IRCForumu.ORG   sohbetkacak
sohbetkeyfim


 
 
Seçenekler Stil
Alt 05 Temmuz 2021, 23:05   #1
GameOver
AkGün - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Opucuk Hastaligi Nedir?

Genellikle cocuklarda ve genc eriskinlerde fazlaca gorulen bu hastaligin gozle gorulebilecek bircok belirtisi vardir. Bu belirtilerin en cok karsilasilanlari ise ates, lenf bezlerinde buyume gozlemlenmesi, bogazlarda agri hissedilmesi veya anjin ile ilerleme seklindedir. Opucuk hastaliginin gorulme durumunu yas araligina vurmak gerekirse daha cok 15-25 yas arasi bireylerde bu septonlar ile karsilasildigi bilinmektedir. Bilimsel acidan ise Empstein-Barr virusu (EBV) bu hastaligin en buyuk etkenlerinden biri oldugu kabul edilmektedir. Kucuk yastaki cocuklarda daha hafif seyreden bu saglik probleminin bunyeye gore iyilesme surecleri farklilik gostermektedir. Genel olarak gozlemlenen durumlara gore cocuk hastalarda 14 gun, eriskin hastalarda ise 30-50 gun arasinda iyilesme goruldugu kabul edilmektedir. Baslangicta bunyeye gore 3-5 gun arasi suren hafif bas agrisi, halsizlik, terleme, titreme, usume vb. gibi belirtiler gostermektedir. Bu belirtilerin yaninda ise dusmeyen ateslenme, goz arkasinda agrilarin olmasi, siddetli oksuruk durumlari, kas agrilarinin gozlemlenmesi ve lenf bezlerinde buyume gorulmesi en belirgin teshis gostergeleridir.

Ne yazik ki opucuk hastaligi bulasici bir hastaliktir. Bulasma durumu ise en cok tukuruk yoluyla veya kan yoluyla olmaktadir. Hastaligin aktif donemlerinde ise bulasma orani oldukca yuksek seviyelere cikmaktadir.



Opucuk Hastaliginin Belirtileri
En cok gozlemlenen belirtileri su sekildedir:
Bogazda, bademciklerde iltihap durumu, sislik, yutakta kizariklik durumlari hastalarda en cok gorulen sIkayetlerdendir. Hastalik vucut sicakliginin 38-39 derecelere kadar cikmasina sebep olabilirken bu genellikle hastaligin ilk evrelerinde gozlemlenen durumdur. YaklasIk olarak 7-10 gun arasinda degiskenlik gosterir. Bunyenin durumuna gore ilerler.

Opucuk hastaliginda bir diger onemli bulgu boynun iki tarafinda lef bezlerindeki asiri buyume gozlenmesidir. Ayrica cene alti, koltuk alti, kasIk, gogus gibi bolgelerde de lef bezleri sismesi gorulebilir. Lef bezleri buyumesinin gecmesi duruma gore degismekle birlikte birkac hafta surdugu gorulmustur. Az bir olasilikla sarilik seklinde de gorulebilir. Hemen hemen tum hastalarin karaciger test sonuclarinin yuksek oldugu gorulen durumlar arasindadir.

Hastalarin bazilarinda kol ve govde bolgesinde kizarikliklar ve dokuntuler olusabilir. Ampisilin iceren antibiyotikler tedavi surecinde kullaniliyorsa bu belirtiler ilac kullanimi kesilince zamanla kaybolacaktir. Yani gorulen durum yuksek ihtimal kullanilan ilactan kaynaklanmaktadir.

Opucuk Hastaligi Tedavisi Nasil Olmaktadir?
Opucuk hastaliginda uygulanan tedavi yontemlerini su sekilde siralayabiliriz:

Tedavi surecleri buyuk oranda destekleyici tedavilerdir. Hastaligin aktif zamanlarinin yatak istirahati ile gecirilmesi gerekir ve kan alma-verme, opusme gibi bulasmasina sebep olacak hareketlerde bulunulmamasi gerekir. Bu rahatsizlik icin genellikle bogaz agrisi icin aspirin ve benzeri agri kesiciler tedavi surecinde kullanilabilir. Infeksiyoz mononukleozlu hastalarin genellikle 2-3 hafta icinde iyilestigi gorulur. Pihtilasma ve kansizlik gibi semptomlar icin ise kortizon onerilir. Bu noktalardan sonra ise doktorun onerecegi sekilde beslenmeli ve yasam tarzini belirlemelisiniz. Aksi durumda hastaligin ilerlemesi ve tedavi surecinin uzamasina neden olabilirsiniz.



alıntı
________________

۰۪۫.۪۫۰𝓑𝓪𝔃𝓲 𝓲𝓷𝓼𝓪𝓷𝓵𝓪𝓻 ,𝓫𝓪𝔃𝓮𝓷 𝓲𝓷𝓼𝓪𝓷𝓵𝓪𝓻۰۪۫.۪۫۰
𝑪𝒊𝒌𝒂𝒓 𝒊𝒍𝒊𝒔𝒌𝒊𝒍𝒆𝒓𝒊𝒏𝒊𝒛 , 𝒔𝒂𝒉𝒕𝒆 𝒅𝒐𝒔𝒕𝒍𝒖𝒌𝒍𝒂𝒓𝒊𝒏𝒊𝒛 𝒎𝒊𝒅𝒆𝒎𝒊 𝒃𝒖𝒍𝒂𝒏𝒅𝒊𝒓𝒊𝒚𝒐𝒓

۰۪۫.۪۫۰AkGün۰۪۫.۪۫۰



 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 12:09.