IRCForumu.ORG   sohbetkacak
reklamalanı


Ağaç Şeklinde Aç1Beğeni
  • 1 Post By Edi

 
 
Seçenekler Stil
Alt 29 Ocak 2024, 17:59   #1
𝐈𝐫𝐫𝐞𝐥𝐞𝐯𝐚𝐧𝐭.
Jayus - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Mondros Ateşkes Antlaşması (Mondros Mütarekesi)

Mondros Ateşkes Antlaşması (Mondros Mütarekesi) Osmanlı Devleti’ni fiilen sona erdiren, düşmana kayıtsız şartsız teslim olunmasına sebebiyet verecek derecede, Türk tarihinin kara bir lekesi olarak kayıtlara geçmiştir.

Antlaşma metinlerinde yer alan acımasız ve tek taraflı maddeler, Osmanlı Devleti’ni ve Türk halkını adeta sömürge ülkesi yapmayı amaçlamış, ülkeler eşitliği ve insan hakları prensibine aykırı davranışlar sergileyen bir antlaşma olarak tarihe adını yazdırmıştır. Tamamı 25 maddeden oluşan bu antlaşmanın hükümleri Türk Halkının neredeyse yaşama umutlarını elinden almaktadır.

Mondros Ateşkes Antlaşmasının önemli maddeleri kısaca şu şekilde yorumlanabilir:

7’inci Madde: En kritik madde sayılacak 7’inci madde Osmanlı Devletinin fiilen yıkılışını öngörmektedir. Anadolu'nun işgal edileceğinin ilk belirtisi bu maddede açıkça söylenmektedir.

7'inci Madde İtilaf Devletlerine, diledikleri zaman Osmanlı topraklarında istedikleri bölgeyi güvenliklerini tehdit edici bir durum sebebi ile işgal edebileceği hakkı tanımıştır. Bu madde icabında bütün Türk topraklarının işgal ve taksim edilmesine imkân tanımıştır.

Bu maddenin antlaşma metinlerinde olması sayesinde İtilaf Devletleri, Osmanlı toprak bütünlüğünün bozulmayacağı imajı vermiş, Wilson Prensiplerine uygun hareket ettikleri izlenimini diğer devletlere göstermeye çalışmıştır.

24’üncü Madde: Bu maddede de altı vilayet adı verilen yerlerde kargaşa çıktığında bu yerleri de kolaylıkla işgal edecekleri hakkı tanımıştır. Burada altı vilayet antlaşmanın İngilizce metninde Ermeni vilayeti olarak tanımlanmıştır.

Bu madde gereğince İtilaf Devletleri Osmanlı toprakları üzerinde kendi himayeleri altında bir Ermeni Devleti kurmayı hedeflediklerini resmen beyan etmiş olmaktadır. Adı geçen altı vilayet: Erzurum, Van, Harput, Diyarbakır, Bitlis ve Sivas’tır.

5’inci Madde: Antlaşmanın bu maddesinde gereğince iç güvenliğin sağlanması, hudutların korunması dışındaki Osmanlı ordusunun terhis edilmesi ve antlaşmanın 16’ıncı maddesi gereğince Osmanlı kumandanlarının İtilaf Devletlerine teslim olması (yani esir olması) Osmanlı Devleti’nin fiilen yok olması anlamını taşımaktadır.

1’inci Madde: Bu maddede belirtilen Çanakkale ve İstanbul boğazlarının açılması sonucunda; Anadolu ve Rumeli toprakları arasındaki bağlantı kesilmiş, Osmanlı toprak bütünlüğünün bozulmuş ve İstanbul’un güvenliği tehlike altına girmiştir.

4’üncü ve 22 ‘inci Madde: Bu maddeler İtilaf Devletleri esirlerinin serbest bırakılıp Türk ve Müslüman esirlerin gözetim altında tutulmasını sağlamış, neticede devletler eşitliği ilkesini tamamen çiğnenmiştir.

Antlaşmada yer alan Osmanlı Devleti’nin ulaştırma vasıtalarını kontrol altında bulundurulması, Osmanlı Devletinin resmen tüm can damarlarının İtilaf Devletlerinin elinde olduğunu göstermektedir. Bu madde ile Türk halkının kendilerine karşı topyekun ve organize bir şekilde direniş göstermesinin önüne geçilmek istenmiştir. Nitekim bu madde geçicide olsa başarı sağlamıştır; çünkü Milli mücadelenin başında direniş hareketleri bölgesel düzeyde kalmıştır.

Alıntı
________________

"𝐻𝑒𝑟𝑘𝑒𝑠𝑖𝑛 𝑦𝑎𝑛𝑖𝑛𝑎 𝑔𝑖𝑡𝑚𝑒𝑘 𝑖𝑠𝑡𝑒𝑑𝑖𝑔𝑖 𝑏𝑖𝑟𝑖𝑙𝑒𝑟𝑖 𝑣𝑎𝑟𝑑𝑖𝑟, 𝑔𝑒𝑐𝑒𝑛𝑖𝑛 𝑢𝑐𝑢, 𝑠𝑎𝑏𝑎ℎ𝑖𝑛 𝑘𝑜𝑟𝑢, 𝑐𝑒ℎ𝑒𝑛𝑛𝑒𝑚𝑖𝑛 𝑑𝑖𝑏𝑖 𝑏𝑖𝑙𝑒 𝑜𝑙𝑠𝑎..."
 
Alt 29 Ocak 2024, 18:09   #2
Edi
Süper Moderatör
Edi - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Güzel bir paylaşım tarihimiz hakkında bazı yanlışları düzeltmek için çok iyi bir paylaşım. Emeğinize sağlık

Jayus bunu beğendi.
________________

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 22:57.