IRCForumu.ORG   sohbetkacak
reklamalanı


 
 
Seçenekler Stil
Alt 07 Ocak 2022, 18:21   #1
BANLI ÜYE
serCiya - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart disket sürücü

Bu yazımızda disket sürücüsünün ne olduğu hakkında konuşarak, disket sürücüsünün nasıl çalıştığını kısaca açıkladık. Disket sürücüler teknik olarak metal kaplı dairesel küçük bir plastiğe bilgi yazan ve o parçadan bilgi okuyan kayıt cihazlardır. Bir floppy disk çeşidi olmasına karşın piyasada disket sürücüler için yaygın olarak FDD (Floppy Disk Driver) adı kullanılmaktadır.


Tarihin ilk floppy disk sürücüsünü IBM, 1967 yılında geliştirmiştir. Geliştirilen bu ilk modelde 8 inç diskler kullanılmaktaydı. Sonra bu disklerin adına disket diyerek genel olarak böyle ifade edilmeye başlanmıştır. Ardından 5,25 inç disket sürücüsü geliştirildi ve 1981 yılında IBM firmasının ilk kişisel bilgisayarında kullanıldı. Yıllar içinde sürekli değişen disketlerin kapasiteleri 3,5 inç HD (High Density – Yüksek Yoğunluk) versiyonlarıyla 1,44 MB değerine ulaşmıştır.




1990’lı yılların ortalarına kadar oldukça popüler olan disket sürücüler, yeni taşınabilir kayıt ortamlarının gelişimiyle kullanımları azalmış ve ilk kez 1998 senesinde Macintosh firmasının iMac modellerinde kullanımdan kaldırılmıştır. Ancak pek çok PC üreticisinin eskiye uyumluluk endişeleri dolayısıyla ve disket sürücülerin hala özel kullanım alanlarının bulunması nedeniyle PC bilgisayarlarda kullanılmaya devam etmektedir.


isket sürücü aşağıdaki parçalardan oluşmaktadır ve bu parçalar ile çalışmaktadır;

Okuma/Yazma Kafaları: Disketin her iki tarafında da bulunur ve birlikte hareket ederler. Ancak tam olarak karşılıklı durmamaktadırlar. Disketin her iki yüzüne de veri yazmada kullanılırlar. Daha geniş olan kafa, veri silmede kullanılır; böylece yeni bilginin geniş temiz bir alana yazılması sağlanmış olur.

Sürücü Motoru: Manyetik diski göbek parçasından tutarak döndürmek için kullanılır ve dakikada 300-360 devir (RPM) hıza sahiptir.

Adım Motoru: Yazma/okuma kafasını uygun iz üzerine getirmede kullanılan motordur. Adım motorlar, belli bir dönme açısında adım adım ilerleyen motorlardır.

Mekanik Çerçeve: Bir çeşit manivela koluna sahip olan bu mekanizma sayesinde disketin okuma sürgüsü açılır ve sürücünün yazma/okuma kafası çift taraflı diskle temas kurar.

Devre Kartı: Diske yazılacak veriyi yazma/okuma kafasına uygulayan ya da diskten okunan manyetik veriyi işleyip anlamlı dijital seviyeye çıkartan elektronik devre kartıdır. Ayrıca adım motorun her bir ize erişmesini sağlayan elektronik devre de buradadır
 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 11:51.