IRCForumu.ORG   sohbetkacak
reklamalanı


 
 
Seçenekler Stil
Alt 21 Kasım 2023, 18:50   #1
Kayıtlı Üye
eLsaa - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Balığın Taze Olduğunu Nasıl Anlarız?

Balığın Gözlerine İyi Bakın
[Balık almadan önce balığa ilk bakacağınız yer gözleri olmalıdır. Taze balığın gözleri parlak ve dışa doğru hafif bombeli olur. Eğer balığın gözleri buğulanmaya, beyazlaşmaya başlamış ve içeri doğru çökmüşse, o balık tazeliğini yitirmiştir.

Her türlü balığın gözünden taze olup olmadığını kolayca anlayabilirsiniz ve sizi asla yanıltmayacaktır. Bu basit ve etkin yönteme öncelik vermenizi tavsiye ederim.[
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

[Pullara Dikkat[
Tüm balıkların yüzeylerinde pul bulunur. Bazılarının pul miktarları fazladır, bazılarının azdır veya tipleri farklıdır. Eğer baktığınız balığın pul miktarı fazlaysa, pulların durumuna bakarak da kolayca tazeliği anlayabilirsiniz.

Balığın pulları canlı, parlak ve balık etine yapışıksa balık tazedir. Balığın üzerinde elinizi hafifçe gezdirdiğinizde, pulları dökülmeye başlıyorsa, balık tazeliğini yitirmeye başlıyordur. Bayatlamış balıkta pullar cansız görünür, dökülmeye başlar.

Balık çiftliklerinde üretilen bazı balıkların pul miktarları az olabilmektedir. Eğer pul miktarı balığın tazeliği konusunda şüpheye düşüyorsa, en kesin sonuç olan gözlerine bakmayı tercih ediniz.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

[Koku almaya çalışın[
Tazeliğini yitirmiş bir balık, üzerinde üreyen zararlı organizmalar yüzünden normal balık kokusunu kaybeder. İnsanı rahatsız edecek şekilde ekşi ve çöp kokusu veya asit kokusu gibi bir koku salgılamaya başlar. Eğer incelediğiniz balık kötü kokacak seviyeye geldiyse kesinlikle yemeyiniz.

Siz balık seçerken, eğer diğer balıkların kokuları ile karıştığından şüphe ediyorsanız, balığın solungacının altını yakından koklayınız. Tazeliği açık bir şekilde ortaya çıkacaktır.

[Solungaçın rengi kendini her zaman ele vermez[/Taze balığın solungaçları genellikle kırmızı kan renginde olur. Koyu kırmızı bir renk görüldüğünde balığın taze olduğu anlaşılır. Ancak balığın taşınması sırasında ve tezgahta sürekli yıkanması sonucu, solungaçlarının rengi canlılığını yitirmiş olabilir.

Sadece balığın solungacının rengine bakarak karar vermek sizi yanıltacaktır. Yukarıda belirttiğimiz gibi fazla su ile temas eden solungaçlar bazı balıklarda beyaza, kahverengiye veya şeffaf renge dönecektir.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

[Balığın duruşuna bakın[/Balıklar, sudan çıktıklarında sertleşirler fakat bir süre sonra yumuşamaya başlarlar. Taze balık, dik ve diri duruşa sahiptir. Balığın başından tutarak, başı aşağıda, kuyruğu yukarıda kalacak şekilde tuttuğunuzda, kuyruğu hemen aşağıya düşüyorsa balık bayatlamaya başlamıştır.

Her türlü balığı, bu yöntem ile kontrol etmek mümkün değildir. Örneğin küçük ve yumuşak balıkları bu şekilde kontrol edemezsiniz, balık taze de olsa bayat olduğu izlenimi edinirsiniz.

Kefal, palamut, levrek, çipura gibi balıklara, bu yöntem ile tazelik kontrolü yapabilirsiniz. Tatlı su balıkları da çabuk yumuşama eğilimi göstereceği için bu diklik yöntemi ile kontrol edilemezler.

[Dokunma yöntemi[/Balığa hafifçe dokunarak da tazeliğini anlayabilirsiniz. Örneğin kolunuza, parmağınızla hafif bastırıp bıraktığınızda nasıl deriniz hemen eski halini alıyorsa, taze balık da, bu şekilde eski halini alacaktır. Bayat balıkta ise dokunduğunuzda balığın yüzeyinde hafif çukurluk kalır.

[Genel sonuç[/Kısacası bir balığı seçerken, canlı, parlak ve diri olmasına, gözlerinin de parlak ve dışa boğumlu olmasına dikkat ediniz.
 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 09:19.