IRCForumu.ORG   sohbetkacak
reklamalanı


Bilim ve Teknoloji Bilim ve Teknoloji Haberleri.

 
 
Seçenekler Stil
Alt 11 Aralık 2021, 10:47   #1
Webmaster
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Pirinc Yetistiriciliginde IHA Nasil Kullanilir?

Pirinc yetistiricileri icin hastalik tespiti; karar verme, kontrol ve mahsul hastaliklarinin etkin yonetimi icin uc temel adimdir. IHA olan uzaktan algilamanin sadece kendisi dogrudan bitki hastaliklarinin kontrolune hizmet edemez, ancak bununla birlikte hastalik degerlendirmesi icin yenilikci bir arac saglar. Etkili hastalik degerlendirmesi, bir mahsul hastaliginin kontrolu icin uygun bir kontrol onleminin kullanilmasiyla sonuclanan dogru bir karar vermeyi saglayabilir. Fungisit uygulamasi, hastalik yonetimi icin en etkili kontrol onlemlerinden biridir. IHA teknolojisinin gelismesiyle birlikte son yillarda, havadan mantar ilaci uygulamasi icin IHA kullanimi pirinc ve diger mahsullerdeki hastaliklarin kontrolu icin yeni bir arac haline gelmistir.

Pirinc Hastaliklari Tayinin IHA (Insansiz Hava Araci)
1990’da Japonya‘da pirinc, soya fasulyesi ve bugdaydaki bocek zararlilarini kontrol etmek icin havadan insektisit uygulamalari icin kullanilan ilk IHA’dan bu yana oldukca yok kat etmistir. IHA tabanli hava puskurtme teknolojisi, ozellikle son bes yilda tarimsal havacilik uygulamalarinda hizla gelismistir. IHA hava uygulamasi, geleneksel ucak hava puskurtme ve yer uygulamasina gore cesitli avantajlara sahiptir. IHA puskurtucu, dusuk irtifada calisabilir ve GPS ile yuksek hassasiyette konumlandirma elde etmek icin havada asili kalabilir, bu da pestisit cekme potansiyelini ve kullanilan pestisit miktarini azaltabilir. Rotorlar tarafindan olusturulan asagi dogru hava akisi, uygulama etkinligini artirmak icin pestisit damlaciklarinin yogun kanopilere nufuz etmesine yardimci olabilir.
IHA puskurtucu, yuksek mahsullerde ve dik veya daglik arazilerde calisabilir ve genis bir alani kaplayabilir, ancak zemin uygulamasi bunu yapamaz. IHA hava puskurtme, tipik ucak hava uygulamasina gore daha dusuk maliyetli ve operasyonda daha esnektir. Bu avantajlarindan dolayi son yillarda basta Cin ve Japonya olmak uzere bircok ulkede IHA hava puskurtme teknolojisinin arastirilmasi ve kullanimi hizla artmistir. 2016 yilinda, Cin’de 4,262 IHA puskurtucu faaliyetteydi ve pirinc de dahil olmak uzere 476.000 hektardan fazla tarla mahsulu, Cin’de IHA hava spreyleri ile tedavi edilmistir. 2020 istatistiklerinde, yaklasIk 170 tip pestisit uygulamali IHA bulunmaktaydi ve 55.000 IHA ucmustur. Cin’de islenmis ekin alanlari bu donemde 450 milyon hektardan fazlaydi. Japonya’da IHA kullanimi yaygindir ve pirinc tarlasinin yaklasIk %40’ini puskurtmek icin 2000’den fazla IHA uygulayicisi calismaktadir.Pirinc Yetistiriciliginde IHA Nasil Kullanilir?
Helikopter ve quadcopter, cesitli tarla bitkilerinde mantar ilaclari, bocek olduruculer ve herbisitleri puskurtmek icin kullanilan en yaygin IHA uygulayicilari arasindadir. Tank kapasitesi ve ucus suresi IHA’larin iki onemli teknik parametresidir. IHA’ya gore degismekle birlikte, cogu IHA’nin tank kapasitesi su anda 16 ila 20 litredir ve ucus suresi 30 dakikadan azdir. Ucus irtifasi, bireysel IHA’lara bagli olarak genellikle 2 ila 10 m arasinda degisir. Puskurtme alani genisligi 3 ila 15 m arasinda degisebilir ve calisma verimliligi saatte 0,7 ila 13 hektar arasinda olabilir. Bu calisma parametrelerinin optimizasyonu, puskurtme etkinligini artirmak icin onemlidir.
Cesitli IHA’lar icin daha uygun olan ucus irtifasini, ucus hizini ve puskurtme namlu genisligini belirlemek icin arastirmalar yapilmistir. Ornegin, pirinc uzerine puskurtmek icin WPH642 helikopteri kullanildiginda, en iyi ucus irtifasi 2 m ve en iyi ucus hizi saniyede 1.5 m iken, P20 dort rotorlu IHA icin en iyi ucus irtifasi 2 m ve en iyi ucus olarak bulunmustur. hiz saniyede 3,7 m idi. Optimum calisma parametrelerinin secilmesi, puskurtme etkinligini artirmak icin kanopiler icinde optimum sprey damlacik birikimini saglayabilir. Ucus hizi, ucus yuksekligi ve meme akis hizi, damla birikimi dagilimini etkileyen onem sirasina gore uc faktordur.Pirinc Yetistiriciliginde IHA Nasil Kullanilir?
IHA spreyler dusuk donanim maliyetleri, dusuk yakit tuketimi, dusuk puskurtme hacimlerinin avantajlara sahiptir. IHA gelistirme ve iletisim teknolojisindeki son gelismelerle birlikte, Cin, Japonya, Hindistan ve diger bircok ulkede, pirinc de dahil olmak uzere tarla urunlerinde fungisit ve diger pestisit uygulamalari icin IHA’larin arastirilmasi ve kullanimi onemli olcude artmistir. Ancak, IHA havadan puskurtmenin, hava tasiti uygulamasi gibi daha geleneksel araclarin yerini alamayacagi beklenmektedir. Diger dezavantajlarin yani sira, IHA puskurtuculerin tank kapasitesi kucuktur ve buyuk ciftlikler, ozellikle ciftlik basina ortalama 243 hektar olan ABD‘deki pirinc ciftlikleri icin buyuk miktarda pestisit yukleyemez. IHA uygulamalari onemli olcude kisa ucus suresine sahiptir ve bir seferde genis puskurtme alanini kapsayamaz. Diger yandan IHA puskurtuculer avantajli olabilecegi durumlarda kullanilabilir.
IHA puskurtme teknolojisi, hassas mantar ilaci uygulamalari icin mevcut urun uretim sistemlerine dahil edilebilir. Pirinc kabugu yanikligi gibi kume modellerinde gelisen hastaliklari kontrol etmek icin hassas uygulamalar daha etkili olabilir. ABD’de, urun hastaliklarinin tespiti icin IHA uzaktan algilama uygulamasi ve pirinc ve diger tarla urunlerinde pestisit uygulamasi icin IHA kullanimi henuz emekleme asamasindadir. ABD, bitki hastaliklari tespiti ve yonetiminde IHA uzaktan algilama arastirma ve kullaniminda basta Cin olmak uzere diger ulkelerin gerisinde kalmaktadir. Cin ve Japonya gibi diger ulkelere ayak uydurmak icin arastirma ve bu yeni teknolojiyi benimsemek icin surekli arastirma ve daha fazla parasal yatirima ihtiyac vardir. Bu da yilda 10 milyar ABD dolari degerinde uretkenlikte atis saglamaktadir.



Pirinc Yetistiriciliginde IHA Kullanimina Dair Gelecek Ongoruleri
Pirinc hastaliklarinin, ozellikle de kilif yanikliginin hizli ve dogru teshisi ve tespiti, uretim maliyetlerini azaltmak ve uretim getirilerini en ust duzeye cikarmak icin etkili hastalik yonetiminin ilk temel adimidir. Bununla birlikte, gorsel semptomlara dayali geleneksel hastalik tespit yontemleri zaman alici ve zahmetlidir ve dogrulugu buyuk olcude denetcinin bilgi ve deneyimine baglidir. IHA uzaktan algilama, hastalik semptomlarinin ozelliklerine dayali olarak hastalikli doku, bitki ve kirpilmis alani saglikli doku, bitki ve kirpilmis alandan ayirt edebilen benzeri gorulmemis bir spektral, uzaysal ve zamansal cozunurluk saglar.
Kilif yanikligi ve NBLS, semptomlarda ve hastalik gelisim modelinde kendi ozelliklerine sahiptir. Ekinlerin abiyotik ve biyotik streslerini degerlendirmek icin yaygin olarak kullanilan bes uzak sensor arasinda RGB sensoru, kilif yanikligini tespit etmek icin multispektral sensor ve hiperspektral sensor basariyla kullanilmistir. NBLS’yi saptamak ve olcmek icin multispektral sensor kullanilmistir ve kizilotesi termal sensor, pirinc patlamasinin olusumunu tespit etmek icin kullanilabilir. Simdiye kadar, pirinc hastaligi tespiti icin floresan goruntulemenin kullanimina iliskin herhangi bir rapor bulunmamaktadir.
Cok rotorlu, helikopterler, sabit kanatlar, kesif balonlari ve ucan kanatlar, mahsul fenotiplemesi ve hastalik tespiti icin kullanilan en cok IHA’lar arasindadir. Uygun bir insansiz hava sisteminin secimi, mahsul hastaliklarinin tespiti ve miktarinin belirlenmesi icin islenebilecek ve modellenebilecek en iyi goruntuleme verilerini elde etmek icin onemlidir. Her IHA’nin maliyet, ucma kabiliyeti ve tasima kapasitesi bakimindan avantajlari ve dezavantajlari vardir; her sensorun spektral bilgi edinmede kendi avantajlari ve sinirlamalari vardir. Ek olarak, UAV, hastalik kontrolu icin yenilikci bir hava mantar ilaci aplikatoru olarak da kullanilabilir.
IHA puskurtuculer, dusuk irtifalarda calisabilmeleri, cesitli hizlarda ucabilmeleri ve dusuk fungisit hacimleri ile uygulanabilmeleri, salkim olusumu ile pirinc kili yanikligi gibi hastaliklarin daha ekonomik ve cevresel olarak etkin kontrolu icin hassas fungisit uygulamalarina ihtiyac duyulan durumlar icin daha uygun hale getirmektedir. IHA’nin pestisit uygulamasi icin kullanilmasi, basta Cin ve Japonya olmak uzere bircok ulkede pirinc ve diger mahsullerde yeni bir hastalik kontrol uygulamasi haline gelmistir. Salkim olusumu ile pirinc kabugu yanikligi gibi hastaliklarin daha ekonomik ve cevresel olarak etkin kontrolu icin hassas fungisit uygulamalarinin gerekli oldugu durumlar icin daha uygun hale getirir.
Pirinc Yetistiriciliginde IHA Nasil Kullanilir?Bununla birlikte, IHA teknolojisinin hastalik tespiti ve fungisit uygulamalarina yonelik uygulamalari henuz gelismenin erken asamalarindadir. Bu teknolojilerin arastirilmasi ve gelistirilmesinde bircok teknik sinirlama ve uygulama zorlugu bulunmaktadir. Mevcut IHA sistemleri sinirli pil kapasitesine, tank kapasitesine ve faydali yuke sahiptir. Sensorler genellikle pahalidir ve dolayisiyla meme ile ilgili golgelik birikiminin optimizasyonu gibi IHA tabanli havadan puskurtme icin destekleyici teknolojiler ve IHA puskurtmeye ozgu pestisit malzemeleri ve adjuvan formulasyonlari bulunmamaktadir.
IHA endustrisinin buyumesi son yillarda cok hizli olmasina ragmen, standart IHA tasariminda (rotor tasarimlari, motor tipleri, tank boyutlari ve nozul tipleri) bariz bir eksIklik vardir. Bu, zirai ilac ureticilerinin urun kullanimi icin onerilen yonergeleri gelistirmeleri icin zorluklar yaratir. Buyuk goruntu veri isleme ve hastalik tespit modelinin kurulmasi icin yontemlerin gelistirilmesine ve iyilestirilmesine ihtiyac vardir. Etkili hastalik kontrolu icin zamaninda fungisit uygulamasi icin erken hastalik tespiti kritik oneme sahiptir. Bununla birlikte, literaturde bildirilen cogu IHA uzaktan algilama yontemi, aciklanan pirinc kilifi yanikligi ve NBLS gibi hastaliklarin erken evrelerde saptanmasinda daha az etkilidir.
Cogu ulkede, ozellikle ABD’de IHA operasyonlari icin uygulanan mevcut kati hava sahasi duzenlemeleri, IHA ile ilgili teknolojilerin arastirma ve gelistirmesini sinirlandirmaktadir. Bu nedenle, IHA teknolojilerinin benimsenmesi ve ticarilestirilmesi konusundaki ilerleme, ziraat muhendisleri ve muhendisler arasindaki ortak arastirmalara baglidir. Cunku etkili egitim ve yayginlastirma, tarimsal IHA ureticileri ve kimyasal ureticileri arasindaki ortakliklar ve IHA’lar icin etkili hava sahasi duzenlemeleri yapilmasi gerekir.
IHA’larin ucus suresi ve yuk uzerindeki performansinin iyilestirilmesi, sensor maliyetlerinin dusurulmesi ve buyuk goruntu veri isleme yontemlerinin ve hastalik tespiti ve izleme modellerinin gelistirilmesi ve iyilestirilmesi ile IHA uzaktan algilamanin yaygin olarak kullanilan etkili bir arac haline gelmesi beklenmektedir. Boylelikle pirinc ve diger mahsullerdeki hastaliklarin tespiti icin ve geleneksel ucak havadan ilaclama ve yer ilaclamanin mevcut olmadigi veya mumkun olmadigi durumlarda IHA ilaclama teknolojisinin bircok urun hastaliginin kontrolu icin yeni bir arac haline gelebilir.


ALİNTİ ~
________________

Bizde MutSuz Olalim ~
 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 11:40.