IRCForumu.ORG   sohbetkacak
reklamalanı


 
 
Seçenekler Stil
Alt 06 Aralık 2021, 12:09   #1
Webmaster
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Dalit Intihar Vakalarini Etkileyen Faktorler

Bircok kulturde oldugu gibi Hint toplumunda cesitli ayrimcilik turleri hakimdir. Hindistan’da yuzyillardir alt kast’a karsi ayrimcilik yapmaktadir. Ancak cagdas Hint toplumunda, kast temelli ayrimcilik intihar etmek icin ciddi bir endise konusu haline gelmistir. Hint toplumunda kast temelli ayrimcilik maalesef hala mevcuttur. Bircok kast ayrimciligi vakasinda Dalitler, egitim, istihdam ve esit sosyal statu talep ettikleri icin Hint toplumunun ust kasti tarafindan zulum gormustur. Her yil birkac Dalit’li, zulum ve ayrimcilik nedeniyle intihar etmektedir.
Bu yazida, Dalitler arasinda sosyal ayrimciliga bagli Dalit intiharini etkileyen faktorleri arastirilmaktadir. 2011’den 2021’e kadar cesitli gazeteler, dergiler, yazilar ve makaleler araciligiyla intihara iliskin veriler toplanmistir.

Kurbanlarin Cinsiyeti
Dalit erkeklerinin toplam 51’i (%63,75) intihar ederken, Dalit kadinlarinin 29’u (%36,25) intihar etmistir. Yapilan calisma, Dalit kadinlarinin cogunun cinsel magduriyet nedeniyle intihar ettigini ortaya koymaktadir. Ancak Dalit kadinlarinin baska sebeplerden dolayi taahhut ettikleri az sayida vaka vardir.



Son Yedi Yilda Dalit Intihar Vakalari
Dalit intihar vakalarinin sayisinin son yedi yilda istikrarli bir sekilde arttigini ve her yil meydana gelen vaka sayisinda artis oldugunu gostermektedir. Simdiye kadar, bildirilen Dalit intiharlarinin sayisi sadece 2018 yilinda azalmis, en yuksek Dalit intihar vakasi 2020 yilinda meydana gelmistir. Mayis 2021’e kadar, yazili basinda 9 Dalit intihar vakasi yayinlanmistir. 2020 yilinda bildirilen intiharlarin sayisina dayanarak, 2021 yili sonuna kadar Dalit intiharlarinin sayisinin 2020 yilinda bildirilen sayiyi gececegi tahmin edilebilir. Bu intihar vakalari her yerden toplanmistir ve son yedi yilda ulke genelinde 10 eyaletin 15 ilcesinde yazili basin ve bir onceki yila gore onemli bir artisi temsil eder.

Magdurun Yas Grubu
Hindistan’da 21-30 yas grubundaki Dalitlerin en fazla %35,00 (28) intihar ettigini gostermektedir. Intihar vakalarinin %27,50’si (22) 31-40 yas grubuna aitken, %20,00 (16) intihar vakasi 11-20 yas grubuna gore ve %17,50’si (14) 41-50 yas ve uzeri yas grubuna yonelik intihar girisimidir. Intihar vakalarini 21-30 yas ve 31-40 yas gruplarina gore toplandiginda elde edilen sayi 50 (%62,50)’dir. Bu, intihar oraninin 21-40 yas grubunda daha fazla oldugunu ortaya koyan onemli bir yuzdedir.
Unutulmamalidir ki 21-40 yas arasi bir Dalit, toplumun ana akimina girmek icin mucadele eden ve bunun icin caba sarf eden kisidir. Bu, toplulugun zihninde biraz umut tutan, basarisini elde ettiginde ailesinin ve toplulugunun yukselmesi icin bazi calismalar yapacagini dusunen yas grubudur. Ama toplumun her yerinde, ister sosyal kurumlar, ister egitim kurumlari, isterse siyasi kurumlar olsun, her yerde sosyal ayrimcilikla yuzlesmek zorundadir.

Magdurlarin Meslegi
Dalit Intihar Vakalarini Etkileyen FaktorlerDalit ogrencileri arasindaki intiharlarin cogu, egitim kurumlarinda ayrimcilik ve asagilamanin sonucudur. Toplamin %31,25’ini temsil eden bu tur 25 vaka bulunmustur. Islenen intiharlarin yaklasIk %15,00’inde (12) tip mesleginde olan Dalitler yer alirken, Dalit iscileri islenen intiharlarin yaklasIk %16,25’inde (13) yer almistir. Ayrica arastirma bulgularina gore kamu/ozel sektorde calisanlarin %12,50’si (10) ve iscilerin %11,25’i (9) sosyal ayrimcilik ve diger nedenlerle intihar etmistir. Ayrica, calisma intihar vakalarinin %13,75’inde (11) herhangi bir mesleginin olmadigi bulunmustur.

Intihar Nedenleri
Dalit intihar vakalarinin cogunun (%42.50) sosyal asagilamadan kaynaklandigini ve bunu cinsel taciz (%23.75), temel ihtiyaclarin olmamasi (%12.50) gibi intihara neden olan diger bazi faktorlerin izledigini ortaya koymaktadir. Hirsizlik vakalari (%6,25) ve intihar vakalarinin geri kalan %15’inde intihar nedenleri hakkinda bilgi bulunmamaktadir.
Gazetelerin analizinden Dalit toplulugu halkinin gunluk olarak sosyal asagilanma ile karsi karsiya kaldigi tespit edilmistir. Bazen kastlari adina bu asagilanmaya katlanmak, bazen de toplumdan dislandiklari icin aci cekmek zorunda kalirlar. Dalit insanlari yuzyillardir bu toplumsal asagilanma damgasiyla karsi karsiyadir. Bu damgalama, uzun yillar bagimsizliktan sonra bile Hint toplumunda yaygindir. Hindistan Hukumeti, kast ayrimciligini ortadan kaldirmak icin Anayasa’nin temel haklarinda esitlik hakki icin bir hukum koymus ve Anayasa, dokunulmazlik gibi sosyal kotulukleri ortadan kaldirmak icin temel haklara da bir hukum koymustur.
Bunun sonucu olarak, Hindistan Hukumeti 1955 ve 1989’da dokunulmazligi onlemek icin bir yasa cikararak Dalit toplulugunun yukselmesi icin onemli calismalar yapmis ve topluluga yonelik vahseti durdurmak icin SC/ST Yasasi cikarmistir. Ancak tum bu hukumlerden sonra bile Dalit toplulugunun insanlarina karsi sosyal ayrimcilik yapilmaktadir. Dalit toplulugu halki bu yasalara sahip olmasina ragmen insanlara ve topluma karsi sosyal ayrimcilik ve vahset yapildigini dusundurmektedir ve bu nedenle uzulduklerinden intihar ederler. Calisma ayrica Dalit toplulugundan kadinlarla bircok cinsel taciz vakasi oldugunu da ortaya cikarmistir. Ancak tacize ugrayan kadinlar kendilerine cinsel taciz olayiyla ilgili seslerini yukselttiklerinde sesleri hicbir yerden duyulmamaktadir.
Ulusal Suc Kayitlari Burosu (NCRB) yillik raporu, Hindistan’da her yil 100.000’den fazla insanin intihar ettigini belirtmistir. Raporda belirtilen intihar nedenleri arasinda mesleki/kariyer sorunlari, izolasyon/sIkinti, istismar, siddet, ailevi sorunlar, ruhsal bozukluklar, alkol bagimliligi, maddi kayip, kronik agri vb. sayilabilir. Ancak, burada yer almayan baska nedenler de vardir. Hindistan’da Dalit Intiharlari, Gocmen Isci intiharlari vb. gibi hala artan NCRB rekoru. 2019 yilinda, Hindistan’da bildirilen toplam intihar vakasi 1,39,123 ile oran yuzde 10,4 olmustur. 2019 yilinda intihar edenlerin orani bir onceki yila gore yuzde 3,4 artmistir (1.34.516). 2019 yilinda intiharlarin cesitli nedenlerinin oldugunu gostermektedir ve intiharlarin nedeni, sadece bir nedenle degil, birkac nedenle gerceklestigi icin hala NCRB verilerine dahil edilmemistir.
Arastirmacilar, NCRB’nin cesitli nedenlerden dolayi yillik raporda Dalit intiharlarina iliskin ayri verileri tutmadigini analiz etmislerdir. Dalit halkina yonelik intihar vakalari da dahil olmak uzere diger nedenler ve bilinmeyen nedenler hakkindaki verilere gore toplam intiharlarin yuzde 21.4’unu olusturmaktadir. Benzer sekilde, intiharlarin nedenleri arasinda issizlik, mesleki ve kariyer sorunlari, yoksulluk ve sosyal itibarda dusus de yer alir, bu da toplam yuzde 4,4’unu olusturur. Bildirilen tum vakalarin sadece Dalit intiharlarini icerdigini soylenemez, ancak intihar vakalarinin cogu sadece Dalit toplulugu ile ilgilidir. Dalit intiharlari Hindistan’da yukselen bir sorun haline gelmektedir, ancak hukumetin istememesi nedeniyle dikkat cekmedigi icin hala ayrimcilik ve yoksunluk nedeniyle intihar ettiklerinin altini cizmek gerekir.
Ogrenciler (7.4), issizler (10.1) ve yevmiyeli (23.4) ile olan oran, ekonomik olarak fakir Dalit toplulugunu da icerebilecek intiharlarin yuzde 40,9’unu olusturmaktadir. Ekonomik durumu gerekcelendiren intihar vakalarinin yuzde 66,2’si (92.083) yillik geliri 1 Lakh Rupisinden daha az olanlari icerir. Birlesmis Milletler Kalkinma Programi (UNDP) ve Oxford Yoksulluk ve Insani Gelisme Girisimi’nin (OPHI) kuresel cok boyutlu yoksulluk endeksine (MPI), 2018’e gore, Hindistan’daki her uc Dalitten biri (yuzde 33) yoksuldur.
Yoksulluk acisindan ust kasttaki Dalitleri karsilastirirsak, Hindistan’daki ust kast insanlarin sadece yuzde 15’i yoksuldur. Birlesmis Milletler Kalkinma Programi (UNDP) ve 2010’da bahsedilen Oxford Poverty, Hindistan’daki Dalit nufusunun ucte ikisinin yoksul oldugunu bildirilir. Egitim durumu icindeki intihar oranlarinin yuzde 23,3’u (32,427) okuma yazma bilmeyenler yuzde 12,6 (17,588) ve 1,39,123 magdurun yuzde 3,7’si (5,185) yuksek lisans mezunudur.
Hindistan’da Dalitler arasinda erkeklerin yuzde 80’inin ve kadinlarin yuzde 64’unun okuryazar oldugunu gosterir. Ancak Hindistan’da okuryazarligin bir tanimi yoktur, adlarini yazabilenler okuryazar olarak kabul edilir ve okuryazar yasli yoksullarinin cogu hic okula gitmemistir. Dalitlerin okuma yazma bilmeme oraninin en yuksek olmasinin bir diger nedeni, ekonomik durumlarinin kotu olmasi, okuldaki ayrimcilik, okula girememesi vb. ve ust kast tarafindan sosyal olarak dislanmis olmalari nedeniyle okulu birakma oraninin artmasidir.
Dalit Intihar Vakalarini Etkileyen FaktorlerHindistan’da yaklasIk 160 milyon dokunulmaz vardir ve sayilari belirsizdir, ancak bu bilgi guvenilir kaynaklardan elde edilmistir. Ust topluluk tarafindan Dalitler topluluguna saglanan sosyal ve ekonomik firsatlarin olmamasi nedeniyle, Hint Toplumunda okuryazarlik, saglik, egitim ve esit statuden yoksundurlar. Dalitlerin hak ettiklerini aldiklarina inandiklari icin Dalitlere karsi ihlal nadiren haberlerde gosterilmektedir. Dokunulmazlik damgasi, gunluk yasamin tum yonlerine yayilan, bugunu, gecmisi ve gelecegi kapsayan kendine ozgu bir aci bicimini gerektirir.
Dalit toplulugunun statusunu yukseltmek icin bircok yasa uygulanmis, ancak yine de sosyal esitligi saglayamamistir. Sosyal reformlar, Dalit toplulugunun haklarini tanimak icin ust kast toplumunun algisini/davranisini/zihniyetini pek degistiremese de, Dalit halkina karsi birkac kez siddet uluslararasi medyanin dikkatini cekti ancak bugune kadar, Dokunulmazlik veya Dalit toplulugunun ozel olarak kapsanan sorunlarina iliskin boyle bir uluslararasi sozlesme veya anlasma yapilmamistir. Bazi bireysel Dalit insanlari, kendilerini zulumlerden korumak icin soyadlarini degistirmekte veya baska bir dine gecmektedir. Ancak ust kasttaki insanlar bile isimlerini ve dinlerini degistirdikleri icin Dalitleri hedef almislardir.
Ancak bazen iyimser dusunce, Dalit bireyi ile siddet olaylarina yol acmistir. Dalitlerin toplumda normal bir birey gibi davranmaya calistiklarinda hedef alindiklari bu tur bircok olay fark edilmistir. Hindistan’da Dalit’in sandalet giydigi, bisIklete bindigi, bir dugun sirasinda ata tirmandigi, kastlar arasi evlilik yaptigi, tapinaklara girdigi, okulda yemek pisirdigi ve hizmet ettigi ya da bir yerde oturdugu icin birkac dovulerek olduruldugu vakalar bildirilmistir. Artik Dalit’in olesiye dovuldugu haberleri her haber mansetinde yer alir.
26 yasindaki Dharampal Diwakar Dalit genci, Uttar Pradesh’in Fatehpur Bolgesi’nde keci icin yaprak kopardigi icin dovuldukten sonra, eylemle ilgili hayal kirikligi nedeniyle intihar etmistir. Ust kast soyadini aldigi icin dovulen Dalit genci Bharat Jadhav, ust kast gibi benzer bir soyadi oldugu icin dovulmustur. , kilitlenme nedeniyle ve ben Saurashtra’dan Sanand’a biraz para kazanmak ve okumak icin gelmis ancak kolejlere alinmamistir. Aslinda bu olaylar soyadini ve gomlegimin dugmelerini acik tutma aliskanligindan dolayi basini belaya soktugundan isimi birakmak zorunda kalmistir.
Bazen hayatta kalanlar, toplumdan asagilanma ile karsi karsiya kalir ve bu da intihara yol acar. Dalitler, bir polis karakolunda ust kasttaki kisilere karsi davalarini kaydetmek veya sosyal esitlik talep etmek istediklerinde cesitli turlerde asagilanma ve boyun egdirme ile karsi karsiya kalirlar. Bu tur bircok durumda, Dalit halki ust kasta karsi herhangi bir sIkayette bulundugunda polis tarafindan kabul edilmemistir. Dalitleri davalarini almak yerine yaptiklarindan dolayi tehdit etmisler, bircok vakada yonetimin destegini almamasi nedeniyle intihar olayi meydana gelmistir.
Tecavuz magdurlarinin vakalarinin polis tarafindan kayda alinmadigi veya toplumun ihmal ettigi icin intihar ettigi bircok ornek vardir. Ornegin, bu olaylara benzer bir vakada, toplu tecavuze ugrayan magdur, Uttar Pradesh’in Chitrakut semtinde vakasini kaydettirmesi icin polise yalvarmistir. Ancak 15 yasindaki bir kiz, zanliya dava acamadigi icin evde kendini asmis ve bunun uzerine polis sorusturma baslatmistir. Vakalarin cogu, ust kasttan polis memurunun karakoldaki ust gorevi ele gecirmesi nedeniyle meydana gelmis ve ust kast toplumunun baskisi nedeniyle alt kast davalariyla pek ilgilenmemislerdir. Madhya Pradesh’in Guna Bolgesi’ndeki bir vakada oldugu gibi, bir Dalit ciftci cifti polis vahseti nedeniyle intihar etmistir.
Polis memuru, tecavuz karsiti bir eylem sirasinda araziyi temizlemek icin ciftcinin ayakta kalan ekinlerini yok ederken, cift onlari durdurmak isteyince polis ciftin onunu kesti ve cifti sopalarla vahsice dovdu. Bu durum sonunda ve Rajkumar Ahirwar (38) ve esi Savitri (35) de polis tarafindan vahsice dovulunce alti cocugu bocek ilaci icerek kendini zehirledi.Dalit Intihar Vakalarini Etkileyen Faktorler
Dalit kadinlarinin durumu Hindistan’da daha kotudur ve Devdasi sistemi Hindistan’in bircok guney eyaletinde halen uygulanmaktadir. Devdasi sistemi pek cok yerde, herhangi bir kadin haklarini savunacaksa, halkin onunde soyularak cirilciplak dolastirilir veya toplu tecavuze ugrar. Kadin Gelisimi Arastirmalari Merkezi’nden Indu Agnihotri gore, NCRB verileri ayrica her gun dort Dalit kadininin tecavuze ugradigini gosterir. Sosyal arastirmalar merkezinden Ranjana Kumari, Hindistan’da kadin olmak, bide fakir ve bir Dalitse, o zaman bundan daha kotu bir durum yoktur.
Bir STK olan Dalit Insan Haklari Ulusal Kampanyasi, Dalit kadinlarinin yuzde 23’unden fazlasinin tecavuze ugradigini ve bircogunun birden fazla tecavuz vakasi bildirdigini belirtmistir. Tum Hindistan Demokratik Kadinlar Dernegi genel sekreteri Mariam Dhawale, bircok fail, cezasizlik duygusuyla cinsel suclar islemktedir. Hathras’taki vaka ile sadece polisin bilgisizliginin gorulebildigi degil, ayni zamanda Dalit ile ilgili vakayi nasil ele aldiklarini da gosteren bir ornek alinabilir.
Uttar Pradesh’in Hathras semtinde 19 yasindaki bir Dalit kadini ust kasttan insanlar tarafindan tecavuze ugramis ve vahsice oldurulmustur. Aileleri hemen yakindaki Chandpa polis karakoluna gitmistir. Ancak polis memuru, davayi kayda gecirmek yerine aile fertlerine kotu davranmistir. Polis memurlarinin aile bireylerine haber vermeden kurbani gece zorla yakmasi da bu olaya dahildir. Ust kasttan gelen baskilar nedeniyle polis memuru da tum tibbi testler ve adli kanitlardan taviz vermistir.

Sonuc ve Oneriler
Cagdas Hindistan’da Dalit Intiharlari, onceki zamanlara kiyasla oranlarini artirmistir. Intihar vakalarinin ardindaki neden, daha once cogunlukla toplumda istihdam, egitim, saglik ve sosyal karsilastirma vb. durumlardir. Hindistan anayasasi, marjinallestirilmis Dalitlerin egitim almalari ve daha iyi is firsatlari elde etmeleri icin rezervasyon saglamistir. Bununla birlikte, Dalits toplulugu tarafindan rezervasyon yoluyla egitim ve is almak, onlarla esit bir sekilde durduklari icin ust kast toplumu tarafindan hos karsilanmamistir.
Ayni zamanda toplumun yurutme, yasama ve yargi sisteminden cok daha onemli bir rol oynamasi gerektigi ortaya cikmaktadir. Toplumun davranisi Dalit topluluguna bakis acisini degistirmedikce, egitim ve istihdam yoluyla firsat esitligi talep etmeleri beklenemez. Devlet, medya, polis idaresi ve toplum, giderek artan sayida Dalit intihar vakasinin nedeni haline gelen toplumdaki Dalit topluluguna karsi ayrimciliktan esit derecede sorumludur.


ALİNTİ ~
________________

Bizde MutSuz Olalim ~
 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 02:55.