IRCForumu.ORG   sohbetkacak
reklamalanı


 
 
Seçenekler Stil
Alt 24 Mart 2023, 00:24   #1
Standart Bilgisayar çevre birimleri ve çeşitleri nelerdir?

BİLGİSAYAR ÇEVRE BİRİMLERİ VE ÇEŞİTLERİ NELERDİR?
Çağımızın en önemli icadı nedir diye bir soru sorulsa muhtemelen bilgisayar deriz. Bu yanıt, yüksek oranda doğruluk içerir. Bilgisayarın günlük kullanımdan profesyonel işlere kadar birçok kullanım alanı bulunuyor. Artık evlerde, okulda, ofiste vb. yerlerde bilgisayarlar hayatımızın vazgeçilmez bir parçası.



Bilgisayarın ise donanım ve yazılım olmak üzere iki çeşit ana bileşeni bulunur. Bu ana bileşenlerin yazılım kısmını bilgisayarın beyni olarak tanımlayabiliriz. Yani bilgisayarı çalıştırabilmeniz için gerekli olan unsurdur. Bunun haricinde çevre birimleri olarak tanımlanan donanım bileşenleri de bulunmaktadır. Monitör, klavye, güç kaynağı, yazıcı, mouse vb. araçlar, donanım bileşenlerini oluşturur. İlgili araçlardan bazıları bilgisayarın olmazsa olmaz parçalarındandır ancak bazılarını ihtiyaca göre kullanma özgürlüğü kullanıcılara aittir. Örneğin klavye, tüm bilgisayarlar için şart olan bir araçtır fakat tarayıcı için aynı şeyi söyleyemeyiz. İhtiyaca göre temin edilebilecek bir araçtır.

Bilgisayar çevre birimleri tercihinde oldukça dikkatli olunmalıdır. Kalitesiz malzemeden üretilen araçlar insan sağlığı açısından zararlı olabilir. Çevre birimleri ise kendi içerisinde giriş birimleri, çıkış birimleri ve giriş – çıkış birimleri olmak üzere üçe ayrılır. Bu birimler arasında fonksiyonel açıdan özellik farkları bulunur. Giriş birimlerinde bilgi girişinin yapılması söz konusudur. Mouse, klavye, kamera vb. araçlar bu bölüme dâhildir. Çıkış birimleri ise monitör, hoparlör vb. araçlardan oluşur. Giriş – çıkış birimlerine en iyi örnek olarak modem sayılabilir. Bilgisayar çevre birimlerinden bazıları şu şekildedir;

Mouselar: Bilgisayar ekranında verilecek komutların click tuşuyla tıklanarak aktif hâle getirilmesini sağlayan araçlardır. Gelişen teknolojiyle birlikte laptoplar, notebooklar vb. ürünler üretildiğinden dolayı ve bu cihazlarda mouse bulunduğundan dolayı mouselara artık çok ihtiyaç kalmamıştır ancak oyun oynamak için ya da ofis ortamında çalışmak için mouse, olmazsa olmaz birimler arasında yerini alır. Farklı tasarımlarla birlikte firmalar rekabet içerisindedir.
Klavyeler: Klavye, bilgisayarların temel giriş birimlerinden birisidir. Her bilgisayar için şart olan bir araçtır. Temel olarak belirli semboller, harfler ve rakamlardan oluşur. Farklı amaçlar doğrultusunda kullanılabilir. Örneğin metin yazımında ya da oyun oynarken kullanılabilmektedir.



Kulaklıklar: Kulaklıklar bilgisayar kullanımı için ana birimlerden birisi değildir ancak toplantılar yaparken, oyun oynarken vb. durumlarda pratik bir kullanım sağlaması söz konusudur. Kulak içi ya da kulak üstü olmak üzere iki farklı çeşidi bulunur. Kablosuz ya da kablolu şekilde üretilebilir. Son dönemde bluetooth kulaklıkların çeşitli özellikleri sayesinde popülaritesi artmıştır.
Web Kameralar: Son dönemde pandemi ortamının oluşmasıyla birlikte önem kazanan bileşenlerinden birisidir. İş toplantılarından uzaktan eğitime kadar birçok işlem, web kameralar sayesinde gerçekleştirildi. Görüntünüzü aktarma işlevini gören kameralar ile aynı zamanda video vb. kayıtlar yapabilmeniz de mümkündür. Kamera seçiminde çözünürlük vb. özelliklere dikkat edebilirsiniz.
Monitörler: Monitörler, komut ve girdileri görmeyi sağlayan çevre birimlerinin ana bileşeni konumundadır. Eski dönemlerde tüplü olan monitörler günümüzde artık plat panelleri bulunan ekran kartı ile incecik tasarımlara sahiptir. Bilgisayarın en önemli çıkış birimi olarak ifade edilebilir. Günümüz teknolojisinde kavisli ekran tasarımları da üretilmeye başlamıştır.
Ses Sistemleri: Her bilgisayarın çıkış panelleri bölümünde hoparlör bulunur. Film izlemek ya da müzik dinlemek için kullanılabilir. Gelişmiş sistemlerde ana sesin çıkış yeri kasa olarak belirlenmiştir. Dolayısıyla kaliteli ses çıkışı için uygun bir kasa seçimi yapılmalıdır.
Mikrofonlar: Çevre birimlerinden bir diğeri mikrofonlardır. Mikrofonlar ses girişinin yapılacağı ana bileşenlerdir. Görüntülü görüşmelerde sesi iletmek, sesi kaydetmek vb. işlemler için kullanılabilir. Aynı şekilde oyuncular için iletişim kurma noktasında da kullanılabilmektedir.
Modem: Modem ve fax kartlarının gelişmiş hâlini oluşturur. Temel görevi internet bağlantısını sağlamaktır. Router ve switch görevlerinde de kullanılabilir. Ethernet kablosuyla bağlantı sağlayabileceğiniz gibi Wireless bağlantısı sağlayabilmeniz de mümkündür.
Access Point: Access Point yardımıyla çok sayıda bilgisayarı kablosuz bir şekilde birbirine bağlayabilirsiniz. Ayrıca internet bağlantısı da sağlayabilir. Örneğin elinizde ethernet kablolu bir modem varsa bu cihaz yardımıyla Wireless modeme çevirebilirsiniz.

Alıntıdır
________________

 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 07:27.