IRCForumu.ORG   sohbetkacak
reklamalanı


Ağaç Şeklinde Aç3Beğeni
  • 1 Post By Jayus
  • 1 Post By Hobby
  • 1 Post By Edi

 
 
Seçenekler Stil
Alt 29 Ocak 2024, 17:27   #1
𝐈𝐫𝐫𝐞𝐥𝐞𝐯𝐚𝐧𝐭.
Jayus - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Antik Dönemdeki İnsanların Dişleri Nasıl Bu Kadar Düzgündü?

Diş telleri ve florürlü diş macunundan binlerce yıl önce, tarih öncesi insanlar genellikle sağlıklı dişlere sahipti. Peki bu nasıl mümkün oluyordu?

Eski bir insan kafatasına baktığınızda, çoğu zaman dişlerinin genellikle oldukça düzgün olduğunu fark edeceksiniz. Diş teli, florürlü diş macunu ya da yirmilik diş çekimi olmadan, tarih öncesi insanların çoğu bir Hollywood aktörünün dişlerine sahipti. Peki, bunu nasıl başarıyorlardı?

Bunun arkasındaki en büyük etkenlerden biri, zaman içinde insan çenesinin küçülmesi ve bunun sonucunda dişlerin birbirine sıkışması.

GÜNÜMÜZDEKİ İNSANLARIN YÜZDE 90'INDA EN AZ BİR GÖMÜLÜ DİŞ VAR

Geçtiğimiz birkaç yüzyılda, gömülü yirmi yaş dişleri inanılmaz derecede sık görülür hale geldi. Amerikan Ağız ve Çene Cerrahları Akademisi, insanların yüzde 90'ının en az bir gömülü yirmi yaş dişine sahip olduğunu ve bunun genellikle cerrahi çekim gerektirdiğini belirtiyor.

Sanayi öncesi dönemlerde, gömülü yirmi yaş dişlerinin önemli ölçüde daha az yaygın olduğu görülüyor, ancak diğer diş sorunları oldukça yaygındı. Bununla birlikte, tarımın başlangıcından önce sorunlu yirmilik dişler daha nadir görülüyordu.




Chip'te yer alan detaylara göre geçmişteki insanlarda görülen düzgün dişler, bir dizi bilimsel çalışmada belirtilen çenelerdeki küçülme ile yakından bağlantılı.

Araştırmacılar 2015 yılında Levant, Anadolu ve Avrupa'da bulunan ve 28.000 ila 6.000 yıl önceye ait 292 insan iskeletini inceledi. Elde ettikleri bulgular, yakın geçmişte tarımla uğraşan topluluklarda yaşayan insanların, daha önceki avcı-toplayıcı insanlara kıyasla daha küçük (ve farklı şekilli) alt çenelere sahip olduğunu gösterdi.

Araştırmacılara göre bu durum, tarih boyunca beslenme düzenimizde meydana gelen radikal değişimi yansıtıyor olabilir. Yaklaşık 12.000 yıl önce tarımın ortaya çıkmasından önce, insanlar et ile daha sert olan ve daha fazla çiğneme gerektiren şeylerden oluşan bir beslenme düzenine sahipti.

Tarım devriminden sonra insanlar, çiğnemek için daha az çene gücü gerektiren, yenmesi kolay sebzeler, tahıl ürünleri ve pirinç gibi gıdalara erişmeye başladı. Modern çağda, tüketmek için neredeyse hiç önemli bir çene aktivitesi gerektirmeyen işlenmiş ve ultra işlenmiş gıdaların ortaya çıkmasıyla işler önemli ölçüde daha özensiz hale geldi.

Araştırmacılar, zaman diliminin evrim açısından son derece kısa olduğunu, bu nedenle çene boyutundaki değişimin genetik olma ihtimalinin düşük olduğunu belirtiyor. Bunun yerine küçük çenelerimizin, bebekken yediğimiz yiyeceklerin bir sonucu olduğunu düşünüyorlar.
Alıntı.
She bunu beğendi.
________________

"𝐻𝑒𝑟𝑘𝑒𝑠𝑖𝑛 𝑦𝑎𝑛𝑖𝑛𝑎 𝑔𝑖𝑡𝑚𝑒𝑘 𝑖𝑠𝑡𝑒𝑑𝑖𝑔𝑖 𝑏𝑖𝑟𝑖𝑙𝑒𝑟𝑖 𝑣𝑎𝑟𝑑𝑖𝑟, 𝑔𝑒𝑐𝑒𝑛𝑖𝑛 𝑢𝑐𝑢, 𝑠𝑎𝑏𝑎ℎ𝑖𝑛 𝑘𝑜𝑟𝑢, 𝑐𝑒ℎ𝑒𝑛𝑛𝑒𝑚𝑖𝑛 𝑑𝑖𝑏𝑖 𝑏𝑖𝑙𝑒 𝑜𝑙𝑠𝑎..."
 
Alt 29 Ocak 2024, 17:37   #2
Carpediem
Hobby - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Çok güzelmiş dişler maşallah

Jayus bunu beğendi.
________________

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
 
Alt 29 Ocak 2024, 17:59   #3
Edi
Süper Moderatör
Edi - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Maşallah güzel dişleri varmış ne diyim bilemedim ki.. Güzel paylaşım emeğinize sağlık

Jayus bunu beğendi.
________________

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 08:24.