IRCForumu.ORG   sohbetkacak
reklamalanı


Dünyadan Haberler Dünya üzerindeki tüm gelişmelere bu başlık altından ulaşabilirsiniz.

 
 
Seçenekler Stil
Alt 22 Ağustos 2023, 14:25   #1
Ircforumuicon (1) Wagner lideri Prigojin Afrika'da mı? İsyandan sonra ilk görüntülü mesaj!

Wagner lideri Prigojin Afrika'da mı? İsyandan sonra ilk görüntülü mesaj!




Paralı asker grubu Wagner’in lideri Yevgeni Prigojjin, Rusya'daki başarısız isyanından bu yana ilk kez görüntülü konuşma kaydı yayınladı. Görüntüler, nerede olduğu bilinmeyen Prigojjin’in Afrika'da olabileceğine işaret ediyor.

22.08.2023
Haber Kaynağı: BBC Türkçe


Wagner grubuna bağlı Telegram kanallarında yayınlanan videoda Prigojjin, kamuflaj kıyafetlerle görülüyor ve Prigojjin grubun Afrika'yı "daha özgür" hale getirdiğini söylüyor.

Wagner'in kazançlı ticari çıkarlara sahip olduğu kıtada binlerce savaşçısının olduğuna inanılıyor.

Prigojjin'in askerleri, insan hakları gruplarının ve Birleşmiş Milletler’in onları savaş suçu işlemekle suçladığı Mali ve Orta Afrika Cumhuriyeti (CAR) gibi ülkelerde bulunuyor.

İngiltere geçen ay Wagner'in Orta Afrika Cumhuriyeti’ndeki operasyonlarını yürüten iki kişiye, işkence yaptıkları ve sivilleri öldürdükleri gerekçesiyle yaptırımlar uyguladı.



Wagner savaşçıları ABD tarafından kıtadaki yasadışı altın anlaşmalarıyla kendilerini zenginleştirmekle de suçlanıyor.

Prigojin'in "Çalışıyoruz. Sıcaklık +50 - her şey istediğimiz gibi. Wagner PMC keşif ve arama faaliyetleri yürütüyor, Rusya'yı tüm kıtalarda daha büyük, Afrika'yı daha özgür kılıyor" dediği duyuluyor.

"Adalet ve mutluluk; Afrika halkı için, DAEŞ, El Kaide ve diğer haydutların hayatlarını bir kabusa dönüştürüyoruz."

Prigojin kayıtta Wagner'in işe alım yaptığını ve grubun "belirlenen görevleri yerine getirmeye devam edeceğini" söyledi.

Prigojjin, geçen ay St Petersburg'da düzenlenen Afrika-Rusya zirvesi sırasında Orta Afrika Cumhuriyeti’nin devlet başkanı danışmanlarından Büyükelçi Freddy Mapouka ile el sıkışırken fotoğraflandı.

Prigojin, Haziran ayında sadece 24 saat süren isyana liderlik ettiğinden beri kamu önüne pek çıkmıyor.



(Prigojin en St. Petersburg kentinde yapılan Afrika-Rusya zirvesinde fotoğraflanmıştı)

Yaklaşık 5.000 Wagner askeri, Rusya'nın güneyindeki Rostov-na-Donu kentinin kontrolünü ele geçirmiş ve ordu liderliğini ortadan kaldırma amacıyla Moskova'ya doğru hareket etmişt
Ancak Prigojin, Belarus lideri Alexander Lukaşenko'nun arabuluculuğunda Kremlin ile yapılan müzakerelerin ardından ilerleyişini durdurdu.

İsyanı sona erdirmeye yönelik bir anlaşma kapsamında Prigojin'e yönelik suçlamalar düşürüldü ve kendisine Belarus'a gitmesi teklif edildi.
Wagner ile Rusya Savunma Bakanlığı arasında Ukrayna’daki savaşın gidişatı konusunda halkın gözü önünde bir çekişme yaşanmıştı. Prigojin, defalarca bakanlığı grubuna mühimmat sağlamamakla suçladı.

Prigojin, Wagner grubunu 2014 yılında kurduğunu söylüyor. Sabıka kaydı olan zengin bir iş insanı olan Prigojin, Kremlin'e yemek hizmeti sağladığı için "Putin'in şefi" olarak anılıyor.

Wagner'in 2014 yılında Ukrayna’nın doğusundaki Rusya yanlısı ayrılıkçı güçleri desteklemeye başladığı ve Rusya'nın Kırım'ı ilhak etmesine yardım ettiği düşünülüyor.

Ukrayna'daki savaştan önce Wagner'in tahminen 5 bin savaşçısı vardı; bunların çoğu Rusya'nın elit alaylarından ve özel kuvvetlerinden eski askerlerdi.


Alıntılar

CNN
TÜRK
________________

 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 03:04.