IRCForumu.ORG   sohbetkacak
reklamalanı


 
 
Seçenekler Stil
Alt 13 Aralık 2021, 10:28   #1
Webmaster
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Adacayi Ve Biberiyenin Gida Endustrisindeki Onemi

Sifali otlar, cogunlukla, aromatik ozellikleri nedeniyle diyette kullanilan bir bitkinin herhangi bir parcasi olarak tanimlanir. Bununla birlikte, son zamanlarda sifali bitkiler, bircogu farkli endustriler icin ilginc olan onemli biyolojik aktiviteye sahip olan cesitli fitokimyasallarin kaynaklari olarak da tanimlanmistir. Gunumuzde sifali bitkilere olan cok onemli ve buyuk ilgi, gida teknolojisinde de gorulebilmektedir. Bu yazida gida endustrisi icin onemli biyoaktif bilesIk kaynagi ve Lamiaceae familyasindan olan adacayi ve biberiye olarak bilinen secilmis sifali ot turleri hakkinda bilgiler yer almaktadir. Ayrica gastronomi ve gida endustrisinde ozellikle katma degerli gida uretmek icin kullanilan botanik ozellikleri, biyoaktif bilesIkleri ve duyusal ozellikleri hakkinda bilgiler bulunmaktadir.

Gida Endustrisi Icin Onemli Biyoaktif BilesIk Kaynagi Olan Adacayi
Adacayi (Salvia officinalisL.) Lamiaceae familyasindan olan bir bitkidir. Genellikle Avrupa’da Akdeniz cevresinde, Guneydogu Asya’da ve Orta ve Guney Amerika’da bulunabilir. Bu bitki, 80 cm yukseklige kadar asan, cok yillik, yaprak dokmeyen bir alt cali seklinde buyur. Yapraklar zit gumus ovaldir, parlaktir, ince tuylerle kaplidir ve pedicelden 2-4 mm uzunlugunda buyuk, cekici menekse turunde cicekleri vardir. Habitat ve iklim kosullarina bagli olarak Mart’tan Temmuz’a kadar cicek acarlar. Adacayi icindeki baslica fenolik asitler rosmarinik asit, kafeik asit ve turevleri, salvianolik asitler, sagernik asit ve litospermik asitlerdir. Flavonoidlerden baskin hispidulin, luteolin 7-O-glukozit, apigenin, cirsimaritin, kaempferol ve kersetin bulunur.
Adacayi ve Biberiyenin Gida Endustrisindeki OnemiUcucu yagin ana bileseni, thujone (%15–43), thujone (%3–9), kafur (%4–24), 1,8-sineol (%10) kamfen, pinen, pinen, limonen, humulen, karyofillen ve borneol’dur. Yag berrak, renksizden ucuk sariya kadar degisen ve %2-3,6 verimle hareketli sividir. Adacayi yapraginin kuru maddesinde baskin olan mineral bilesIkler bulunur ve bu bilesIkler asagidaki gibidir:
• Potasyum (14.9 g/kg),
• Kalsiyum (10.1 g/kg),
• Magnezyum (4.1 g/kg),
• Demir (885 ppm),
• Cinko (145 ppm),
• Sodyum (91 ppm),
• Manganez (52.7 ppm),
• Bakir (6.9 ppm),
Bu bitkide tarif edilen en bol karbonhidratlar arabinoz, galaktoz, glukoz, mannoz, ksiloz, uronik asitler ve ramnozdur. Zemin adacayi bir cay kasigi (0.7 g) gunluk alimi, K vitamini, % 10 ve vitamin B% 1.1 ihtiva eder. Adacayi, uzun zamandir mutfak degerleriyle taninmaktadir ve ayrica gida uygulamalarinda dogal bir koruyucu olarak kullanilma potansiyeline sahiptir. Yapraklar guclu aromatik, tatli, otsu ve baharatlidir. Aci, kokulu, sicak ve buruk bir tadi vardir. Genc yapraklar ve cicekleri cig, haslanmis, salamura veya sandviclerde kullanilabilirken, cicekler, renk ve koku eklemek icin salatalara da serpilebilir.
Yang yapraklari salatalarda taze olarak yenir ve omletlerde, boreklerde, corbalarda, mayali ekmek ve rulolarda, sosislerde, etli turtalarda ve kumes hayvani dolmalarinda pisirilir. Ayrica ciger, dana, domuz, kuzu, balik, kumes hayvanlari, ordek, kaz, enginar, domates, kuskonmaz, havuc, kabak, misir, patates, patlican, fasulye, pirasa, sogan, lahana ve mercimek ile yemek pisirmede de kullanilir. Adacayi cayi taze veya kurutulmus yapraklardan yapilir ve sindirimi iyilestirdigi soylenir. Bitkiden elde edilen ucucu bir yag, ticari olarak dondurma, tatlilar ve unlu mamullere tat vermek icin kullanilir. %5 kuru adacayi tozu ilavesi, antioksidan aktiviteyi (DPPH yontemi – 38.16 mg TEAC/g – TEAC Trolox esdegeri antioksidan kapasitesi), toplam polifenol (250.29 mg GAE/g – GAE – gallik asit esdegeri) ve toplam kul icerigini (%0.76) artirir.
Linz biskuvilerinin ilavesiz kontrol varyanti ile karsilastirilmasinda (DPPH – 3.10 mg TEAC/g; 86.01 mg GAE/g; %0.71), bu biskuviler ozellikle baharatli-aci tat ve agizda kalan tat olarak duyusal acidan da cok iyi degerlendirilmistir. Yapilan birkac arastirma, adacayi etkinliginin sentetik koruyucularla karsilastirilabilir oldugunu ve bu nedenle dogal bir koruyucu olarak kullanilabilecegini gostermistir. Sonuc olarak, adacayi, antioksidanlar, Pseudomonas aeruginosa ve Bacillus cereus suslar gibi bozulmaya neden olan mikroorganizmalara karsi potansiyele sahiptir. Adacayi esansiyel yagi (0,05–0,1 L/g), depolama sirasinda et urununun guvenligini artirmak icin taze domuz sosislerinde mikrobiyal buyumeye karsi aktivite gostermistir. Bu ucucu yagin eklenmesi, taze domuz sosislerinde mikrobiyal buyumeyi azaltmis ve 0.05’te bu et urununun duyusal ozellikleri uzerinde olumsuz bir etkisi olmamistir.
Aspargillus flavus’un tamamen asiri buyumesi ile fistik cekirdekleri uzerinde 4000 ppm adacayi ozleri ile birlestirilmis peynir alti suyu proteini konsantresinin kaplanmasi. Antioksidan ve antibakteriyel ozelliklerinden dolayi adacayi esansiyel yagi ve adacayi etanol ozleri, dondurulmus, vakumlu paketlenmis, dusuk basincli mekanik olarak ayrilmis tavuk etlerinin depolama stabilitesini uzatmak icin bir kofaktor olarak onerilebilir.



Biberiye (Rosmarinus Officinalis)
Adacayi ve Biberiyenin Gida Endustrisindeki OnemiRosmarinus officinalis Lamiaceae familyasina ait tibbi bir bitkidir ve genellikle biberiye olarak bilinir. Karakteristik aromasi nedeniyle mutfak kullanimlarinin yani sira, bu bitki ayni zamanda yabani olarak yetistigi yerli halk tarafindan da yaygin olarak kullanilmaktadir. Biberiye, 2 m yukseklige kadar odunsu, yaprak dokmeyen cok yillik kucuk bir calidir. Dalli ve dar yapraklari ustte parlak yesil, kenarlari kivrilmis ve altta yogun tuyludur. Dallar sert, govde kare, odunsu ve kahverengidir. Cicekler kucuk, soluk mor veya mavimsidir ve kizoz salkiminda gorunen Akdeniz bolgesinden gelen bir bitkidir. Aktif bilesenler, %2,5’e kadar ucucu yag icerir ve yaglarin bilesimi asagidaki gibidir:
• Alfaa-pinen %12 ve Beta-pinen,
• Kamfen %22,
• Mikren %1,5,
• Alfa-fellandren,
• Limonen %0.5–1,
• Alfa ve y-terpinen,
• Parasim-ne %2,
• Bahisa-karyofillen %3,
• Linalool %0.5-1 terpin-1ol-4,
• A-terpineol %1,5,
• Borneol %3-5,
• Izoborneol,
• Cis-thuy-anol-4,
• Trans-tuyanol-4,
• P-simen-8-ol,
• Bornil-aktat,
• A-fenkil-aktat,
• 1,8-sineol %30,
• Karyofilin-oksit,
• Humulen-epoksit I ve II,
• 3-heksanon,
• Metil-heptenon,
• Kafur %30,
• Verbenon,
• Carvon %0.4,
Biberiyenin yagi berrak, renksiz ila soluk sari mobil sivi formundadir. Yapraklarda bulunan bilesIkleri ise asagidaki gibidir:
• Fenolik asitler (rosmarinik, klorojenik ve kafeik),
• Aci diterpenler (karnosol, karnosIk asit, rosmanol),
• Triterpenler (oleanik ve ursolik asit),
• Triterpen alkoller (amirin, betulin),
• Birkac flavonoid ve bunlarin glikozitleri (diosmetin, luteolin, genkwanin),Adacayi ve Biberiyenin Gida Endustrisindeki Onemi
Kurutulmus biberiye 100 g kalsiyum 1280 mg C vitamini 61.2 mg, B vitamini 1.74 mg ve 156 g RAE (retinol aktivite esdegerleri) bulmak mumkundur. Biberiye, tatli, taze, kokulu ve hafif okaliptus benzeri bir aromaya sahiptir, ayrica hafif kafur, nane, balzamik alt tonlar ve taze, aci tatli bir tada sahiptir. Tadi biraz biberli, baharatli, sicak, otsu, aci ve kafurumsu bir tat birakir. Biberiye, et ve et urunleri, unlu mamuller ve Akdeniz tarifleri icin populer bir tatlandiricidir. Yaprakli yesillikler, kumes hayvanlari, guvec ve soslardan yapilan kremali corbalar ile taze veya kuru yapraklar ozel bir vurgu icin kullanilabilir. Yapraklar ve cicekli ust kisimlar kuzu rostosu, koyun eti, balik yemekleri, marineler, buket garni, pismis balik, pirinc, salatalar, bazen yumurta, kofte, elma, yaz sarap bardaklari, meyve likorlerinde, yag ve sirkede kullanilir. Kurutulmus yapraklar ve ekstraktlar kizarmis tavuk, salata krutonlari, firinlanmis urunler, sekerlemeler icin kullanilir.
Biberiye ozutu (350 ppm), kiyma tavuk etinin kalitesi ve stabilitesi uzerinde cok etkili bir antioksidandir ve diger ticari antioksidanlarla karsilastirilabilir, bu nedenle et endustrisinde kullanilan bircok sentetik antioksidanin yerine iyi bir ikame olabilir. yapilan arastirma sonucuna gore, biberiye ozutu ve E vitamini ile muamele edilmis Nil tilapia filetosu orneklerinin tri-metilamin-azot degerinin biberiye ozutu icermeyen kontrol orneklerinden onemli olcude daha dusuk oldugu bildirilmistir. Ayrica biberiye ekstraktinin Nil tilapia’nin sogutulmus ve dondurulmus kizarmis filetolarindaki oksidatif degisIklikleri geciktirdigi, buna karsin biberiye ekstraktinin %0.1, %0.2 ve E vitamininin %0.1 biberiye ekstraktinin oksidatif stabilite uzerinde %0.3 kadar etkili olmadigi bildirilmektedir. Ayni sekilde bir baska calisma sonuclarina gore, yagsiz sutle karistirilmis biberiye ozutunun konsantrasyonunun artmasiyla yogurttaki cozunur fenolik icerigin arttigi, antioksidan aktivite ile guclu bir sekilde iliskili oldugu ve ayni zaman diliminde azaldigi bildirilmistir.
Gorunen viskozite, konsantrasyon takviyesi olarak etkilemez. Biberiye ozutunun dogal bir antioksidan olarak kullanilmasi, oksidasyonu engelleyerek sut urunlerinin raf omrunu uzatabilir. Sutte lipid oto-oksidasyon mekanizmalarinin daha kapsamli bir sekilde anlasilmasi, dogal antioksidanlarin nasil eklendiginin daha iyi anlasilmasina yol acabilir. Biberiye oleoresin gibi, sut ve sut urunlerinde bu tur oksidasyon ve duyusal degisIklikleri engellemeye yardimci olabilir. Biberiye antioksidanlari cogu uygulamada E vitamini (sentetik), BHA (butillenmis hidroksianisol), BHT (butillenmis hidroksitoluen), TBHQ (ucuncul butilhidrokinon) ve digerlerinden daha etkilidir. Ayrica biberiye turevi antioksidan icin yeni bir uygulama, sut tozu ve diger sut urunlerinin raf omrunu uzatir.


ALİNTİ ~
________________

Bizde MutSuz Olalim ~
 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 06:50.