IRCForumu.ORG   sohbetkacak
reklamalanı


 
 
Seçenekler Stil
Alt 17 Haziran 2022, 17:26   #1
Standart Ahmet ÜMİT



Ahmet Ümit 1960 yılında Gaziantep’te Kilim tüccarı bir baba ve terzi bir annenin 7 çocuğundan en küçüğü olarak dünyaya gözlerini açtı. Lise dönemlerinde çıkan bir kavgadan dolayı 24 arkadaşı ile birlikte Gaziantep Atatürk Lisesinden Diyarbakır Ergani’deki bir liseye sürgün gönderildiler.
Liseyi bitirdikten sonra 1979 yılında Marmara Üniversitesinde Kamu Yönetimi okumaya başladı. Bu yıllarda tanıştığı Vildan Hanım ile evlendi ve Gül isimlerini verdikleri bir kızları dünyaya geldi.

Ahmet Ümit hem şair, hem yazar hem de sıra dışı bir adam. Polisiye romanları bir edebi eser sayılmadığı dönemlerinde yayınladığı kitapları ile ülkedeki en iyi polisiye yazarı haline geldi ve geniş kitleler tarafından çok beğenildi.

Rusya’ya komünizm öğrenmek ve eğitim almak için gittiği zamanlarda eline kalem almaya başladı. O zamanlarda şiir yazan Ahmet Ümit ülkesine ve eşi Vildan Hanım'a duyduğu özlemden dolayı ilk şiir kitabı ‘Sokağın Zulasını’ çıkardı. Siyasi kimliğinden ziyade ileride kitapları çok okunacak bir yazar adayının ilk adımıydı bu kitap.

Yazarlık serüveni başlamıştı fakat kitaplar raflarda eksilmiyordu bu nedenle Ali Taygun ile birlikte reklam ajansı çalıştırmaya başladı. Aynı zamanda arkadaşı edebi konularda da yardımcı oluyordu. Polisiye romanı yazma konusunda ısrarcı oldu ve ilk polisiye romanı ‘Çıplak Ayaklıydı Gece’ ortaya çıktı.

Aynı zamanda dünyanın en ünlü polisiye kalemlerini ve bu yazarların tanıtımlarını da üstlenerek inceleme yazıları yazmaya başladı.

Ahmet Ümit Türk Tarihini de içinde taşıyan konuları eserlerinde barındırarak okuyucunun heyecanını arttırmayı çok iyi bilen bir usta yazar. Polisiye türünde yazdığı kitap ile adını yurt dışına taşımayı başaran ilk Türk yazar olma onurunu da taşımaktadır. Ümit’in ‘Sis ve Gece ‘ isimli kitabı Yunanca ’ya çevrilerek Yunanistan’da satışa sunulmuştur.

Yazmış olduğu kitaplarında polisiye kurgusunun yanı sıra psikoloji ve sosyolojik çözümlere de yer verir. Hitit, Roma ve Osmanlı İmparatorluklarına dair bilinmeyen kısa ama akılda kalacak etkileri satır aralarına ustaca yerleştirerek okurunun ilgisini her zaman diri tutmayı başaran usta bir kalemdir. Ahmet Ümit’in edebiyat amacının insan ruhunu açıklamak olduğuna inanarak kitaplarını yazmaktadır.

En popüler kitaplarından olan Sis ve Gece romanı Turgut Yasalar tarafından Bir Ses Böler Geceyi ise Ersan Arsever tarafında sinemaya uyarlanmıştır. Uğur Yücel Karanlıkta Koşanlar dizi film olarak çekildi. Aşk Köpekliktir isimli hikayesi ise Akla Kara Tiyatrosu tarafından sahnelendi.
________________


 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 10:29.