IRCForumu.ORG   sohbetkacak
reklamalanı


 
 
Seçenekler Stil
Alt 21 Ocak 2024, 14:17   #1
𝐈𝐫𝐫𝐞𝐥𝐞𝐯𝐚𝐧𝐭.
Jayus - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Bilim Dünyasını Sarsan 300 Bin Yıl Yaşındaki Homo Sapiens’in Ne Yediği Ortaya Çıktı.


Fas'ta bulunan Jebel Irhoud arkeolojik alanından çıkan yeni fosil bulguları, türümüzün köklerini 100.000 yıl geriye çekmekten fazlasını yapıyor. Ayrıca, 300.000 yıl önce en eski bilinen Homo sapiens atalarımızın menüsünde neler olduğunu da ortaya koyuyor.



Archeology News’te yer alan habere göre, Jebel Irhoud’daki hayvan fosillerini analiz eden Kaliforniya Üniversitesi’nde paleoantropolog olan Teresa Steele, diyette öküz başlı Güney Afrika antilopu, zebra ve diğer av hayvanları dışında, belki mevsimlik devekuşu yumurtaları ile bolca ceylan eti olduğunu söylüyor.

Gıda kaynaklarının ve çevre değişiminin insan evrimini ve göçü nasıl etkilediğini araştıran Steele, 2004 yılında sitede kazı yapmaya başlayan uluslararası araştırma ekibinin bir parçasıydı. Nature dergisinde yer alan iki makaleden birinin ortak yazarıdır: “İnsan kökenleri : Fas kalıntıları Homo sapiens’in ortaya çıkış tarihini daha erken bir tarihe itiyor. ”



Jebel Irhoud, 1960’lardan beri insan fosilleri ve Orta Taş Devri eserleriyle tanınmaktadır, ancak bu fosillerin jeolojik yaşı belirsizliğini koruyordu.

Almanya’nın Leipzig kentindeki Max Planck Enstitüsü Evrimsel Antropoloji Enstitüsü’nden Jean-Jacques Hublin ve Fas Rabat’taki Ulusal Arkeoloji ve Miras Enstitüsü’nden (INSAP) Abdelouahed Ben-Ncer liderliğinde yürütülen yeni kazı projesi, 16 yeni Homo sapiens fosili ile birlikte taş aletler ve hayvan kemiklerini de ortaya çıkartı. Kalıntılarda en az 5 bireyden oluşan kafatasları, dişler ve uzun kemikler bulundu.

Isıtılan çakmaktaşlarının termolüminesans tarihlemesi, yaklaşık 300.000 yıl önceye tarihlendi: Bu bilinen en eski Homo sapiens fosillerinden 100.000 yıl öncesine geri giden bir tarih olmasıyla bilim dünyasını sil baştan düşündürmeye sevk etti. Alandaki hayvan kemiklerine yapılan analizler de bu tarihleri teyitlemiş oldu. Kemirgenlere yapılan analizlerde de bunların 374.000 ila 337.000 yaşında olduğu ortaya çıktı.
Steele, alanda bulunan yüzlerce fosil kemik ve deniz kabuğunu inceleyerek, bunlardan 472 tanesinin türünü belirledi ve insanların yiyecek olarak kullandığını gösteren kesik ve kırıkları tespit etti.



Hayvan kemiklerinin birçoğu gazellere aitti. Diğer kalıntılar arasında antiloplar, zebralar, bufalolar, kirpiler, yabani tavşanlar, kaplumbağalar, tatlısu yumuşakçaları, yılanlar ve devekuşu yumurtaları vardı.

İnsanlar tarafından yiyecek olarak kullanılan hayvan kemikleri arasında küçük av hayvanları çok az bulunuyordu. Steele, “İnsanlar gerçekten avlanmaktan hoşlanıyormuş gibi görünüyor.” diyor.

Hayvanlara ait uzun kemiklerdeki kırılma izleri, bunların ilik yemek için kırılarak açıldığını gösteriyor. Leopar, sırtlan ve diğer yırtıcı hayvanlara ait fosiller de buluntular arasında yer alıyordu ancak gazellere ve diğer av hayvanlarına ait kemiklerde yırtıcı hayvanlara dair çok az iz bulunabildi.

Steele, bulguların Orta Taş Devri'nin sadece 300.000 yıl önce başladığı fikrini desteklediğini ve modern insan biyolojisi ve davranışında meydana gelen önemli değişikliklerin Afrika'nın büyük bölümünde gerçekleştiğini söylüyor.
________________

"𝐻𝑒𝑟𝑘𝑒𝑠𝑖𝑛 𝑦𝑎𝑛𝑖𝑛𝑎 𝑔𝑖𝑡𝑚𝑒𝑘 𝑖𝑠𝑡𝑒𝑑𝑖𝑔𝑖 𝑏𝑖𝑟𝑖𝑙𝑒𝑟𝑖 𝑣𝑎𝑟𝑑𝑖𝑟, 𝑔𝑒𝑐𝑒𝑛𝑖𝑛 𝑢𝑐𝑢, 𝑠𝑎𝑏𝑎ℎ𝑖𝑛 𝑘𝑜𝑟𝑢, 𝑐𝑒ℎ𝑒𝑛𝑛𝑒𝑚𝑖𝑛 𝑑𝑖𝑏𝑖 𝑏𝑖𝑙𝑒 𝑜𝑙𝑠𝑎..."
 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 19:54.