IRCForumu.ORG   sohbetkacak
reklamalanı


 
 
Seçenekler Stil
Alt 17 Şubat 2022, 11:53   #1
Webmaster
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Ceviz Yapraginin Faydalari Nelerdir?

Ceviz yapragi, adindan da anlasilacagi uzere ceviz agacindan gelmektedir. Ceviz agaci ise henuz yapraklanmaya baslamadan, Mayis ayinda cicek acmaktadir.

Agacin tazecik yapraklari, Haziran ayinda toplanabilir hale gelir. Kolay delinebilecek olan meyveleri Haziran ortalarinda, iyice olgunlasanlari da Eylul ayinda toplanir. Ceviz agaci, 25 ile 30 metre civarlarina kadar uzayabilmektedir. Ceviz agaclari, kis mevsiminde yaprak dokerler. Agacin yapraklari tek tuysudur. Yapraklar, Haziran ve Temmuz aylarinda toplanmasinin ardindan, mumkunse havadar, serin ve golgeli bir yerde serilerek kurutulmaktadir. Daha sonra ise yapraklar, ince ince kiyilarak hava almayacak ortamda saklanir.

Ceviz yapraginin etkileri;


* Kan durdurucu – sIkistirici (astringent) etki
* Kuvvetlendirici (tonik) etki
* Bagirsak kurtlarini ve solucanlarini dokucu (antihelmintik) etki

Ceviz agacinin yapragindan yapilan yaprak cayi, sindirim sistemi icin oldukca faydalidir. Sindirim bozukluklarina, kabizliga, istahsizliga karsi oldukca etkili olan bu cay, kan temizligi gorevini de yurutmektedir. Sarilik tedavisinde de, ceviz yapragi cayindan yararlanilmaktadir. Bahsedilen yaprak cayi istah acar. Ayni zamanda kan sekerini de dusurmektedir. Vucuda direnc ve kuvvet vermektedir. Ceviz yapragi cayi, deri hastaliklarinda da antiseptik olarak, haricen kullanilmaktadir.

Ceviz yapraginin kaynatilmasi ile elde edilen banyo katkisi, neredeyse butun siraca, frengi, egzema, ucuk ve rasitik hastaliklar icin kullanilmaktadir. Kemik curumesine, kemik deformasyonuna ve bunlara ek olarak iltihapli el ve ayak tirnaklarina karsi kullanilabilen bu katki, oldukca etkili olmaktadir. Yine baska cesit rahatsizliklar olan favus ve uyuz hastaliklarinda, hasta bolgelerin taze ceviz yapraginin kaynamis suyu ile yikanmasi sonucu, ilgili bolgelerde iyilesmeler de gorulmektedir. Kaynamis ceviz yapragi suyu ile yapilan yikamalar sonucunda, ergenlik sivilcelerine, iltihapli egzema rahatsizliklarina, ayak terine ve kadinlarin gordugu akintilara karsi da oldukca iyi geldigi�gorulmektedir. Bahsedilen ceviz yapragi suyu ile agiz boslugu iltihabi, dis eti sIkintilari, bogaz ve girtlak hastaliklari icin gargara da yapilabilmektedir.

Ceviz yapraginin kaynama suyu kafa derisine nufus ettiginde, hizli sac dokulmelerine karsi da etkili olabilmektedir. Kafa bitine karsi da bir temizleme araci olan yapragin kaynama suyu, banyo sirasinda donuk kabarciklara uygulandiginda da sonuc alinabilmektedir. Her ne kadar vucuda etkileri olumlu olsa da, kullanicilarin bunye ozelliklerinin farkli olmasi dolayisi ile bazi yan etkiler gorulebilmektedir. Yapragin icerdigi tanen maddesi, bu maddeye duyarli bireylerde, kimi zaman mide bulantisi ve kusmaya yol acabilmektedir. Ancak bunun disinda ceviz yapraginin farkli yan etkileri pek fazla gorulmemistir.

Ceviz Yapragindan Cay Nasil Hazirlanir?

Cay hazirlamak icin 2 farkli yontem genel olarak bilinmektedir.

– Yarim olarak ya da bir tatli kasigi ince kiyilmis ceviz yapragi, 1 su bardagi olcegindeki kaynar su ile birlikte haslanir. 4 �- 5 dakika boyunca demlendirilen su ve yaprak, demleme ardindan suzulur. Ardindan bu cay gun boyunca 1 veya 2 bardak yudum yudum icilebilir.

– Yine yarim olarak veya bir tatli kasigi kadar ince kiyilmis ceviz yapragi, 1 su bardagi olcegindeki soguk suya eklenir. Soguk su, kaynama derecesine kadar isitilir. 2 – 3 dakika boyunca hafif isida kaynatilan su, daha sonra suzulur ve icime hazir hale gelir. Gunde 2 ya da 3 bardak seklinde tuketilir.

Banyo Icin Yikama Katkisi Nasil Hazirlanir?

Detayli ve tam yikama yapilacak banyolar icin, iki buyuk avuc olceginde ince kiyilmis ceviz yapragi, aksam vaktinde 2 – 3 litrelik suya eklenir. Sabah oldugunda, kisIk ateste 4 – 5 dakika boyunca kaynatilan su suzulur ve banyo suyuna eklenir. Eger gerekirse, bitkinin miktari da biraz daha artirilabilir.


ALİNTİ ~
________________

Bizde MutSuz Olalim ~
 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 10:52.