IRCForumu.ORG   sohbetkacak
reklamalanı


 
 
Seçenekler Stil
Alt 08 Kasım 2021, 10:40   #1
Emektar
ESinti - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Kasım'da Bahçe


Kasım ayında bahçede neler yapılmalı? Bahçesi olanların serinlikte keyifle çalışacakları bir dönem. Sonbaharda işler biraz hafiflese de biz bahçıvanlar için yine de dur durak yok!

Havalar soğumuşken bahçemizin birtakım isteklerine kulak verelim ve dinlenme dönemine rahat girmesini sağlayalım.


Bütün bitkileri soğuk ve don olaylarından korumalı mıyız?
Elbette hayır! Ancak sıcak iklim bitkileri olan kimi bitkileri koruma altına almalıyız. Bunların başında don olaylarından etkilenen sukulentler, kaktüsler, yaz nedeniyle bahçe ve balkonlara çıkardığımız ev içi bitkileri geliyor.


BİTKİLERİ KORUMAYA ALIN *
Bahçeniz varsa, tecrübeyle sabit soğuk rüzgarlar ve don olaylarından etkilenen bitkilerin saksıda olanlarını, eğer olanak varsa bahçenin güneye bakan korunaklı bölgesine çekin. Sabit bitkileri hafif budayıp dip kısımlarına kuru yapraklar, kartonlar, öğütülmüş dallar yayın. Açıkta kalan alanlar tehlike arz ediyorsa bahçe reyonlarında satılan koruyucu örtü ya da evde bulunan eski bezler ve hasırlarla çevreleyerek korumaya alın.

KASIM AYI ÇİÇEKLERİ *
Bir sezon yaşayan bitkilerin yerini, menekşe, çuha çiçekleri, siklamenler alacak. Saksıdaki sardunyalarınızı biraz budayarak korunaklı alanlarda tutun.


GÜLLER KASIM AYINDA MI BUDANIR?

Güllerin asıl budama işini ilkbahar başına bırakmak daha uygun. Çalı tipinde olanların kurumuş ya da odunlaşmış eski dallarını dip kısımlarından kesin. Kurumuş ya da tohuma gitmiş çiçekleri, kırılmış dalları kesin, yaşadığınız yer çok soğuk oluyorsa çalının dip kısımlarını koruyun.


SULAMA NASIL YAPILMALI?

Teras ve balkon bitkilerinden yapraklarını dökenlerini çok az sulayın; bırakın toprak kurusun, bitki dinlensin. Yapraklarını koruyanları ise arada bir sulayın. Çok soğuk havada yapılan sulamada su donabilir, hava soğudukça sulamayı azaltın.


KASIM AYINDA ÇİÇEK AÇAN BİTKİLER

Kasımda çiçek açan bitkiler, krizantemler, asterler, siklamenler ve çiçeklenmesi yazdan devam eden yaseminler… Bu bitkilerden istediklerinizi bu ay dikebilirsiniz. Yine bu ay dağ gülü ve açelyayı da bahçenize davet edebilirsiniz.


KASIM AYINDA ÇİÇEKLER NE İSTİYOR? *

Güller: Yediverenler hala açıyor. Çiçeklerini üçüncü boğumdan kesmeye devam! Kışa girerken kuru dalları kesin, biraz kısaltın. Bakım ve gençleştirme budaması için ilkbahar başını bekleyin.

Ortancalar: Solan ortanca çiçeklerinin kurusunu kesip ev içinde bir vazoya yerleştirebilirsiniz. Ortanca, bir sene önceki dalda çiçek verir. Bu nedenle odunlaşmış kahverengi dalları budayın. Genç yeşil dallar çok uzunsa ve görüntüyü bozuyorsa, belirgin iki tomurcuk arasından kesebilirsiniz.

Zakkumlar: Eğer boylarını kısaltmak istiyorsanız bu ay sıkı bir budama yapabilirsiniz. İlkbahar budamaları yaz aylarında çiçeklenmeye engel olur. Daima çiçeklenme bitişi budama koşulunu bir yere not edin.


~alıntıdır~
 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 06:22.