IRCForumu.ORG   sohbetkacak
reklamalanı


Ağaç Şeklinde Aç2Beğeni
  • 2 Post By ESinti

 
 
Seçenekler Stil
Alt 03 Temmuz 2021, 10:40   #1
Emektar
ESinti - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Çini Sanatı

Çini Sanatı Nedir, Nasıl Yapılır?
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
Çini Sanatının Tarihçesi
Osmanlı dönemlerinden günümüze kalmış olan en nadide ve en özel miraslardan birisi olan çini sanatı, halen kullanılmaya devam etmektedir. Türbe ve camilerin duvarlarında karşılaşılan Çini sanatı, saray ve köşklerin iç ve dış cephelerini de süslemektedir. Çini sanatı nedir, çini sanatı nasıl yapılır? Çini sanatının tarihçesi gibi bilgilerden bahsetmek, çini sanatına ilgi duyanlar adına yararlı olacaktır.

Çini sanatı;
Seramik sanatı şeklinde de isimlendirilmektedir. İnce ayrıntılar ile işlenen ve işlenmiş olan objelere hayat veren, Osmanlı tarihinin en çok kullanılan sanat dalı, günümüze dek değerinden hiçbir şey kaybetmeden devam ediyor.

ÇİNİ SANATI NEDİR, NASIL YAPILIR?

Çini sanatının türlü teknikleri bulunur. Bunlar; Sır Altı Boyama Tekniği, Perdah Tekniği, Mozaik Çini Tekniği, Renkli Sır Tekniği şeklindedir. Her bir teknikte de oldukça güzel görünümler yer alır. Perdah tekniğinin gümüş ve altın tozları kullanılarak tasarlandığı söylenebilir. Saydam ve beyaz astar levhaların üstüne oluşturulan modeller, daha sonra fırınlanır.

Çini sanatı;
Kaolen, kum, tebeşir gibi doğal malzemeler ile karıştırılarak hamur haline getirilmektedir. Bu hamur şekillendirilip kuruması adına bir süre beklemek gerekir. İstenen kuruluğu alan hamura astarlama işlemi yapılmaktadır. Bu astarlama işlemi, hamura beyaz bir görünüm kazandırır. Parçalar oldukça yüksek derecesi bulunan fırında bir gün boyu pişirilmektedir.

Ardından kara kalemle çizilen bir beyaz kağıt ile üstü kaplanarak yapılacak çini yüzeyine aktarılır. Bununla beraber çini sanatına siyah renkten oluşan boya desteği ve kobalt ile model kontürleri oluşturulmaktadır. Daha sonra sanatçı bireyin keyfine, hayal dünyasına ve zevkine uygun olan renkler ile iç zemin boyanmaya başlanmaktadır.

Boyanan nesne, camsı bir sırla kaplanıp, pişirilmeye hazır hale getirilir. Parçaların ayrı ayrı olarak pişirilmesi sağlanır. Bundan sonra yeniden ikinci bir pişirilme aşaması daha gerçekleşir. Sonraki aşama ise objenin yavaş yavaş soğutularak, kırılmasının önlenmesidir. Oldukça zor ve zahmetli aşamaları bulunsa bile bu sanatı zevk ile yapan pek çok kişi bulunmaktadır.
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
ÇİNİ SANATININ TARİHÇESİ

Vazo, sürahi, türlü kap, tabak ve kaçaklara işlenen modeller ve renklendirme işlemleri ile oluşturulan eserler, günümüzde türlü ortamların ve evlerin dekorasyonu yapılırken kullanılan eşyalar arasında yerlerini almaktadır. Çini sanatının tarihçesi Karahanlılara kadar dayanmaktadır.

Karahanlılar bakımından geliştirilmiş olan çini sanatı, daha sonraki dönemlerde başka Türk devletleri bakımından da geliştirilmeye başlanmıştır.
Çini sanatı;
En parlak dönemini Osmanlı Devletinde yaşamıştır. Büyük Selçuklu Devletinin ve Anadolu Selçuklu Devletinin, hakimiyet altına almış olduğu yerlerde medrese, cami, saray inşasında çini sanatını kullandıkları günümüzde bariz belli olmaktadır.
BoSs ve Hestia bunu beğendiler.
 
Alt 03 Temmuz 2021, 14:35   #2
Huysuz ve tatlı kadın..
Yazgı - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Bir ara ne modaydı bunlar ben sevmiyorum ama ya rengarenk tabaklar falan ne bileyim zevkler tartışılmaz.

________________

 
Alt 03 Temmuz 2021, 14:36   #3
...HÜKÜMSÜZ...
BoSs - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

göze hitap ediyor güzel şeylerde büyük sabır ben olsam boyar geçerim dkfksf

________________

Yaşadığım kayıplarda kazancımdır. Ben asla kaybetmem.



İLLEGALİ SEVİN



E-İMZALIDIR


www.İrcForumu.org
 
Alt 03 Temmuz 2021, 14:39   #4
Emektar
ESinti - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Tam ilgi alanım sabır ve tikkat isteyen harika işler, yapanlar çok az kaldı malesef yitirmemek lazım bazı sanatlarımızı.

 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 09:41.