IRCForumu.ORG   Cilek Chat
sohbetkeyfim


 
 
Seçenekler Stil
Alt 28 Ocak 2024, 10:30   #1
𝐈𝐫𝐫𝐞𝐥𝐞𝐯𝐚𝐧𝐭.
Jayus - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Fransız Devriminin nedenleri nelerdir?

Fransız Devriminin nedenleri nelerdir? Kısa ve anlaşılır bir şekilde sizlere anlatmaya çalışalım.

1)Aydınların Etkisi

XVIII. yüzyıla adını veıejı aydınlanma döneminin merkezi Fransa olmuştur. Montesquieu, Rousseau, Diderot ve Voltaire gibi Fransız aydınları siyasal alanda devrime yol gösterici bir düşünce sistemini oluşturmuşlardır.Fransız aydınları monarşik düzenin en iyi düzen olmadığı, düzeltilmesi gerektiği düşüncesini savunarak ve devletin oluşumunun tarihi bir gelişmeye dayandığını ispatlayarak hükümdarların iktidarın Tanrı'dan aldıkları tezini sarsmışlardır.

2)Sosyal ve Ekonomik Nedenler

Fransa'da toplum, soylular, rahipler, burjuvalar ve köylüler olarak sınıflara ayrılmıştı. Soylular ve rahipler toplumun % 3'ünü oluşturmalarına rağmen toprakların % 35'ine sahipliler. Bunlar vergi ödemeyen ayrıcalıklı sınıftı. Sınıflar arasındaki bu çelişki ekonomik bunalımla birleşince devrimi çabuklaşmıştır.

3)Monarşik Düzenden Kaynaklanan Sorunlar

XVI.yüzyılda Fransa’da monarşik yönetimlerin en dışpolik biçimlerinden biri yürürlükteydi. Tanrı'yı temsil eden kralın iktidarını kontrol etmek halka yakışmazdı. İktidarın dini niteliği her alanda krala mutlak bir otorite sağlıyordu. Kralın otoritesi bütündü ve bölünemezdi. Soylular ve ruhban sınıf kral yönetiminden memnun iken, halkın çoğunluğu baskı, ağır vergiler ve açlık yüzünden yönetime karşı çıkmaktaydı.

4)ABD Bağımsızlığının Etkisi

Yedi Yıl savaşlarında İngiltere'ye yenilgisinin intikamını almayı düşünen Fransa, Kuzey Amerika kolonilerinin İngiltere'ye karşı savaşını desteklemiştir. Bu destek hem Fransa’daki ekonomik bunalımı artırmış, hem de Amerika'da gelişen ve başarıya ulaşan eşitlik, özgürlük, anayasa, yönetim, seçim, parlamento gibi demokratik kavramları öğrenmelerine neden olmuştur.

5)Ingiliz Demokrasisinin Etkisi

Magna Carta ile başlayan kralın yetkilerini kısıtlama sürece XVIII. yüzyıla gelindiğinde İngiltere'de iki meclisli meşrutiyet sistemine dönüşmüştür. İngiltere'deki bu demokratik gelişmeler Fransız devrimcilerini yakından etkilemiştir.

NOT: İngilizler 1688 de ilk İnsan Hakları Beyannamesi’ni yayınlamıştır.



Alıntı
________________

"𝐻𝑒𝑟𝑘𝑒𝑠𝑖𝑛 𝑦𝑎𝑛𝑖𝑛𝑎 𝑔𝑖𝑡𝑚𝑒𝑘 𝑖𝑠𝑡𝑒𝑑𝑖𝑔𝑖 𝑏𝑖𝑟𝑖𝑙𝑒𝑟𝑖 𝑣𝑎𝑟𝑑𝑖𝑟, 𝑔𝑒𝑐𝑒𝑛𝑖𝑛 𝑢𝑐𝑢, 𝑠𝑎𝑏𝑎ℎ𝑖𝑛 𝑘𝑜𝑟𝑢, 𝑐𝑒ℎ𝑒𝑛𝑛𝑒𝑚𝑖𝑛 𝑑𝑖𝑏𝑖 𝑏𝑖𝑙𝑒 𝑜𝑙𝑠𝑎..."
 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 16:48.