IRCForumu.ORG   sohbetkacak
reklamalanı


 
 
Seçenekler Stil
Alt 06 Ekim 2023, 14:16   #1
Kayıtlı Üye
CRown - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Balıkla yoğurt yenir mi?

Üç tarafı denizlerle çevrili bir ülkede yaşıyoruz. Bu yüzden balık yemeyi seviyoruz. Balık yerken de genellikle yoğurt yemek isteriz. Fakat balıkla yoğurt yenmez efsanesi nedeniyle bundan çekiniriz. Peki, balıkla yoğurt yenir mi?

BALIKLA YOĞURT BİRLİKTE YENİR Mİ?

Balık bayatlayınca protein yapısında bulunan histamin miktarı artar. Histamin artışı toksit etkiye neden olur. Yoğurdun içinde de histamin bulunur. Bayat balık ve yoğurt birlikte tüketildiğinde histamin düzeyi daha da artar. Bu nedenle ‘balık ve yoğurdu birlikte tüketmeyin.’ Efsanesi oluşmuştur. Balıkla yoğurdun birlikte tüketilmesi toksik etki oluşturmaz. Çok beklemiş veya bayat ise zehirlenmeye neden olur.

BALIKLA YOĞURDU TÜKETİRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Balık ve süt ürününün taze olması oldukça önemli. Taze olduğundan emin olduğunuz balık ve yoğurdu birlikte tüketebilirsiniz.
Balığın taze olup olmadığını solungaç ve gözlerinin parlaklığından anlayabilirsiniz. Balığı bütünlüğü bozulmamış olmalıdır.
Balığı aldıktan sonra pişirmeden önce kokusunu da kontrol etmelisiniz.
Deniz ürünlerini marketten dondurulmuş alıyorsanız son tüketim tarihine bakmalısınız.
Tükettiğiniz yoğurdun son kullanma tarihini kontrol etmelisiniz.

NEDEN BALIK TÜKETMELİYİZ?

Yapılan çalışmalar Akdeniz beslenme tarzının beyin sağlığı için dünya üzerindeki en iyi beslenme olduğunu göstermektedir. Bu beslenme tarzı meyve ve sebze, yağsız protein (balık, tavuk ve hindi); düşük yağlı yoğurt ve peynirler, tahıl, fındık ve tohumları içermektedir. Omega-3 yağ asitleri (EPA ve DHA) hafıza fonksiyonlarımız ve beyin sağlığımız için elzemdir.

Omega-3 yağ asitleri balık yağında bulunur. Balıkta bulunan omega-3 yorgunluğu azaltır, kavrama gücünü ve hareket yeteneklerini arttırır. Aynı zamanda kalp-damar sağlığını korur. Beslenme programının %50-55’ini karbonhidrat, %15-20’sini protein, %25-30’unu da yağlar oluşturmalıdır. Protein alımı için önerilen günlük miktar 0.8-1.2 gr/kg dır. Ağır antrenman yapan bireylerin protein alımı 1,3 ile 2.2 g/kg kadar tüketebilir. Özellikle soğuk sularda yaşayan uskumru, ton, somon gibi yağlı balıklarda bulunmaktadır.

Omega-3 içeriği nedeniyle haftada 2-3 kez balık tüketilmelidir. Buğulama tarzı pişirme yöntemi tercih edilmelidir. Kızartma tarzı pişirme yöntemiyle omega-3 yağ asitlerinde kayıp olmaktadır. Haftada 2 kez balık tüketmek kalp-damar hastalıklarından da korumada önemlidir.

HANGİ BALIKLARI TÜKETEBİLİRİZ?

Civa miktarı düşük olanları ve deniz kirliliği nedeniyle çiftlik balıkları ve ithal balıklarını tüketebilirsiniz. Özellikle ithal Norveç somonunu yiyebilirsiniz.

Ağır metal içeren balık türleri: Tuna, yılan balığı, köpek balığı, kılıç balığı, iskorpit.

Civa miktarı düşük balık türleri: Hamsi, uskumru, somon, itstavrit, palamut.
 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 19:58.