IRCForumu.ORG   sohbetkacak
reklamalanı


Ağaç Şeklinde Aç1Beğeni
  • 1 Post By Jayus

 
 
Seçenekler Stil
Alt 24 Ocak 2024, 18:52   #1
𝐈𝐫𝐫𝐞𝐥𝐞𝐯𝐚𝐧𝐭.
Jayus - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Kybele’ye Koruma Kalkanı.


İzmir'in turizm merkezi Çeşme'deki Erythrai Antik Kenti'nin sınırları içerisinde yer alan 'Kybele' kutsal alanının sınırları genişletilerek koruma altına alındı.


Çeşme ilçesinin Ildır Mahallesi’nde bulunan Erythrai Antik Kenti’nin sınırları, yeni kalıntıların keşfedilmesiyle genişliyor. İlçe sınırlarında çok geniş alana yayılan Erythrai kentinde ortaya çıkarılan antik kalıntılar, İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu tarafından tescillenerek korumaya alınıyor. Son olarak Erythrai kazı başkanlığınca önerilen ana tanrıça (Kybele) kutsal alanı, 1’inci derece arkeolojik sit alanı olarak tescil edilerek korumaya alındı.


Erythrai kazıları, ilk olarak Ankara Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyelerinden Prof. Dr. Ekrem Akurgal tarafından 1964-1982 yıllarında gerçekleştirildi. Uzun aradan sonra Bakanlar Kurulu izniyle 2007 yılından itibaren Ankara Üniversitesi’nden Doç. Dr. Ayşe Gül Akalın Orbay yönetiminde, Kültür ve Turizm Bakanlığı adına başlatıldı ve çalışmalar devam ediyor.

Antik dönemin önemli liman ticaret kenti Erythrai’da, eski dönemlerden beri gelen ana tanrıçaya ait kutsal alanlar önemli yer tutuyor. Bu alanlar içinde ana tanrıçalar için yapılan kaya tapınım alanları, nişli kayalar, açık hava kutsal alanları ile tescilli kutsala alan kompleksi yer alıyor.


SİT SINIRLARI TEL ÇİT İLE ÇEVRİLECEK

Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu’nun, Çeşme ilçesindeki Erythrai Antik Kenti ile ilgili aldığı karar, Resmi Gazete’de yayımlandı.

Erythrai Antik Kenti’nde 2015’te gerçekleştirilen kazı çalışmaları sonucu bakanlık temsilcisi tarafından hazırlanan kazı sonuç raporunda, “Kybele kutsal alanının sit irdelemesinin tekrar gözden geçirilmesi” yönünde görüş bildirildi. Raporun incelenmesi sonrası Ildır Mahallesi’nde 387 ada, 18 parselin kayaya yaslanan kısmında, Erythrai kazı başkanlığı tarafından önerilen Kybele kutsal alanı ‘1’inci derece arkeolojik sit alanı’ olarak tescil edildi.

İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu, 1’inci derece arkeolojik sit sınırlarının tel çit ile çevrilmesine, bilimsel amaçlar ve kazılar dışında hiçbir şekilde kullanılamayacağına, her türlü uygulama öncesi Koruma Bölge Kurulu’ndan izin alınmasına, yeni tarımsal alanların açılmamasına, yalnızca sınırlı mevsimlik tarımsal faaliyetlerin devam edebileceğine ve koruma amaçlı imar planının hazırlanarak kurulda değerlendirilmek üzere müdürlüğe iletilmesine karar verdi.

Ayrıca 1’inci derece arkeolojik sit alanı olan alanın doğal sit alanında kalması nedeniyle konunun Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’ne iletilmesine karar verildi. (DHA)

Alıntı.


She bunu beğendi.
________________

"𝐻𝑒𝑟𝑘𝑒𝑠𝑖𝑛 𝑦𝑎𝑛𝑖𝑛𝑎 𝑔𝑖𝑡𝑚𝑒𝑘 𝑖𝑠𝑡𝑒𝑑𝑖𝑔𝑖 𝑏𝑖𝑟𝑖𝑙𝑒𝑟𝑖 𝑣𝑎𝑟𝑑𝑖𝑟, 𝑔𝑒𝑐𝑒𝑛𝑖𝑛 𝑢𝑐𝑢, 𝑠𝑎𝑏𝑎ℎ𝑖𝑛 𝑘𝑜𝑟𝑢, 𝑐𝑒ℎ𝑒𝑛𝑛𝑒𝑚𝑖𝑛 𝑑𝑖𝑏𝑖 𝑏𝑖𝑙𝑒 𝑜𝑙𝑠𝑎..."
 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 08:44.