IRCForumu.ORG   sohbetkacak
reklamalanı


 
 
Seçenekler Stil
Alt 24 Mart 2023, 00:31   #1
Standart Bilgisayar çevre birimlerinin bakımı ve temizliği nasıl yapılır ?

BİLGİSAYAR ÇEVRE BİRİMLERİNİN TEMİZLİĞİ VE BAKIMI NASIL YAPILIR?
Bilgisayarı oluşturan temel parçalara ek olarak kullanılan aygıtlara çevre birimleri deniyor. Multimedya aygıtları, monitör, klavye, mouse, yazıcı vb. araçlar çevre birimlerine örnek olarak verilebilir. Koruyucu bakım ise çalışan aygıtların devamlı olarak çalışır durumda olması için küçük – büyük arızaları tespit etmek ve tamir etmektir. Bilgisayar çevre birimleri hakkında bilgi ve koruyucu bakım önerilerine şu şekilde başlayabiliriz;



Monitör: Monitörler kullanıldıkça bir süre sonra tozlanmaya başlar. Görüntüde rahatsız edici bir duruma neden olur. Yapacağınız küçük uygulamalarla temizleme işlemlerini gerçekleştirebilmeniz mümkündür. İlk yapacağınız işlem monitörün elektrik kablosunun prizden çıkarılmasını sağlamak olmalıdır. Arka kısmında yer alan havalandırma deliklerini basınçlı hava ile temizleyebilirsiniz. Dik açıyla temizlememeye tozların monitör kasasının içine girmemesine dikkat edin. Rastgele seçeceğiniz temizlik sıvılarını monitöre uygulamayın. Bu noktada amonyak içeren temizlik maddelerinden uzak durun. Özel mikrofiber bezlerle kaliteli bir temizlik yapabilirsiniz. Mikrofiber bezler çok yumuşaktır ve monitöre zarar vermez. Monitörün daha geç tozlanmasını istiyorsanız antistatik özellik taşıyan temizleme sıvılarını kullanın. İlgili sıvılar tozlanmayı tamamen engellemez. Sadece geciktirir. Kullanacağınız temizlik sıvısını direkt olarak monitöre sıkmayın. Temizleme bezine sıkıp öyle kullanın. Temizlik esnasında ekrana fazla bastırmayın. Monitörde herhangi bir nem ve ıslaklık kalmamalıdır. Kuru olduğundan emin olun ve sonra monitörü çalıştırın.
Mouse: Mouse’u bilgisayardan çıkarın ve bataryası var ise bunu da çıkarınız. Dezenfektan temizleyicilerle fareyi silip temizleyin. Doğrudan sıvı temasından uzak tutun. Hızlı hareketlerle mikrofiber bez yardımıyla temizleyebilirsiniz. Daha sonra kuru mikrofiber bez ile kurulayabilirsiniz.
Klavye: Klavyeyi bilgisayardan çıkarın ve tuşlar alta bakacak şekilde ters çevirin. Silkeleyerek içerisinde bulunan tozları ve maddeleri düşürün. Tuşlar arasında bulunan kırıntıları kompresör yardımıyla çekiniz. Dezenfektan yardımıyla klavyeyi siliniz. Ardından başka bir nemli bezle tekrar siliniz. Kuru mikrofiber bez yardımıyla kurulayınız.
Yazıcı: Yazıcının düzgün çalışması için sabit bir yüzeyde olması gerekir. Eğimli olan yerlerde yazıcılar düzgün çalışmaz. Isı ve nem değişkenliklerinden koruyarak doğrudan güneş ışınından uzak tutun. Tozlu alanlardan yazıcıyı uzak tutun. Yalnızca cihazın etiketinde yer alan güç kaynağı türünü kullanın.
Tarayıcı: Tarayıcılar lekeleri kolayca toplayabilme özelliğine sahip. Bu nedenle çabuk kirlenebilirler. Düzenli bakım ve temizlik yaparak cihazı uzun süreler kullanabilirsiniz. Tarayıcının kapağını açarak kompresör yardımıyla yüzey temizliğini sağlayın. Cam temizleyiciler çözülene kadar temizliği sağlayın. Tarayıcı yüzeyindeki camı mikrofiber bez yardımıyla silebilirsiniz. Ayırma pabuçlarıyla rulo besleme bölgeleri temizlenene kadar işlemlere devam edin. Yüzeyin kurumasını bekleyin. Tarayıcının geri kalan bölümlerini temizleyin. Statik elektrik çeken kâğıt havlu gibi bezlerle cam yüzeyi silmeyiniz. Bakım işlemlerini düzenli aralıklarla tekrarlayın.
Yardımcı Bakım Yazılımları: Sistem performansının düzensiz olması, pek çok bilgisayarın yaşadığı problemlerden birisi. Birtakım ayarlamalar yaparak sistemin sürekli olarak yüksek performans göstermesini sağlayabilirsiniz. Piyasada bu hizmeti sağlayan birçok yazılım var. Bu yazılımlarla sistem performansını olumlu yönde etkileyen ayarlamaları yapabilirsiniz. Kayıt defteri temizliğine ve ayarlarına özellikle dikkat ediniz. Sistem performansını yoğun olarak etkileyen alanlardan birisi kayıt defteridir.

Alıntıdır.
________________

 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 22:20.