IRCForumu.ORG   sohbetkacak
sohbetkeyfim


 
 
Seçenekler Stil
Alt 05 Temmuz 2021, 23:04   #1
GameOver
AkGün - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Graves (Mezar) Hastaliginin Diger Saglik Kosullari ile Iliskisi

Graves hastaligi, tiroid hormonlarinin (hipertiroidizm) asiri uretimiyle sonuclanan bir bagisIklik sistemi bozuklugudur. Bazi bozukluklar hipertiroidizme neden olabilir, ancak Graves hastaligi yaygin bir nedendir. Tiroid hormonlari bir dizi farkli vucut sistemini etkilediginden, Graves hastaligi ile iliskili belirti ve semptomlar genis kapsamli olabilir ve genel saglik durumunu onemli olcude etkileyebilir. Bu hastalik otoimmun hastaligin diger saglik sorunlari ve kosullari ile olan iliskisini bilmek hastaligin yonetilmesinde onem tasimaktadir. Bu yazida graves hastaliginin bazi saglik sorunlari ve kosullari ile olan iliskileri uzerine bilgiler bulunmaktadir.

Graves Hastaligi ve Oftalmopati
Bu durum Graves hastaligi olan kisilerin yaklasIk ucte birinde gorulmektedir. Gozun ileriye cikmasina ve goz kapaklarinin acilip kapanirken geri cekilmesine ve gecikmesine neden olan bir goz hastaligidir. Vucuttaki T hucreleri (beyaz kan hucreleri) gozlerde bir antijene (bagisIklik tepkisine neden olan bir molekul) saldirmaktadir. Bu sislik ve goz kuresinin cikintisina yol acmaktadir. Bu rahatsizligi olan kisiler genellikle gozlerinde kumlu bir his, bulanik gorme, seyrek yanip sonme, goz kurulugu ve tahris semptomlari yasamaktadir. Grave oftalmopatisi, bazi durumlarda hipertiroidizm olmadan ortaya cikmaktadir.

Graves Hastaligi ve Dermopati
Dermopati, cildin turuncuya benzeyen kirmizi ve kalin olmasina neden olan bir cilt durumudur ve bu tezahur eden durum nispeten nadir gorulur.

Graves Hastaligi ve Hamilelik
Graves hastaligi olan hamile kadinlarda, antikorlar plasentayi gecmektedir ve ayrica fetuste tiroit fonksiyon bozukluguna neden olmaktadir. Graves ‘otoimmun bir hastalik oldugundan hamileligin erken evrelerinde sorunlu olmaktadir. Ancak hamilelik sirasinda bagisIklik sistemi baskilanmaktadir ve Graves duzelmektedir. Hipertiroidizm ve Graves ‘yonetilmezse sorunlara neden olmaktadir ve bu sorunlar asagidaki gibidir:
• Yuksek tansiyon
• Kalp yetmezligi
• Cocuk dusurme veya olu dogum
• Erken dogum
• Fetus anormallikleri

Graves Hastaligi ve Osteoporoz
Asiri miktarda tiroit hormonu kemik dongusunu hizlandirir, kemik mineral yogunlugunu azaltir, zayif, kirilgan kemiklere (osteoporoz) ve dolayisiyla kemik kirilmalarina neden olmaktadir.

Graves Hastaligi ve Kanser
Calismalar, Graves hastaligi olan kisilerin bazi kanser turleri icin saglikli kisilerden daha yuksek risk tasiyabilecegini gostermektedir. 33 calismanin meta-analizinde Graves hastaligi tiroit kanseri olma riskini ikiye katlamistir. Ek olarak, 25.000 hastayi kapsayan bir kohort calismasinda Graves hastalarinin bas, boyun, karaciger, meme, prostat ve tiroit kanseri gelisme riski daha yuksek cikmistir.

Graves Hastaligi ve Hashimoto Tiroiditi
Graves’in aksine, Hashimoto’lar bir antikor TSH hormon aktivitesini bloke ettiginde ve tiroit bezine zarar verdiginde ortaya cikmaktadir. 5 – 10 yil boyunca antitroid tedavisini biraktiktan sonra, Graves’ten iyilesen kisilerin % 15-20’si Hashimoto’lara bagli olarak hipotiroidizm gelistirmektedir. Kesin nedeni bilinmemekle birlikte, arastirmacilar antitroid ilaclarinin katkida bulunabilecegini dusunmektedir.

Graves Hastaligi ve Diger Otoimmun Hastaliklar
Bilim adamlari, otoimmun hastaligin sIklikla bir digerine yakalanma riskini arttirdigini bulmuslardir. Baska bir deyisle, bagisIklik sistemi belirli bir dokuda ariza yapan ve bu dokuya saldiran kisilerin, benzer sekilde arizalanmalari ve diger dokulara saldirmalari daha olasidir. 3200 Ingiltere tiroit hastasinin (kesitsel) bir calismasinda, Graves hastalarinin yaklasIk % 10’unda baska bir otoimmun bozukluk bulunmaktadir. Buna ornekler asagidaki gibidir:
• Romatoid Artrit
• Lupus
• Tip 1 diyabet
• Pernisiyoz anemi
• Colyak hastaligi
• Vitiligo (cilt rengi kaybi)
Bunun bir istisnasi, Graves’disease ile birlikte cok nadir gorulen miyastenia gravis adi verilen otoimmun bir hastaliktir. Bilim adamlari nedenini henuz kesin olarak bilmemektedir, ancak bunun her iki hastaligin da Th17 hucrelerini iceren benzer bir mekanizma gerektirdigi icin olabilecegini dusunmektedirler.

Kullanilabilecek Takviyeler
Hipertiroidizm uzerindeki etkileri konusunda kisilerde az sayida takviye calisilmistir. Bazi takviyeler alinmadan once doktorla gorusulmelidir. Unutulmamalidir ki, bu takviyeler semptomlari iyilestirmektedir, ancak hastaligin nedenini ele almamaktadir! Bu takviyelerin hicbiri doktorun onerdigi veya recete ettigi ilaclarin yerine yapilmamalidir! Kisi herhangi bir takviye almadan once doktoruyla gorusmelidir, cunku saglik durumuna veya tedavisine ilaclarin etkisini engelleyebilir!
L-karnitin: Calismalar, L-karnitinin sinirlilik, yorgunluk ve duzensiz kalp atisi gibi semptomlari iyilestirmede yararli olabilecegini dusundurmektedir.
Glucomannan: Glukomannan, baslangic asamasinda Graves hastaligi olan 30 kiside tiroit hormonlari daha iyi seviyelere getirmis, fakat antitiroid ilac ile birlikte alindiginda etkisi daha iyi oldugu gorulmustur. Bununla birlikte, etki yaklasIk 6 haftalik tedaviden sonra kaybolma egilimindedir.
Ahnjeonbaekho-tang (AJBHT): AJBHT, 8 sifali bitki iceren bitkisel bir ilactir. Bu bitkiler; kudzu, Cin kafatasi sapkasi, alcitasi, platycodon, Angelica tenuissima, Cin cimicifuga, kokulu angelica ve Cin meyan kokudur. Bazi bilim adamlari, bu bitkisel ilacin antitiroid ilaclara alternatif olarak kullanilabilecegi kanaatindedir. 2008 yilinda yayinlanan 22 Graves hastasinin bir calismasinda (klinik calisma) AJBHT, TSH’yi arttirirken T3 ve T4 duzeylerini dusurmustur. Bununla birlikte, bu bulguyu dogrulayan baska insan calismalari veya bu bitkisel karisimin uzun vadeli etkinligi ve guvenligini arastiran calismalar bulunmamaktadir.

Graves Hastaligi ve Genler/SNP’ler
Cevresel ve genetik faktorlerin bir kombinasyonu, kisinin Graves hastaligi riskini etkilemektedir. Yakin akraba cevresinde Graves hastaligi olan kisilerin bu hastaliga yakalama riski daha yuksek oldugu bilinmektedir. Arastirmalar, HLA genlerinin Graves’de ozellikle onemli bir rol oynayabilecegini gostermektedir. Kesin tetikleyici mekanizmalar bilinmemekle birlikte Beyazlar ve Siyahlarda ve Asyalilarda daha yuksek Graves hastaligina yakalanma riski ile iliskili bazi varyantlar bulunmaktadir.
SNP’ler ve genler Graves hastaligina yakalanma riski ile de iliskilendirilmistir ve bunlar asagidaki gibidir:
• rs2476601 (PTPN22)
• rs1883832 (CD40)
• rs231775 (CTLA4)
• rs3087243 (CTLA4)
• rs2268458 (TSHR)
• rs2239610 (TSHR)
• rs7528684 (FCRL3)
• rs3761959 (FCRL3)
• rs11264798 (FCRL3)
• rs10489678 (FCRL3)
• rs1368408 (SCGB3A2)
• rs41295061 (IL2RA)

Graves hastaligi vucudun bagisIklik sistemindeki bir surecle ortaya cikabilir. Cogu durumda, bagisIklik sistemi vucudu virus ve bakteri gibi yabanci maddelerden korur. Bu maddeleri antikorlarla yok eder. Bunlar lenfosit adi verilen kan hucreleri tarafindan uretilir. Bununla birlikte, bazi insanlarda, lenfositler kendi dokularina karsi antikorlar yapar ve hasara neden olur. Graves hastaligi, antikorlar tiroid hucrelerinin yuzeylerine baglandiginda ortaya cikar. Antikorlar, asiri tiroid hormonlari ureterek hucreleri asiri tiroid hormonlari uretmeye tesvik eder. Duygusal stres bazi hastalarda Graves hastaligini tetikleyebilir. Bununla birlikte, Graves hastaligi olan cogu insan belirli bir stresli olay bildirmemektedir.
Tedavi olmadan Graves hastaligi, asagidakiler de dahil olmak uzere bazi ciddi saglik sorunlarina neden olabilir.
• Kan pihtilari, felc ,kalp yetmezligi ve kalp ile ilgili diger sorunlara yol acabilecek duzensiz bir kalp atisi
• Graves ‘oftalmopati veya Graves’ orbitopatisi (GO) olarak adlandirilan ve cift gorme, isIk hassasiyeti ve goz agrisina neden olabilen ve nadiren gorme kaybina yol acabilen bir goz hastaligi
• Kemiklerde incelme ve osteoporoz
Son olarak; arastirmacilar bazi kisilerin neden Graves hastaligi gibi otoimmun bozukluklar gelistirdiginden emin degillerdir Bu bozukluklar muhtemelen bir gen kombinasyonu ve virus gibi bir dis tetikleyiciden gelisir.


alıntı
________________

۰۪۫.۪۫۰𝓑𝓪𝔃𝓲 𝓲𝓷𝓼𝓪𝓷𝓵𝓪𝓻 ,𝓫𝓪𝔃𝓮𝓷 𝓲𝓷𝓼𝓪𝓷𝓵𝓪𝓻۰۪۫.۪۫۰
𝑪𝒊𝒌𝒂𝒓 𝒊𝒍𝒊𝒔𝒌𝒊𝒍𝒆𝒓𝒊𝒏𝒊𝒛 , 𝒔𝒂𝒉𝒕𝒆 𝒅𝒐𝒔𝒕𝒍𝒖𝒌𝒍𝒂𝒓𝒊𝒏𝒊𝒛 𝒎𝒊𝒅𝒆𝒎𝒊 𝒃𝒖𝒍𝒂𝒏𝒅𝒊𝒓𝒊𝒚𝒐𝒓

۰۪۫.۪۫۰AkGün۰۪۫.۪۫۰



 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 16:06.