IRCForumu.ORG   sohbetkacak
reklamalanı


 
 
Seçenekler Stil
Alt 09 Ocak 2024, 18:22   #1
𝐈𝐫𝐫𝐞𝐥𝐞𝐯𝐚𝐧𝐭.
Jayus - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart 1708'de Batan Gemiden Dünyanın En Büyük Definesi Çıktı.


Dünyanın en büyük definesinden yeni görüntüler ortaya çıktı. İspanya donanmasına ait San Jose gemisi 1708 yılında battığında 200 tona yakın altın, gümüş ve zümrüt taşıyordu. Gemideki toplam hazinenin 18 milyar dolar değerinde olduğu iddia ediliyor.


CHİP'ten aktarılan bilgilere göre; Uzun süredir batık olan ve 2015 yılında keşfedilen San José kalyonunu su altında gözlemleyen Kolombiyalı deniz yetkilileri, yakınlarda iki tarihi gemi enkazı daha keşfettiler. Gemi, denizde kaybolmuş en büyük hazineyi taşıdığı için, 'gemi enkazlarının kutsal kasesi' olarak tanımlanıyor.


62 top, üç direkli kalyon, 8 Haziran 1708'de, İspanya Veraset Savaşı'nda İngiliz gemileriyle yapılan bir muharebede 600 kişinin (400 civarında asker 160'dan fazla sivil) yanı sıra bir altın, gümüş ve zümrüt hazinesi ile battı. 2018 yılındaki haberlerde, hazinenin modern standartlara göre 17 milyar ABD Dolar değerinde olabileceği hesaplanıyordu.


San José kalyonu, altın, gümüş ve değerli taşları İspanya Kralı V. Philip'in İspanyol sarayına taşırken İngiliz donanması tarafından vuruldu. Kolombiya'nın Karayip limanı Cartagena açıklarında batırıldı. 2015 yılında keşfi sırasında, Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos, onu 'insanlık tarihinin en büyük olmasa bile, batık mirasın en büyük buluntularından biri' olarak nitelendirdi.



Kolombiya Devlet Başkan Iván Duque, hazine yüklü batık bir İspanyol gemisini araştıran Kolombiyalı deniz yetkililerinin, yakınlarda iki tarihi gemi enkazı daha keşfettiğini duyurdu.


Bu arada elde edilen yeni görüntüler, altın külçeleri ve madeni paralar, 1655'te Sevilla'da yapılan toplar ve bozulmamış bir Çin yemeği servisi de dahil olmak üzere San José'deki hazinenin şimdiye kadarki en net karelerini sunuyor.


Enkazı filme alan uzaktan kumandalı bir araç şimdi yakınlardaki iki enkaz daha buldu. Bunlardan ilki bir sömürge teknesi, diğeri ise yaklaşık 200 yıl önce Kolombiya'nın İspanya'dan bağımsızlık savaşıyla aynı döneme ait olduğu düşünülen bir yelkenli.


Donanma komutanı Amiral Gabriel Pérez, 'Artık aynı bölgede arkeolojik keşif için daha fazla heyecan duyuyoruz' dedi ve ekledi: 'Yani işimiz daha yeni başlıyor.'


HAZİNE KİME AİT? Enkazın mülkiyeti konusunda İspanya, Kolombiya ve yerli Bolivyalı grup Qhara Qhara hak iddia ediyor. Define, uzun süredir devam eden bir yasal tartışmanın konusu halinde. İspanya, geminin ve hazinelerin, battığında İspanyol donanmasına ait olduğu ve Birleşmiş Milletler düzenlemeleri tarafından bu şekilde korunduğu için bir 'devlet gemisi' olduğunu savunuyor. İspanya ek olarak gemi battığında ölen 600 kişinin çoğunluğunun, cenaze haklarına saygı gösterilmesi gereken İspanyol vatandaşları olduğunu söylüyor.


Birkaç hafta önce UNESCO, Kolombiya'yı, tam yeri devlet sırrı olarak kalmaya devam eden enkazı ticari olarak kullanmamaya çağırdı.


Qhara Qhara ise halkının 1500'lerde değerli metalleri çıkarmaya zorlandığını, dolayısıyla definenin kendilerine ait olduğunu söylüyor.


Bu yılın başlarında, Kolombiya Başkan Yardımcısı Marta Lucía Ramírez yaptığı açıklamada, enkazlardan elde edilen herhangi bir eserin 'Kolombiya, Karayipler ve dünya için bir gurur kaynağı olacak' bir müzeye yerleştirileceğini söylemişti.


Kalyonun paha biçilmez yükü, Kolombiya ile İspanya arasında anlaşmazlık olduğu için hala denizin dibinde duruyor. Ve bu nedenle deniz altında kalmaya devam etmesi bekleniyor.


________________

"𝐻𝑒𝑟𝑘𝑒𝑠𝑖𝑛 𝑦𝑎𝑛𝑖𝑛𝑎 𝑔𝑖𝑡𝑚𝑒𝑘 𝑖𝑠𝑡𝑒𝑑𝑖𝑔𝑖 𝑏𝑖𝑟𝑖𝑙𝑒𝑟𝑖 𝑣𝑎𝑟𝑑𝑖𝑟, 𝑔𝑒𝑐𝑒𝑛𝑖𝑛 𝑢𝑐𝑢, 𝑠𝑎𝑏𝑎ℎ𝑖𝑛 𝑘𝑜𝑟𝑢, 𝑐𝑒ℎ𝑒𝑛𝑛𝑒𝑚𝑖𝑛 𝑑𝑖𝑏𝑖 𝑏𝑖𝑙𝑒 𝑜𝑙𝑠𝑎..."
 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 17:25.