IRCForumu.ORG   Cilek Chat
sohbetkeyfim


 
 
Seçenekler Stil
Alt 17 Ocak 2024, 13:03   #1
𝐈𝐫𝐫𝐞𝐥𝐞𝐯𝐚𝐧𝐭.
Jayus - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Fasulyeli Keklerden Görkemli Şölenlere: Orta Çağ’da Noel Nasıl Kutlanıyordu?

Orta Çağ'da Noel dönemi yılın en keyifli zamanı olarak kabul ediliyordu.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Noel sadece zenginler için değil köylüler için de Orta Çağ takviminin en önemli olaylarından biri olarak görülüyordu. Orta Çağ döneminde Noel sezonu tam 12 gün boyunca büyük şenliklerle kutlanıyordu. Noel zamanı geldiğinde insanlardan sürekli yemeleri, içmeleri, neşeli olmaları, güzel giyinmeleri ve oyun oynamaları bekleniyordu. Aynı zamanda kasabanın tamamında Noel dönemi akşamları dans ediliyordu. İnsanlar 12 gün boyunca çalışmayı bırakıyor, evlerini süslüyor ve birbirlerine hediyeler veriyordu. Tıpkı günümüzde olduğu gibi Noel dönemi, Orta Çağ insanı için yılın en iyi zamanıydı. Gelin dönemin insanlarının Noel’i nasıl kutladığına yakından bakalım.

1. Şölen

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Orta Çağ’da Noel tatili 25 Aralık sabahından 5 Ocak akşamına kadar devam ediyordu. Aralık ayının son günleri şölen sezonunun açıldığı anlamına geliyordu. Fakat şölenlerin büyüklüğü insanların sosyal statüsüne göre değişim gösterirdi. Yine de insanların çoğu kasım ayının sonlarında domuz avlamaya çıkıyordu. Etler Noel pastırması ve jambon yapmak için tuzlanıp, süslenirdi. 25 Aralık geldiğinde mutlaka her masada bu gıdalar olurdu. Bununla birlikte kırsal kesimlerde, malikane sahiplerinin işçilerine en az 12 gün izin vermesi ve onlara gıda yardımı yapması bekleniyordu. Gıda yardımı genellikle hamur işleri, kümes hayvanları, domuz eti, turta ve şekerlemeleri kapsıyordu. Kraliyet sarayının şölen menüsü çok daha farklıydı. Özellikle kerevit, yılan balığı ve yunus gibi “egzotik” lezzetler menüde bulunurdu.

2. Maskeli insanlar

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Orta Çağ’da Noel döneminde çeşitli kostümler giymek gelenek haline gelmişti. Bu kostümlerin büyük bir kısmı eski pagan geleneklerinin bir parçasıydı. Bununla birlikte bazı erkekler kadın kıyafetleri giyer ve maske takardı. Sonrasında kapı kapı dolaşarak şarkılar söylenir ve fıkralar anlatılırdı. İnsanların çoğu bunu eğlence için yaparken bazıları şarkı söylemelerinin karşılığında küçük hediyeler bekliyordu. Kraliyet ailesi arasında ise ahşaptan yapılmış bir yaban domuzu maskesi takmak garip bir Noel geleneği olmuştu.

3. Fasulyeli kek

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

5 Ocak gecesi kutlanan Twelfth Night (On İkinci Gece), Orta Çağ döneminde başlı başına bir tatil olarak görülüyordu. O gece, 12 günlük eğlencenin doruk noktasını temsil ediyordu. On İkinci Gece’nin en önemli parçası, içinde bir tane kuru fasulyenin bulunduğu meyve dolgulu kekti. İçinde fasulyenin olduğu dilimi alan kişi, gecenin en önemli insanı seçilirdi ve diğerlerine çeşitli “cezalar” verebilirdi.

4. Geleceği tahmin etmek

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Noel’in son gününün Orta Çağ bilimi için de özel bir önemi vardı. Rahipler, gelecek yılın hava durumunu tahmin etmek ve önemli olayları önceden görebilmek için doğadan gelen işaretleri inceliyordu. Fırtınalar, şiddetli rüzgarlar ve hatta gökkuşağı gelecek yıl için işaretler verebilirdi. Örneğin, Noel günü hava güneşli ve açıksa bu durum bahar aylarının ılık ve ılıman geçeceğinin, iyi mahsul alınacağının ve salgın hastalıkların olmayacağının işaretiydi. Ancak Noel günü kuvvetli bir rüzgar varsa bu durum zenginler için kötü bir yılın habercisiydi.


________________

"𝐻𝑒𝑟𝑘𝑒𝑠𝑖𝑛 𝑦𝑎𝑛𝑖𝑛𝑎 𝑔𝑖𝑡𝑚𝑒𝑘 𝑖𝑠𝑡𝑒𝑑𝑖𝑔𝑖 𝑏𝑖𝑟𝑖𝑙𝑒𝑟𝑖 𝑣𝑎𝑟𝑑𝑖𝑟, 𝑔𝑒𝑐𝑒𝑛𝑖𝑛 𝑢𝑐𝑢, 𝑠𝑎𝑏𝑎ℎ𝑖𝑛 𝑘𝑜𝑟𝑢, 𝑐𝑒ℎ𝑒𝑛𝑛𝑒𝑚𝑖𝑛 𝑑𝑖𝑏𝑖 𝑏𝑖𝑙𝑒 𝑜𝑙𝑠𝑎..."
 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 23:09.