IRCForumu.ORG   Sohbet
bizim mekan


Ağaç Şeklinde Aç1Beğeni
  • 1 Post By KoJiRo

 
 
Seçenekler Stil
Alt 19 Nisan 2025, 13:47   #1
Nick kopyalandı!
Standart Antik Mısır’ın III. Ramses Dönemine Ait Komutan Mezarı Keşfedildi

Mısır’ın güneyindeki Antik Thebes yakınlarında yürütülen kazılarda 3.200 yıllık bir askerî mezar gün yüzüne çıkarıldı.



Antik Mısır tarihine ışık tutacak yeni bir keşif yapıldı. Arkeologlar Antik Thebes yakınlarında yürüttükleri kazılarda 3.200 yıllık bir mezarı ortaya çıkardı. Uzmanlar mezarın mimari yapısı ve içindeki kalıntıların, burada III. Ramses döneminde yaşamış yüksek rütbeli bir komutanın yatıyor olabileceğine işaret ettiğini belirtiyor.

Dr. Piers Litherland başkanlığındaki İngiliz-Mısır ortak kazı ekibi tarafından gerçekleştirilen keşif, Tell el-Maschuta bölgesinde yapıldı. Ker***ten inşa edilen mezar yapısı bir ana mezar odası ve üç bitişik odadan oluşuyor. Odaların duvarları beyaz harçla kaplanmış durumda.

Mezar içerisinde bulunan eserler arasında en dikkat çekici olanı, III. Ramses’in isminin kazılı olduğu altın bir yüzük. Bunun yanı sıra bronz ok uçları ve fildişinden yapılmış küçük bir kutu da buluntular arasında yer alıyor. Arkeologlar eserlerin mezarda yatan kişinin yüksek rütbeli bir asker olduğuna dair güçlü kanıtlar sunduğunu belirtiyor.

Antik Mısır’daki Askerî Mezarın Gizemi İki Farklı Dönemi İşaret Ediyor

Kazı çalışmalarında ortaya çıkan ilginç bulgulardan biri de III. Ramses’ten yaklaşık bir asır önce hüküm sürmüş olan Firavun Horemheb dönemine ait yazıtlı seramik kaplar. Horemheb’in kendisi de firavun olmadan önce bir ordu komutanıydı ve MÖ 1323-1295 yılları arasında hüküm sürdü. Uzmanlar mezarda bulunan bu kapların, alanın zaman içinde yeniden kullanılmış olabileceğini gösterdiğini düşünüyor.



Arkeologlar ayrıca kaymaktaşı vazolar, yarı değerli taşlar ve koruyucu tanrılar Taweret ile Bes’i betimleyen muskalar da buldu. Bunların yanı sıra Mısır mitolojisinde şifa ve esenlik sembolü olan Horus’un gözü’ne ait kalıntılar da keşfedildi.

Antik Mısır’da Son Yılların En Önemli Arkeolojik Keşfi

III. Ramses dönemi (yaklaşık MÖ 1184-1153), Antik Mısır’ın 20. Hanedanlık döneminde çalkantılı zamanların yaşandığı bir süreçti. Bu dönemde Mısır “Deniz Halkları” olarak bilinen grupların saldırılarına karşı savunma savaşları verdi. III. Ramses günümüzde hâlâ ayakta olan Medinet Habu’daki görkemli cenaze tapınağını inşa ettirdi.

Mısır Yüksek Antikiteler Konseyi Genel Sekreteri Mohamed Ismail Khaled, mezarın bulunmasının son yılların en önemli arkeolojik keşiflerinden biri olduğunu ifade etti.



Kazı alanındaki çalışmalar devam ederken Auckland Üniversitesi’nden emekli profesör Anthony Spalinger ve Bristol Üniversitesi’nden Aidan Dodson gibi uzmanlar, mezarın önce Horemheb döneminde inşa edilip sonrasında III. Ramses döneminde yeniden kullanılmış olabileceğini belirtiyor.

Kaynak: [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]



Brittle bunu beğendi.
 
Alıntı Yap
Alt 19 Nisan 2025, 14:16   #2
Nick kopyalandı!
Standart

İçerik gizlenmiştir.

İçerikleri görebilmek için üye olmalı ve üye girişi yapmalısınız.
Giriş Yap Kayıt Ol




[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
 
Alıntı Yap


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 02:33.

IRCForumu.Org

IRC dünyasının buluşma noktası. Sohbet, bilgi ve eğlence burada!