IRCForumu.ORG   sohbetkacak
reklamalanı


Engelli Bireyler Engelli bireyler hakkında aradığınız herşeye bu başlık altında ulaşabilirsiniz.

Ağaç Şeklinde Aç3Beğeni
  • 3 Post By YiLDiZ

 
 
Seçenekler Stil
Alt 17 Haziran 2022, 22:17   #1
YiLDiZ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Görmek için hayal et

Görme engelliler kimlerdir?

Her beş saniyede bir kişi ve her dakikada bir çocuk kör olmakta. Körlük sadece bir sağlık problemi değil, aynı zamanda sosyal bir engeldir. Kişinin gören gözünde gözlük veya lens ile görüşünü tamamlamayıp, 10’dan az veya 20 dereceden daha dar görme alanı yasal körlük olarak adlandırılır. Ancak her görme kaybı seviyesi körlük olarak nitelendirilmez.

Dünya üzerinde yaklaşık 161 milyon insan körlük ile mücadele etmektedir. Bunun 124 milyonu az görüşe sahipken, 37 milyonunun kalıcı görme kaybı bulunmaktadır. Ülkemizde ise bu oran 77 bin olarak tahmin edilmektedir. Veriler böyle iken; ailelerdeki bilincin az olması, tedbirsizlik, erken konmayan teşhis ve gelir yetmezliği gibi etkenler durumun kötü gidişatını destekler niteliktedir.

Sosyal yaşantıları ne durumda?

Günlük hayatta birçok sorundan muzdarip olan görme engelliler için ne yazık ki hayat daha da zorlaşmakta. Ulaşımdan tüketime iş olanaklarından eğitime aktif olarak kullanılan kamu alanlarına kadar birçok hak onlar için sorun durumundadır. Bu nedenler onların sosyal savaş vermeleri için yeterlidir. Ancak zorluklarla savaşmanın bir de psikolojik etkileri mevcuttur: Toplum tarafından başkalaştırılmak, aile içerisinde hor görülmek gibi etkenler bu durumdaki insanların kendilerini toplumdan soyutlayarak içsel çatışmalarına zemin hazırlamakta. Toplum böyle bir bağlamda yeterli bilinci göstermediği için görme kaybı yaşayan insanlar sosyal ve ideoloji gibi alanlarda yeterli katılımı gösterememektedir.

Peki onlar ne istiyor?

Ben, beni görmeyen insanlarla aynı ortamda büyümüş bir bireyim. Onlarla konuşarak çeşitli sorunlarına ve gerçekleştirmek istedikleri hayallerine şahit oldum. Birçoğu engeli bulunmayan bir birey gibi toplumda yadırganmadan yaşamak isterken, bazısı da hayalini kurduğu meslek grubuna sahip olan insanların iş ritüellerini tatmak istediğini söylüyor. Şimdi bunları gerçekleştirmek için hareket zamanı.

Görmek İçin Hayal Et Afiş

Onlar için neler yapabiliriz?

Bu noktada amacım olabildiğince destekçi toplamak. Bir gün bile olsa yaşatabileceğimiz kadar hayali yaşatmak. Onları anlamak adına gözlerimizle destek olmak.

Hedefimiz farklı meslek gruplarına sahip insanları bir araya getirerek, görme kaybı yaşayan insanlara hayal ettikleri mesleğin iş ahlakını ve rutin bir gününü tattırmak. Ben alanında uzman (doktor, avukat, mühendis.vb.) bireylerin bu insanları iş alanlarında bir günlük misafir ederek onlara icra ettikleri mesleğin; zorluklarını, güzelliklerini, insanlarla iletişim noktalarını anlatmalarını sağlayıp her iki tarafın da nitelikli ve kaliteli vakit geçirmesini istiyorum. Bu onların hayallerine sağlayacak katkıların yanı sıra toplum duyarlılığı açısından atılması gereken önemli bir adım olacaktır.
AdNaN, SosiN ve İpek bunu beğendiler.
________________






H u z u r . . .
 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 12:23.