IRCForumu.ORG   sohbetkacak
reklamalanı


Felsefe Felsefe hakkındaki tüm konulara bu başlık altından ulaşabilirsiniz.

 
 
Seçenekler Stil
Alt 08 Aralık 2023, 00:27   #1
Editör
Gülümse - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Felsefi Düşüncenin Nitelikleri


FELSEFİ DÜŞÜNCENİN NİTELİKLERİ


1-FELSEFİ DÜŞÜNCE AKLA DAYALIDIR.

Hayatımızı belirleyen düşünceler. Düşüncelerimizi oluşturan ve belirleyen de sorulardır. Büyük filozof THALES (MÖ 624 yılında doğmuş MÖ 546 yılında ölmüştür) evreni oluşturan temel ana madde. İlk neden nedir? Sorusunu sorarak evreni sorgulamaya başlamıştır. Thales bu ilk nedeni “arkhe” nedir sorusuyla araştırır. Thalesarkhenin su olduğunu söyler.

Bu çaba akla dayalı bir çabadır. Yunancada “LOGOS” akıl, doğru bilgi anlamına gelir. Yine O dönemde yaşayan HERAKLEİTOS evrendeki değişim ve dönüşümün mitoslardaki gibi olmadığını evrenin temel yasasının “logos” olduğunu söyler. Her filozof evreni kendi bakış açısı ile akla dayalı bir şekilde açıklamaya çalışır.

2-FELSEFİ DÜŞÜNCE ,BİLGİ,VARLIK, DEĞER ÜZERİNE BİR SORGULAMADIR

Felsefenin amacı, hayatımızı, bu dünyada doğru bilgiler yardımıyla akla uygun bir şekilde sürdürmektir. Bunun yolu da içinde yaşadığımız evren hakkında neler bildiğimizi bilmektir.

3-FELSEFİ DÜŞÜNCE REFLEKSİFTİR

Felsefe insanın aynı zamanda kendi üzerine düşünmesidir. İnsanın felsefi düşüncesi hakkında düşünmesi eylemine refleksif eylem denir. Bu öze dönük bir eylemdir

4-FELSEFİ DÜŞÜNCE , YIĞILIMLI İLERLER

Felsefi düşünce ,filozofların ortak birikimi ile oluşur. İlkçağda sorulan sorular (bilgi nedir, sanat nedir) bugün hala sorulup yanıtlanmaya çalışılmaktadır.

5-FELSEFİ DÜŞÜNCE, ELEŞTİREL VE SORGULAYICIDIR

Felsefe insanın kendi aklı ve düşüncesiyle yolunu çizmesidir. Kant “kendini aydınlatma cesaretini göster” der. Bunun için ilk önce şüphe , cesaret ve bilme çabası gerekmektedir. Felsefi şüphe doğru bildiğimiz yargıları sorgulamamızı sağlar. Bu günlük hayattan farklıdır. “arkadaşımın zamanında geleceğinden emin değilim” cümlesi gündelik bir şüphedir. Felsefi şüphe ise “ bildiklerimin doğruluğundan nasıl emin olabilirim?” şeklindeki bir cümledir.

6-FELSEFİ DÜŞÜNCE SİSTEMLİDİR

Sistem çeşitli konularla ait konuların birbirine bağlı olduğu bir bütünü dile getirir. Örn. Sinir sistemi. Güneş sistem, matematiksel sistemler. Her felsefi sistem önce kavramlarını oluşturur daha sonra bu kavramlara dayanarak konular üzerinde tutarlı birbiriyle çelişmeyen açıklamalar yapar.


[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
________________

 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 22:38.