IRCForumu.ORG   sohbetkacak
reklamalanı


Domain Domainlerinize alıcı bulmak yada domain almak isteyenler için.

Ağaç Şeklinde Aç1Beğeni
  • 1 Post By S4S

 
 
Seçenekler Stil
Alt 05 Mayıs 2022, 13:24   #1
Webmaster
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Domain Ile Ilgili Bilmeniz Gereken Her Sey

Dijitallesen dunyada ticaretin sanal alana tasinmasi ve insanlarin hizmetlerini web siteleri uzerinden gerceklestirmesiyle domainler cok degerli yatirimlar olarak gorulmeye baslanmistir. Markayi insanlara tanitan, hatta markanin kimligi haline gelen bu adinin ozenle secilmesi, yeni baslayan bir girisim icin kritik bir onem tasir. Konunun onemini goz onune alarak yazimizda domain ile ilgili bilinmesi gereken her seye degindik.


Alan Adi Nedir?
Internette bir web sitesine erisim saglayabilmek icin o sitenin IP adresine baglanilmasi gerekir. IP adresi kimlik numarasi gibidir ve her cihazin kendine ait IP adresi vardir. Fakat bu numaralandirma sistemi bir web sitesi icin kompleks ve akilda kalmasi zor adresler olusturur. Dolayisiyla internet uzerindeki adresler kelimelerle ifade edilir ve buna alan adi (domain) denir.

Alan adi, web sitelerine ait adi, adresi ifade eden ve baglanti linklerinin icinde bulunan isimlerdir. Tarayicida baglanilan web sitesinin alan adi, DNS tarafindan IP adresine cevrilir ve siteye baglanti saglanmis olur. Alan adi biriciktir, birden fazla web sayfasinin ayni alan adini kullanabilmesi mumkun degildir. Aksi halde DNS yonlendirmelerinde karisIklik yasanacagi icin web sitesi kurulurken domain sorgulama yapilmakta ve hali hazirda kullanilan bir alan adinin tekrar alinmasi engellenmektedir.



Domain Turleri Nelerdir?
TLD (Top Level Domain), URL’de son noktadan sonra gelen alan adi uzantisidir. Bu uzantilar sitenin bulundugu ulkeye ve sitenin sundugu hizmete gore belirlenmektedir. Natro.com uzerinden farkli domain turlerine ait fiyatlar ve indirimleri takip edebilir, web sitenize uygun domain turunu belirledikten sonra domain kunyesine ulasabilir ve domain sorgulamasini belirlediginiz TDL’yi dahil ederek yapabilirsiniz. Domain turleri, TLD uzantilari acisindan asagidaki iki ana baslikta incelenebilir:

gTLD
ccTLD
Generic Top Level Domain (gTLD)
URL’nin kullanildigi alani ifade eden domain uzantisidir. gTDL uzantilari sunlardir:

.com – Ticari Kurumlar
.net – Aglar
.edu – Egitim Kurumlari
.org – Kar Amaci Gutmeyen Kuruluslar
.gov – Devlet Kuruluslari
.mil – Askeri Organizasyonlar
.int – Uluslararasi
Country Code Top Level Domain (ccTLD)
Bu domain uzantisi ulkelere bagli olarak belirlenir. Ancak bu, web sitesinin kuruldugu ulkenin uzantisi olmak zorunda degildir. Farkli ulkelerdeki ziyaretci trafigini web sitesinin uzerine cekebilmek icin sitenin kuruldugu ulkenin uzantisindan baska bir uzanti da tercih edilebilir. Ornegin ABD’de kurulan bir site, o ulkeye ait olan “.us” uzantisi yerine Turkiye’ye ait olan “.tr”yi tercih ederek Turkiye trafigini cekebilir. Bazi ulkelere ait ccTLD uzantilari asagidaki gibidir:

.tr – Turkiye
.uk – Ingiltere
.us – ABD
.tw – Tayvan
.ua – Ukrayna
.co – Kolombiya
Domain ile Ilgili Bilmeniz Gereken Her Sey
Geographic Top Level Domain
Ulkelere ozgu, cografi duruma gore degisIklik gosteren resmi domain uzantisidir. Belirli cografi bolgenin adini, dilini, kulturunu vb. tanitan uzantilari icerir. Bu domain turu, belirli bir bolgenin trafigine ulasmayi hedefledigi icin o bolgede ikamet etme zorunlulugu vardir. .lat, .toronto, .org.uk geoTLD’lerden birkacidir.

Brand Top Level Domain
Ticaret firmalari icin gelistirilen yenilikci bir domain turudur, firmalar .com ve .biz gibi ticari domainleri kullanmak yerine kendi markalarinin adini domain uzantisi olarak kullanabilmektedir. Ornegin; omen.com yerine omen.hp URL’si olusturulabilir.

Mukemmel Bir Domain Nasil Secilir?
Mukemmel bir domain adi secmek, firmaniza ait web sitesinin basariya ulasmasi icin onemlidir. Bu hedefe ulasmak icin izlenmesi gereken adimlar asagidaki gibidir.

Alan adina uygun domain uzantisi secmek
Bir onceki baslikta kategorilere ayrilarak aciklanan domain uzantilarini iyice incelemeli ve web sitenizi en iyi ifade eden uzantiyi secmelisiniz. Sitenin icerigi ile uzantinin celismesi yaniltici bir izlenim birakabilecegi icin bu durumdan kacinilmalidir.

Hedef kitleyi belirlemek
Web sitenizin one cikabilmesi icin hedef kitlenizi belirlemek, bu kitlenin arama motorlarinda en sIk arattigi anahtar kelimelere ulasmayi saglar. Boylece ticaretini yaptiginiz hizmete dair anahtar kelimeleri domainde kullanabilir, bulundugunuz cografyada ve kisitli bir bolgede isletebileceginiz bir firmaniz varsa domain icinde bolgenin adina da yer verebilirsiniz.

Karakter secimi
Uzun kelimelerden, yabanci karakterlerden, sayilardan ve tire (-) isaretinden uzak durmanizda fayda var. Bu tarz ifadeler akilda kalici olmadigi gibi karistirilmaya ya da yanlis anlasilmaya zemin hazirlayabilir. Ornegin okunusunda yaziyla “sekiz” bulunduran bir domainin yazilisinin rakamla, “8” olma ihtimali karisIkliga sebep olabilir.

Fikirleri ertelememek
Domain adlariyla ilgili firsatlari takip etmek kolay oldugu icin ve fiyat olarak oldukca makul olduklari icin almak istediginiz alan adini kesinlestirdikten sonra satin alma islemini ertelememelisiniz. Dijital alanda ozellikle e-ticaret sektorunun fazlasiyla aktif olmasi nedeniyle bugun musait olan alan adini ertesi gun satilmis olarak gorme ihtimaliniz vardir. Dolayisiyla fikrinizi ertelemeden harekete gecmeniz onemli, domaininizin kullanilabilirligini ve satilik domainleri Natro araciligiyla takip edebilirsiniz.

Marka ismini korumak
Olasi yazim hatalarini goz onunde bulundurarak farkli domainler olusturmayi ve domaininizi farkli uzantilarla almayi da dusunmelisiniz. Boylece kullanicilar bir yazim hatasi da olsa web sitenize yonlendirilmis olacaktir. Ayrica rakip firmalarin bu isme benzer domainler olusturmasini engelleyecektir.

Domain ile Ilgili Bilmeniz Gereken Her Sey
En Iyi Alan Adi Secimi icin Nelere Dikkat Edilmeli?
Alan adi secimi yaparken dikkat etmeniz gereken pek cok onemli nokta bulunuyor. Bu onemli kriterlere dikkat ederek, en iyi domaini secebilirsiniz.

Kisa ve Akilda Kalici Bir Domain Secin
Alan adlari, bir siteye ulasmak icin en kisa yollardir ve bunlarin akilda kalici olmasi onemlidir. Telaffuzu kolay, olabildigince kisa ve yabanci karakterler icermeyen alan adlari, markanizin taninmasini kolaylastiracaktir.

Tescilli Marka Kontrolu Yapin
Tescilli marka isimlerini domainde kullanmaniz, telif haklari acisindan markaniza zarar verecektir. Bu yuzden marka tescili yapilmis kelimelerden ve mumkunse taninan referanslardan kacinmaniz, alan adi seciminizde onemlidir.

Alan Adinin Gecmisini Kontrol Edin
Almak istediginiz alan adi daha onceden kullanilmissa kullanim alanini arastirmaniz onemlidir. Kotu amacli kullanilan bir domainin yeniden hayata gecirilmesi, isletmeniz icin ciddi sorunlara yol acabilir.

Markaniz ile Uyumlu Alan Adi Kaydedin
Markanizin adi ile domain adinizin baglantili olmasi ya da ayni olmasi, akilda kalicilik acisindan onemli bir kriterdir. Ayrica icra ettiginiz isi (orn. tekstil firmasi icin moda, shop vb.) alan adiniza eklemeyi tercih edebilirsiniz.

Arama Trendlerini Takip Edin
Web sitenizi kurmak istediginiz alanda yapilan organik aramalari teyit ederek, yuksek erisim elde edebilmek icin en cok aranan anahtar kelimeleri tercih edebilirsiniz. Bu adim, ziyaretci sayisini artirarak etkilesimi yukseltmenize yardimci olacaktir.

Domain ile Ilgili Bilmeniz Gereken Her Sey
Domain Sorgulama Islemi Nereden Yapilmali?
Domain sorgulama islemini alan adi ve sanal sunucu hizmeti veren bir hosting firmasi olan natro.com uzerinden guvenle yapabilirsiniz. Her ne kadar bir domain adinin alinmis olup olmadigini bulmak kulaga zor gelse de artik bu islem, domain sorgulama sayfasinda almak istediginiz alan adini ilgili arama kutusuna yazip sorgula butonuna basmaktan ibaret!

Natro Domain Sorgulama Araci
Saniyeler icinde ilgilendiginiz alan adinin kullanilabilirligini kontrol edebileceginiz bir sorgulama araci sunan Natro, kriterlerinize uygun secenekleri de sizin icin siralamaktadir. Sorgulama islemini tamamladiktan sonra farkli uzantilara dair ucretlendirmeleri, indirimleri ve faydalanilabilecek kampanyalari siralayarak arastirmanizi daha kolay ve keyifli hale getirir.

Sorguladiginiz domaine sundugu alternatif alan adi onerileriyle yaraticiliginizi pekistirmeyi hedefleyen Natro [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] sorgulama sevisine web sitesi uzerinden ulasabilirsiniz. Bir domainin birden fazla domain uzantisiyla olusturulan adreslerinin ayni anda kontrol edilebilmesi icin Toplu Domain Sorgulama hizmeti de bulunmaktadir. Sayfadaki “Bilgilendirme” kisminda “Yeni Alan Adi Kaydi, Kayit Yenileme, Toplu Kayit” basliklariyla domain alisverisi hakkinda detaylara ulasabilirsiniz.


ALİNTİ ~
________________

Bizde MutSuz Olalim ~
 
Alt 05 Mayıs 2022, 13:25   #2
S4S
AdanaDemirSpor
S4S - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Emeğine Sağlık bilmeyenler için faydası olur

CeReN bunu beğendi.
________________


Sen Yeter Ki Çocuk Gibi Davran Gönlümde Salıncağın Hazır Bebeğim ~

#ads
 
Alt 05 Mayıs 2022, 13:36   #3
Webmaster
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Alıntı:
S4S Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Emeğine Sağlık bilmeyenler için faydası olur
tşk ederim : )

________________

Bizde MutSuz Olalim ~
 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 22:13.