IRCForumu.ORG   sohbetkacak
reklamalanı


 
 
Seçenekler Stil
Alt 05 Temmuz 2021, 23:05   #1
GameOver
AkGün - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Migren tedavisinde cigir acan asi Turkiye’ye geliyor

Dunya Bas Agrisi Dernegi Yonetim Kurulu Uyesi ve Noroloji, Algoloji ve Vaskuler Noroloji Uzmani Prof. Dr. Derya Uluduz, mujdeyi verdi. Migren hastalarinin uc yildir bekledigi cigir acan tedavi, 'migren asisi' birkac ay icinde Turkiye’de kullanilmaya baslanacak.

Migrene bagli dayanilmaz bas agrisi ataklarini durduran ve onleyen, dunyada ilk kez migrene ozel bir tedavi olarak gelistirilen migren asisinda Turkiye’deki hastalar icin de geri sayim basladi. 2012’den bu yana uzerinde calisilan ve hastalarda etkinligi kanitlanan asi, 2018 ortalarinda Amerikan Gida ve Ilac Dairesi’nden (FDA) onay alarak, ABD ve Avrupa’daki pek cok ulkede kullanilmaya baslandi.
Asi calismalarina Turkiye’den de 12 hasta katildi. Asi calismalarina dahil edilen hastalardan ev hanimi Sevda Oral, “Bas agrim basladiginda 2-3 gun kendimde olmuyordum. Hayattan kopuyordum.

Bir yil boyunca her ay duzenli olarak asiyi kullandim. Ne auram oldu ne bas agrim oldu. Hayatim cok degisti” dedi.

'CILDIRTAN AGRIDA DA ISE YARIYOR'

Dunya Bas Agrisi Dernegi Yonetim Kurulu Uyesi ve Cerrahpasa Tip Fakultesi Noroloji, Algoloji ve Vaskuler Noroloji Anabilim Dali ogretim uyesi Prof. Dr. Derya Uluduz, iki firmanin ruhsat ve geri odemeye alinmasi icin bakanliga basvurdugunu anlatarak, “Bu asi Amerika ve Avrupa'nin bircok ulkesinde 1,5 yildir rutin tedavi olarak kullaniliyor. Bizdeki basvurularin da birkac ay icinde sonuclanmasini bekliyoruz” dedi. Migren icin bugune kadar hep baska hastaliklarin tedavisinde kullanilan ilaclardan yararlandiklarini kaydeden Prof. Dr. Uluduz, “Migrene spesifik bir ilac yoktu elimizde. Farkli hastaliklar icin uretilmis, depresyon, epilepsi, kalp ritim bozuklugu gibi hastaliklarda kullandigimiz ilaclarla migren hastalarini tedavi etmeye calisiyorduk. Migren asisi sadece migrene ozel kullanilan dunyadaki ilk tedavi. Bu acidan cigir acan bir tedavi olarak lanse ediliyor. Kronik migren hastalarinin yuzde 60-70’i bu tedaviden fayda goruyor. Hatta akut tedavi dedigimiz migren agrisi geldigi anda agri kesici yerine bu asiyi kullanabilecegimiz, calismalarla gosterilmis durumda. Ayrica kume bas agrisi diye tanimladigimiz, dogum sancisindan bile siddetli olarak tanimlanan bir agri turu daha. Daha cok uykuda ortaya cikar, goz etrafinda hissedilir, oyucu bir agridir. Cildirtan bas agrisi diyoruz biz buna. Bu bas agrisinda dahi migren asisinin etkinligini gosterildi. Yani hem migren hem de kume bas agrisinda kullanabiliyoruz bu asiyi” diye konustu.

'AGRIYA YOL ACAN MEKANIZMAYI ENGELLIYOR'

Prof. Dr. Uluduz, migrenin nasil ortaya ciktigini ve bu tedavinin migren ataklarini nasil onledigini su sekilde ozetledi:
“Genetik yatkinligin uzerine uyku bozuklugu, stres, depresyon gibi dis faktorlerin de eklenmesiyle beyinde bazi reaksiyonlar meydana geliyor. Beyin, ne oluyor bana diyor ve halk arasinda yangi olarak bilinen inflamasyon ortaya cikiyor. Inflamasyon da beyinde bir maddeyi ortaya cikariyor. CGRP dedigimiz bu madde damarlarin genislemesine neden oluyor; genisleyen damarlar beyin dokusuna baski yapiyor ve migren agrisi basliyor. Iste bu asinin en onemli ozelligi, inflamasyondaki CGRP maddesinin ortaya cikmasini onluyor. Hem atak basladiginda kullanilabilmesi hem de duzenli sekilde kullanildiginda CGRP’nin ortaya cikmasini engelledigi icin tedavi edici ozelligi var.”


HER AY DUZENLI YAPILMASI GEREKIYOR

Migren asisi olarak lanse edilen bu tedavinin aslinda bildigimiz anlamda bir asi olmadigina da vurgu yapan Prof. Dr. Uluduz, “Hastanin kucucuk bir igne ile koluna ya da gobegine, kendi kendine uygulayabildigi, ama her ay duzenli olarak yapilmasi gereken, bas agrisinda koruyuculuk saglayan bir tedavi bu. Uygulama sekli asiya benzedigi icin oyle adlandirildi ama mantigi asidaki gibi degil” dedi.

Migrenin toplumun yuzde 16'sini etkileyen ve ciddi oranda is gucu kaybina neden olan bir hastalik olduguna isaret eden Prof. Dr. Uluduz, bir hastanin ayda bir kez bile agri atagi gecirmesinin, tum yil icin 15 gununu acilde ya da evde yatarak gecirmesi anlamina geldigini belirterek su uyarilarda bulundu:


“Bir sure sonra depresyon, anksiyete ve sosyal hayattan cekilme basliyor. Turkiye'de yapilmis calismalar, her 10 kisiden yaklasIk 2’sinin siddetli migrenden etkilendigini gosteriyor. Kronik migren dedigimiz, ayda 15’i gecen agri atagi olan hastalarda artik is cigirindan cikiyor. Ilac tedavilerine de yanit alamiyoruz. Iste bunlar icin en uygun tedavi bu yeni asi. Bu tedaviyi her bas agrisi ya da migren hastasinda kullanmak dogru degil. Hasta seciminin cok ehil ellerde ve dogru bir sekilde yapilmasi gerekli. Ote yandan, bu asi mucize mi? Tabii ki hayir. Bu tedaviyle hastada gecici bir iyilik hali elde edersiniz ancak ayni zamanda hastanin mutlaka migreni tetikleyen cevresel faktorlerden uzaklasip yasam stilini de degistirmesi gerekir. Iste o zaman asidan uzun sureli bir etkinlik elde edilebilir.”

KALBINDE DELIK OLDUGU ORTAYA CIKTI

Migren hastalarinin yuzde 10’unda aurali migren goruldugunu kaydeden Prof. Dr. Derya Uluduz, “Agridan hemen once gozde bulaniklik, isIk cakmasi, kolda uyusma gibi birtakim yakinmalar olur bu hastalarda. Ama aurali migren hastalarinda maalesef atlanan bir konu var. Bu hastalarin yuzde 45 -50'sinde kalpte delik vardir. Bu da ileride felc icin ekstra bir risk olusturur. Migren asisi calismalarina dahil ettigimiz Sevda Oral da bize yaklasIk 4 yil once aurali migren yakinmasi ile geldi. Hemen kardiyoloji ile konsulte ettik ve kalbinde delik oldugu ortaya cikti. Ardindan kalbinden ameliyat gecirdi. Aura dedigimiz inme riski olusturabilecek on belirtecleri ortadan kaldirdik. Ama agrilari devam ediyordu. Biz de tam o sirada baslayan asi calismalarina dahil etmeyi teklif ettik ve tedavi henuz Turkiye’ye gelmeden bu asidan yararlanmis oldu” seklinde konustu.

'AGRILARIM 15-20 GUN SURUYORDU'

Asi calismalarina dahil edilen hastalardan ev hanimi Sevda Oral (43) ise sunlari soyledi:

“Ortaokul caglarindan beri siddetli bas agrisi cekiyordum. Bas agrim basladiginda 2-3 gun kendimde olmuyordum. Basima basortuler sariyordum. Hayattan kopuyordum. 2-3 tane ilac almama ragmen fayda etmiyor. Daha once de bircok doktora gittim. Tedavilerden hicbir yanit alamadim. Tiroidim de oldugu icin ya ona bagladilar ya da psIkolojik dediler. Agrilarim cok sIklasti. Neredeyse 15-20 gun suruyordu. Hayattan kopmustum artik. Cocuklarimla dahi ilgilenemiyordum. Cerrahpasa'ya geldim. Once kalbimde delik oldugu ortaya cikti. Ardindan asi calismasina dahil olmak istedigimi soyledim ve neredeyse bir yil boyunca her ay duzenli olarak asiyi kullandim. Ne auram oldu ne bas agrim oldu. Hayatim cok degisti. Tedaviden sonra sosyallestim. Doktorum egzersiz calismalari da verdi. Yasam tarzimi degistirdim. Spora basladim, kendime daha iyi bakmaya basladim” diye konustu.



alıntı
________________

۰۪۫.۪۫۰𝓑𝓪𝔃𝓲 𝓲𝓷𝓼𝓪𝓷𝓵𝓪𝓻 ,𝓫𝓪𝔃𝓮𝓷 𝓲𝓷𝓼𝓪𝓷𝓵𝓪𝓻۰۪۫.۪۫۰
𝑪𝒊𝒌𝒂𝒓 𝒊𝒍𝒊𝒔𝒌𝒊𝒍𝒆𝒓𝒊𝒏𝒊𝒛 , 𝒔𝒂𝒉𝒕𝒆 𝒅𝒐𝒔𝒕𝒍𝒖𝒌𝒍𝒂𝒓𝒊𝒏𝒊𝒛 𝒎𝒊𝒅𝒆𝒎𝒊 𝒃𝒖𝒍𝒂𝒏𝒅𝒊𝒓𝒊𝒚𝒐𝒓

۰۪۫.۪۫۰AkGün۰۪۫.۪۫۰



 
Alt 05 Temmuz 2021, 23:11   #2
1903 ∞
Prencies - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Bu bana fazla ütopik geliyor.

 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 13:29.