece elverişli bir yerdir. Bu da enfeksiyon oluşması için ideal bir ortam sağlar. Piercing’ten kaynaklı enfeksiyonlara büyük önem verilmeli ve derhal hekime başvurulmalıdır. Piercing’le oynama ve ısırma alışkanlığı diş etinin zarar görmesine ve hatta dişlerin ve dolguların hassaslaşarak kırılmasına neden olabilir. Dil piercing’i ağız içinde tükürük üretiminin artmasına neden olabilir.

Yutkunma sorunu, ateş, kızartı gibi durumlar meydana gelirse derhal hekime başvurmalısınız. Her öğünden sonra ağız çalkalama suyuyla ağzını çalkalayarak takı etrafında birikebilecek yemek artıklarını ortadan kaldırmalısınız.

Burun ve Yüz Piercing’i

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Piercing takmak için burun ve yüze açılan delikler yüz bölgesindeki yoğun kan akışı nedeniyle çabuk iyileşir, ancak yüze takılan piercing’lere dikkatli bakılmazsa kalıcı izler meydana gelebilir. İnsan bedeninin en görünen bölgesi olan yüz, iş ve okul hayatındaki giyim kuşam kuralları gereği bazı durumlarda yasaklanabilir.

Özellikle burun deliği en popüler piercing noktalarından biridir. Hindistan ve Afrika kültürlerin uzun yıllardır kullanılan burun piercing’i son yıllarda ABD ve Avrupa’da da yaygınlaşmaya başladı. Burun piercing’i takarken kullanacağınız takının çok dar olmamasına dikkat edilmelidir.

Burun bölgesine yerleştirilen piercing’in iyileşmesi 2-3 ayı bulabilmektedir. Bu nedenle bu süre zarfında piercing’i çıkarmak deliğin tekrar açılmasına ve iyileşme sürecinin sıfırdan başlamasına neden olur ki bu durum enfeksiyona davet çıkarmak anlamına gelir. Bu nedenle piercing uzmanına sormadan asla kafanıza göre takıyı çıkarmayın.

Vücut Piercing’i

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Göbek deliği, göğüs ucu, göğüs, sırt, ense gibi bölgelere takılan piercing’ler genelde 6 ila 10 hafta içinde iyileşirler. Vücudun bu farklı yerlerine takılan piercing’lerin enfeksiyon kapmaması için piercing’lerle gereksiz yere oynamamalı, günde iki kere sabunla yıkalamalı ve havluyla kurulamalı, fazla temizlikten de kaçınmalısınız. Fazla temizleme, cildin hassaslaşmasına neden olur ve iyileşme sürecini uzatır. Umumi yüzme havuzlarına girmemeli ve temizliğinden emin olmadığınız sulara temas etmemelisiniz.

Piercing Bakımı
Piercing Dünyası Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Piercing bakımı ve takı takmak için delinen bölgenin sağlığı konusunda dikkat etmeniz gereken bazı durumlar var. Ancak temel olarak şunları sayabiliriz.

*Delik açıldıktan sonra 24 saat boyunca o bölgeye ellemeyin.

*Tuzlu solüsyonla iki günde bir iki kez yıkayın.

*İlk birkaç hafta duş alın ve vücudunuzu ovmadan ve keselemeden yıkanın.

*Enfeksiyon belirtisi hissettiğinizde mutlaka doktora görünün.

Şimdi yapmanız gerekenlere daha detaylı bir şekilde bakalım.

24 Saat Dokunmayın
Piercing takıldıktan sonra 24 saat o bölgeye dokunmayın. Dokunacağınız zaman ise ellerinizi iyice yıkamaya özen gösterin. Kir, yağ gibi şeyler delik açılan bölgenin iyileşmesini engelleyebilir ve hatta enfeksiyona neden olabilir.

Olağan Durumları Aklınızda Bulundurun

Bu süreçte ihtiyatlı olmak gerekir ve kanama, sızlama gibi durumlar olağandır.

Normal bir iyileşme süreci şöyledir:


*Kanama, hassasiyet, kızarma ve şişme bu süreçte normaldir. Takı takıldıktan hemen sonra bu tür durumlar meydana gelebilir. Ancak aşırı kanama, aşırı şişme, aşırı ağrı meydana geliyorsa doktorla ya da piercing’i takan kişiyle görüşün. Genital bölgelerde açılan deliklerin birkaç gün kanama yaptığını unutmayın.

*Kaşınma ve renk değişimi de iyileşme sürecinin olağan bir parçasıdır. Delik açılan bölgede yeni hücreler oluşacağı için kaşınma meydana gelir. Yine aynı şekilde delik açılan yerden bir miktar sıvı gelebilir. Bu sıvıya lenf denir ve cildin renginin değişmesine neden olabilir.

Farklı Temizleme Yöntemlerini Bilin

Delinen bölgeyi, delme işlemini takip eden birkaç hafta boyunca günde bir kere tuzlu su bazlı solüsyonla yıkamak gerekir. Kullandığınız solüsyon, cildinizi rahatsız ediyorsa pirsing uzmanından diğer solüsyonlar hakkında bilgi alın.

*Kulak memesi için kullanılan takıyı, sıcak tuzlu su bulunan bir bardağın içine koyun sterilize edebilirsiniz. Göbek deliğine takılan takıyı temizlemek için de bir bardak tuzlu suyu, göbek deliğinize doğru tutarak bir süre bekleyin ve bardağı karnınıza doğru bastırarak akmasını engelleyin. Diğer her türlü takı içinse kağıt havluya bir miktar tuzlu su solüsyonu damlatarak delinen bölgeyi ve takıyı temizleyin.

*Eğer su ve sabun ile yıkamak istiyorsanız da günde en fazla 1-2 kez sabun kullanın. Sabunla yıkamanın en iyi yolu duştur. Duş esnasında life bir miktar sabun sürün ve 15-20 saniye deline bölgeyi hafifçe ovalayın.

*Tahriş ve enfeksiyon ihtimalini ortadan kaldırmak için fazla yıkamamaya da özen gösterin. Günde bir iki kez temizlik yeterlidir.

*Anti-bakteriyel ürünler ve sert sabunlardan kaçının. Bu maddeler iyileşen hücrelere zarar verebilir, cildinizi kurutabilir ve kabuk bağlamasına neden olabilir. Aynı şekilde asla ve asla alkolle temizlik yapmaya çalışmayın.

*Vücut losyonu, bebek yağı gibi şeyler kullanmayın. Bu maddeler kıvamları gereği cildin hava almasını engelleyerek iyileşme sürecini uzatabilirler.

*Ilık duş almak temizlik bakımından idealdir. Kızarıklıkları ve kirleri ortadan kaldırır. Delik açıldıktan sonra birkaç hafta küvette banyo yapmayın. Küvet bakteri bakımından zengin bir yerdir. Bu nedenle enfeksiyondan korunmak için küvette yıkanmayı bir süre erteleyin.

Darbe Almamaya Çalışın
Piercing ile temizlik dışında el temasında bulunmayın. Gereksiz yere oynamayın ve dokunmayın. Başka insanların temas etmesini ve öpmesini engelleyin. Delik iyileşene kadar spor yapmamaya çalışın. Voleybol oynarken o bölgeye gelebilecek bir top darbesi başınıza olmadık işler açabilir. Genital bölgelere takı takılması durumunda ilk 6-10 hafta boyunca cinsel ilişkiden kaçının. Keza dil ve ağız içine takı takılması durumunda da ilk 6 hafta öpüşmemeye dikkat edin.

Kirli Sulardan Uzak Durun
Göl, gölet, küvet, ırmak, dere, havuz gibi yerlerden uzak durun. Buradaki suların temiz olup olmadığından emin olmanız zordur. O yüzden sağlığınızı riske atmayın ve iyileşme süreci bitene kadar buralardan uzak durun.

Sabırlı Olun.
Unutmayın, açılan delik dışarıdan içeriye doğru iyileşir. Dolayısıyla siz deliğin iyileştiğini düşünseniz bile süreç tamamlanmamış olabilir. Bu yüzden iyileşme sürecinde takıyı çıkarmaya ve değiştirmeye çalışmayın. Bu tür müdahaleler iyileşme sürecinin baştan başlamasına neden olur. Ağrı, sızı duyarsanız da hemen paniğe kapılmayın. Bu durum %90 oranında piercing’in hareket etmesi nedeniyle meydana gelen bir ağrıdır. Her ağrının enfeksiyon anlamına gelmediğini unutmayın.

Alıntıdır.
________________

B
 
Alt 20 Eylül 2021, 14:11   #2
Kayıtlı Üye
VelevKi - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

@[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] burnunu deldirmeden bı göz at buraya

Rü_ bunu beğendi.
________________

B
 
Alt 20 Eylül 2021, 14:21   #3
emotions and memories
Rü_ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Korkuyorum @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

 
Alt 20 Eylül 2021, 14:32   #4
Kayıtlı Üye
VelevKi - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Alıntı:
Rü_ Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Korkuyorum @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
Sonunu düşünen kahraman olamaz. Hocam.

Rü_ bunu beğendi.
________________

B
 
Alt 20 Eylül 2021, 14:33   #5
emotions and memories
Rü_ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Alıntı:
VelevKi Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Sonunu düşünen kahraman olamaz. Hocam.
O zman bugün bitiyor bu iş :s

 
Alt 20 Eylül 2021, 14:38   #6
Kayıtlı Üye
VelevKi - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Alıntı:
Rü_ Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
O zman bugün bitiyor bu iş :s
Hadi bakalım. ki

________________

B
 
Alt 04 Ekim 2021, 12:26   #7
Dalımı incitenin Ağacını kökünden Sökerim...
EsrarLı - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

1 hızma buruna guzel duruyo gerisi hikaye ya

________________

 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 02:21.