IRCForumu.ORG   sohbetkacak
reklamalanı


 
 
Seçenekler Stil
Alt 18 Ocak 2024, 17:34   #1
𝐈𝐫𝐫𝐞𝐥𝐞𝐯𝐚𝐧𝐭.
Jayus - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Merzifonlu Kara Mustafa Paşa Kimdir?

1634-1683 yılları arasında Osmanlı Devleti'nin Sadrazamı olan Merzifonlu Kara Mustafa Paşa, Bağdat kuşatmasında şehit düşen Sipahi Oruç Ağa'nın oğludur.

1654 yılında kendisini yetiştiren Köprülü Mehmet Paşa'nın kızı ile evlenen Merzifonlu Kara Mustafa Paşa, kayınpederinin Sadrazamlığı döneminde hızla yükselerek Osmanlı Devleti içerisinde önemli sayılacak mevkilere ulaşmıştır. 1660 yılında Silistre Beylerbeyliği'ne yükselen Merzifonlu Kara Mustafa Paşa, 1661 yılında Kayınbiraderi Köprülü Fazıl Ahmet Paşa'nın Vezirliğe atanması ile Osmanlı Devleti'nin Kaptanıderya'lığına getirilmiştir.

prülü Fazıl Ahmet Paşa'nın Uyvar seferine çıkması ile yokluğunu doldurmak için 1663-1665 tarihleri arasında sadaret makamına getirilen Merzifonlu Kara Mustafa Paşa, Lehistan Seferi'ne katılmış ve 18 Eylül 1672 tarihinde Lehistan ile imzalanan antlaşmada baş rol oynamıştır.

1676 yılında Köprülü Fazıl Ahmet Paşa'nın vefat etmesi üzerine Merzifonlu Kara Mustafa Paşa, Osmanlı Devleti Sadrazamlığına getirilmiş ve Kırım Hanı Selim Giray'ın Ruslardan bir türlü alamadığı Çehrin kalesini 1678 yılında çıktığı sefer sonucunda Osmanlı topraklarına katmıştır.

Merzifonlu Kara Mustafa Paşa, Osmanlı Devleti'nden koruma talebinde bulunan Macar soylusu İmre Tökeli'yi Orta Macaristan Kralı olarak tanıyarak Avusturya'ya karşı siyasal baskı aracı olarak kullanmaya çalışmıştır. 1683 yılının Temmuz ayında Viyana'yı kuşatma girişiminde bulunmuş, Avusturya'nın yardıma gelmesi sebebi ile başarı sağlayamamıştır. Bu başarısızlık sonucunda Osmanlı ordusunu Belgrat'a kadar geri çekmek zorunda kalmıştır.

Merzifonlu Kara Mustafa Paşa Osmanlı Ordusunu toparladıktan sonra yeniden Viyana'ya sefere çıkmak istediyse de, Osmanlı Sultanı IV. Mehmet'e verilen yanlış malumatlar, düşmanlarının kışkırtmaları neticesinde Sultan Mehmet'in emri ile idam edilmiştir.
________________

"𝐻𝑒𝑟𝑘𝑒𝑠𝑖𝑛 𝑦𝑎𝑛𝑖𝑛𝑎 𝑔𝑖𝑡𝑚𝑒𝑘 𝑖𝑠𝑡𝑒𝑑𝑖𝑔𝑖 𝑏𝑖𝑟𝑖𝑙𝑒𝑟𝑖 𝑣𝑎𝑟𝑑𝑖𝑟, 𝑔𝑒𝑐𝑒𝑛𝑖𝑛 𝑢𝑐𝑢, 𝑠𝑎𝑏𝑎ℎ𝑖𝑛 𝑘𝑜𝑟𝑢, 𝑐𝑒ℎ𝑒𝑛𝑛𝑒𝑚𝑖𝑛 𝑑𝑖𝑏𝑖 𝑏𝑖𝑙𝑒 𝑜𝑙𝑠𝑎..."
 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 00:04.