IRCForumu.ORG   sohbetkacak
reklamalanı


 
 
Seçenekler Stil
Alt 21 Ocak 2024, 14:16   #1
𝐈𝐫𝐫𝐞𝐥𝐞𝐯𝐚𝐧𝐭.
Jayus - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Hattuşa Antik Kenti: Hitit İmparatorluğu’nun Başkenti.

Hititler’in başkenti Hattuşa, Çorum’un güneybatısında, Boğazkale İlçesi’nde yer alıyor.



1986 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi'ne alınan Hattuşa, Hitit İmparatorluğunun başkenti olarak Anadolu'da yüzyıllar boyu çok önemli bir merkez olmuş.

Fransız Gezgin Charles Texier tarafından 1834 yılında keşfedilen kent, sadece Çorum'un değil ülkemizin en önemli arkeolojik alanlarından biri.

1906 yılında başlayan kazılar sonucunda buradaki yerleşimin M.Ö. 2. bin yılında Anadolu ve kuzey Suriye'de hâkimiyet kuran Hitit Devleti'nin Başkenti olduğu anlaşılmış.

Boğazkale İlçesi'ndeki Hattuşa ile Alaca İlçesi'ndeki Alacahöyük kalıntılarını kapsayan 2634 hektarlık alan, 1988 yılında Milli Park ilan edilerek bölgenin turizm dinamiği haline de getirilmiş.



Eski çağlarda etrafı 6 kilometrelik surlarla çevrilmiş ören yerinde bulunan çivi yazılı tabletlerde “Bin Tanrılı şehir” olarak söz edilen Hattuşa'da bugüne kadar saray ve tapınaklar, binlerce tabletin çoğu günümüze kadar oldukça sağlam durumda gelmiş.


Anıtsal kapılar (Aslanlı Kapı, Kral Kapı, Yerkapı), kralların ikamet ettiği Büyükkale Saray Kompleksi, Aşağı Şehir'de ülkenin en yüksek tanrıları olan Fırtına Tanrısı Teşup ile Arinna'nın Güneş Tanrıçası'na adanmış olan Büyük Tapınak, Hitit Büyük Kralı II. Şuppiluliuma'nın yaptığı işleri anlatan yazıtın bulunduğu Hiyeroglifli Oda, devasa boyutlarda tahıl ambarları, kısmen silinen Hititlere ait en uzun hiyeroglif yazıyı içeren Nişantepe Yazıtı gibi çok sayıda yapı, yapılan erkeolojik çalışmalarla açığa çıkarılmış.
________________

"𝐻𝑒𝑟𝑘𝑒𝑠𝑖𝑛 𝑦𝑎𝑛𝑖𝑛𝑎 𝑔𝑖𝑡𝑚𝑒𝑘 𝑖𝑠𝑡𝑒𝑑𝑖𝑔𝑖 𝑏𝑖𝑟𝑖𝑙𝑒𝑟𝑖 𝑣𝑎𝑟𝑑𝑖𝑟, 𝑔𝑒𝑐𝑒𝑛𝑖𝑛 𝑢𝑐𝑢, 𝑠𝑎𝑏𝑎ℎ𝑖𝑛 𝑘𝑜𝑟𝑢, 𝑐𝑒ℎ𝑒𝑛𝑛𝑒𝑚𝑖𝑛 𝑑𝑖𝑏𝑖 𝑏𝑖𝑙𝑒 𝑜𝑙𝑠𝑎..."
 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 14:21.