IRCForumu.ORG   sohbetkacak
reklamalanı


Dersler ve Dökümanlar Help eğitim dökümanlarına bu başlık altından ulaşabilirsiniz.

 
 
Seçenekler Stil
Alt 24 Mart 2023, 01:30   #1
Ya Hep Ya Hiç
Oktayy - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart IRC iletişim şekilleri

IRC üzerinde sağlanan iletişim şekilleri ve farklı iletişim şekillerine göre irc serverların davranışlarını anlamak için iletişim protokollerini bilmek gerekir.

Serverlar; A, B, C, D, E Clientler; 1, 2, 3, 4

Şekildeki örnekte Servisler (E), C serverına bağlı, D ve B Serverları da C'ye linklenmiş ve A Serveri ise B'ye bağlı. 1 ve 2 kullanıcıları A Serveri üzerinde, 3 B'de ve 4 D serveri üzerinde bulunuyor.

Bire Bir İletişim (one to one)

Bire bir iletişim, Serverların Server-Server iletişiminde sadece 1 server ile iletişim kurmamasından dolayı sadece Clientlere özgür bir kavramdır. Bire bir iletişimin sağlanabilmesi için Mesaj yollayan Clientten, Mesaj alıcı Cliente dogru bağlı olan tüm serverların mesaj gönderme kabiliyetinde olması gerekir. İletilen mesajın izleyeceği yol, her zaman en kısa olan olacaktır.

Örnek:

Yukarıdaki şekile göre:


1 ve 2 arasındaki iletişim sadece A serveri tarafından görülebilir. Mesajın izleyecegi yol: 1 - A - 2 şeklinde olacaktır. (Örnek alınan sunucu tek linkli bir network olduğu için bu sunucudaki bir mesaj bu şekildedir.)

1 ve 3 arasındaki iletişim A ve B serverları tarafından görülebilir. Mesajın izleyeceği yol: 1 - A - B - 3 şeklinde olacaktır.

1 ve 4 arasındaki iletişim A, B, C ve D serverları tarafından görülebilir. Mesajın izleyeceği yol: 1 - A - B - C - D - 4 şeklinde olacaktır.


Bire çok İletişim (one to many)

Listeye, clientin belirlediği bir kullanıcı listesine tek komutla mesaj gönderilmek istendiği zaman IRC server bu listeyi çözümleyerek her birine teker teker mesajı iletecektir. /privmsg 1,3,4 :Mesaj gibi.

Gruba (Kanal)

Kanallara yollanan mesajlar, kanala bir kez yazılır ve serverlar tarafından o kanaldaki her kullanıcıya teker teker iletilir. Bir servera bu mesajın iletilmesi için kanalda o serverdan birisi olması gereklidir veya Gönderen veya alıcı clientlerin bulunduğu serverlar arasında bir geçiş serveri olmalıdır.

Örneğin; şekile göre: 1 ve 4 clientlerinin bulunduğu bir kanalda yazılan her mesaj A, B, C ve D serverları üzerinden geçer.

Bir Host-Server Adresine

IRC operatör kullanımında olan bu özellik, belirli bir hostname adresine uyan tüm kullanıcılara veya belirli bir server adresinde bulunan tüm kullanıcılara belirtilen mesajı gönderir.

Örnek: /notice $*.domain.uzantısı Mesaj komutuyla *.domain.uzantısı adresine uyan server üzerinde bulunan tüm kullanıcılara belirtilen notice gönderilir.

Bire tümü (one to all)

Bu mesaj türleri clientler tarafından bilinclice kullanılamıyor olup, sadece serverların bilgilenmesi için yayın (broadcast) mesajları yollar. client-server iletişimleri ve server-server iletişimleri bu gruba girer.

Client-server iletişimi:

Durum değişikliği yapan tüm irc komutları (nick değiştirme, kick, kanal modları yada kullanıcı modları gibi) clientten tüm serverlara iletilir. Bu şekilde serverlar bizim durumumuzdan haberdar olurlar. (büyük networklarda kicklenen kullanıcının her linkli serverda aynı anda görülmesi yada nickimizi şifreli bir nicke değiştirdiğimiz zaman NickServ tarafından nick şifresi istenmesi bu sebeptendir)

Server-Server iletişimi:

Bir kanalı, serveri yada kullanıcıyı etkileyen her komut linklenmiş olan bütün serverlara iletilir. Bu iletimi olaydan ilk etkilenen server yapar ve tüm serverları durum hakkında bilgilendirir.
 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 01:53.