IRCForumu.ORG   sohbetkacak
reklamalanı


 
 
Seçenekler Stil
Alt 11 Aralık 2021, 14:37   #1
Webmaster
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Pomelo Meyvesinin Saglik Faydalari

Saglikli yetiskinlerde buyuk boy bir pomelo meyvesinin sadece yarisini tuketmek gunluk C vitamini ihtiyacini karsilamak icin yeterlidir. C vitamini, yalnizca kan dolasimini iyilestirmek icin demir emilimini artirma islevi gormez, ayni zamanda sistemdeki beyaz kan hucrelerinin bagisIkligini iyilestirmeye de calisir. Ayrica C vitamini, tum vucut dokularinin buyumesi ve gelismesi icin zorunludur, ayrica toksinlerin sistemden atilmasi icin onemli bir antioksidandir. BagisIklik uzerinde olumlu etkileri cok fazla olan pomelo meyvesinin basa yararlari da bulunur. Bu yazida pomelo meyvesinin yararlari ve kullanim alanlari hakkinda bilgiler bulunmaktadir.

Kalp Sagligini Korur
Pomelo, ozunde potasyum seviyelerinde yuksek oldugundan, normal kan basincinin korunmasina yardimci olur. Ayni zamanda kalp kasi aktivitesini arttirmada da islev gorur, kotu LDL kolesterol miktarini dusurur ve dogal olarak iyi HDL kolesterol seviyelerini yukseltir. Pomelo, kalp krizi ve felc vakalarini onlemede cok avantajlidir, bu sayede daha uzun ve saglikli bir yasam surmeye yardimci olur.



Kas Kramplarini Rahatlatir
Pomelo, optimal kas fonksiyonu icin temel mineral olan magnezyum acisindan zengin bir meyvedir. Bu durum da kas kramplardan kurtulmak icin bu meyveyi ideal bir secenek haline getirir. Ayrica, yuksek yogunluklu bir antrenmandan sonra, kol ve bacaklardaki kaslar gerildiginde, pomelo meyvesi tuketmek, agri ve rahatsizlik semptomlarini aninda hafifletebilir.

Kabizligi Iyi Gelir
Pomelo, agir yemeklerin yenmesi uzerine uygun bagirsak hareketini saglayan degerli diyet lifleri icerir. Bu, bobrek fonksiyonunu duzenlemek, yiyeceklerin sindirilmesi ve gerekli besinlerin asimilasyonu uzerine tum toksIk atik urunleri filtrelemek icin cok onemlidir. Ayrica kabizlik ve hazimsizlik gibi bagirsak rahatsizliklarini etkili bir sekilde giderir.

Kemikleri Guclendirir
Pomelo Meyvesinin Saglik FaydalariPomelo meyvesinde bulunan kalsiyum vucuttaki kemikler tarafindan emilir, boylece gunluk islevler ve esnek, engelsiz hareket icin optimal kemik yogunlugunun korunmasina yardimci olur. Bu meyve cok yuksek potasyum icerdiginden, vucuttaki hucreler ve dokular tarafindan mineral alimini artirarak kemik sagligini tamamlar.

Idrar Yolu Enfeksiyonu (IYE) ile Mucadele Eder
Pomelo, kadinlarda erkeklerden daha yaygin olan mesanedeki sisligi azaltmak icin anti-inflamatuar ozellikler saglayan bol miktarda C vitamini icerir. Ayrica antioksidan ozellikleri, zararli serbest radikalleri ve zararli bakterileri vucuttan uzaklastirmada faydalidir. Bu da bosaltim sistemi organlarindaki saglikli hucrelerin oksidasyonunu onlemeye yardimci olur, boylece atiklarin ve gereksiz gida artiklarinin vucuttan uygun sekilde atilmasini saglar. Ayrica bunlarin sistemde birikmesini engeller.

Saglikli Gormeyi Destekler
Pomelo, gozleri glokom, yasa bagli makula dejenerasyonu (AMD) gibi yaslilikta gorme ile baglantili bozukluklardan ve hasardan korumak icin hayati onem tasiyan kayda deger miktarda A vitamini icerir. Bu narenciye meyvesinin ozu ayrica, net gorusu desteklemek ve goz sagligini iyilestirmek icin saglikli optik hucreleri, dokulari oksitleyen zararli serbest radikalleri engelleyen lutein ve beta-karoten gibi cok miktarda karotenoid antioksidanlara sahiptir.

Karaciger Fonksiyonlarini Iyilestirir
Naringenin ve naringinin guclu bitki besinleri ile donatilan pomelo, karacigeri serbest radikal toksinlerden korumada cok fazla yarari sayesinde hepatik bozulmayi onler. Ayrica, bu bilesIkler guclu antioksidan potansiyele sahiptir ve vucuttaki lipit metabolizmasini iyilestirir. Bu da karacigerde asiri yagin biriktigi, sindirimi engelleyen ve karin agrisi veya rahatsizligi tetikleyen yagli karaciger hastaligi gelistirme riskini onemli olcude azaltir.

Solunum Sagligini Korur
Pomelo, icerdigi C vitamini, polifenoller, terpenoidler gibi antioksidanlarin hazinesi sayesinde solunum sagligi icin inanilmaz avantajlar saglar. C vitamini, oksuruk, soguk alginligi ve bogaz agrisi ile etkili bir sekilde mucadele etmek icin bagisIklik sistemi aktivitesini destekler. Polifenol ve terpenoid bilesIkler, burun pasajlarinda sIkisan fazla balgami temizlemeye yardimci olan, astim semptomlarini hafifleten, nefes alma zorluklarini gideren ve akciger gucunu artiran yararli dekonjestan ozellikler saglar.

Anemi Tedavisine Yardimci Olur
C vitamini ayrica vucutta, alinan gidalardan demir emilimini arttirmak olan cok hayati bir islevi yerine getirir. Demir miktarlarindaki eksIklik, vucutta besinleri ile oksijeni tum hucrelere ve dokulara tasimak icin yeterli kirmizi kan hucrelerinin bulunmadigi anemi olarak bilinen bir duruma yol acar. Pomelo meyvesini tuketmek, yiyeceklerden sisteme bol miktarda demir alimini garanti eder, kirmizi kan hucresi sentezini ve kan gecisini tesvik eder.
Guney Asya ulkeleri Cin, Hindistan ve Tayland’a ozgu lezzetli bir tropik meyve olan Pomelo, IYE (idrar yolu enfeksiyonu) tedavisi ve kalp sagligini artirmanin yani sira kemikleri, eklemleri guclendirmek, cilt dokusunu zenginlestirmek, kas kramplarini yatistirmak icin son derece faydalidir. Buyumede vucut dokularinin gelisimi icin bol miktarda protein, metabolizmayi duzenlemek icin B1, B2 vitamini ve bagisIkligi guclendirmek icin C vitamini iceren pomelo gercekten de besleyicidir. Bu tatli meyve, saglikli bir yemek icin oldugu gibi tadilabilir veya salatalara, meyve sularina, smoothie’lere, kokteyllere, keklere, dondurmalara ve tatlilara eklenebilir.

Pomelo Cilt ve Sac Icin Kullanim Alanlari
Pomelo Meyvesinin Saglik FaydalariPomela meyvesi cilt ve sac sagligi acisindan da essiz bir besin kaynagidir ve sagladigi faydalar asagidaki gibidir:
Cilt enflamasyonunu azaltir
Pomelo, saglikli cilt hucreleri olusturmaya yardimci olan ve ayni zamanda sert cevresel kosullara maruz kalan ciltte gelisme egiliminde olan kizariklik ve sisligi bastiran birkac temel amino asit icerir. Yuksek flavonoid icerigi, serbest radikal hasariyla mucadeleye yardimci olmak, akne, yara izleri ve koyu lekeleri azaltmak ve cilt tahrisini azaltmak icin antioksidan ozellikler saglar.
Yaslanma karsiti faydalar sunar
Pomelo, cilt hucrelerinin yaslanma surecini geciktirmeye yardimci olan spermidin icerir. Flavonoid bitki antioksidanlarinin karoten sinifi ayrica kirisIkliklarin, ince cizgilerin ve cokuk cildin gorunumunun azaltilmasinda onemli bir rol oynar. Pomelo meyvesi yemek veya suyunun icilmesi de cilt dokusunun elastikiyetini ve sIkiligini korumak icin gerekli bir protein olan kolajen uretimini artirmaya yardimci olur .
Pomelo, anti-alerjik ve anti-inflamatuar ozelliklere sahip bitki fenol antioksidanlarinin rutin kategorisini icerir. Bu, ciltteki sivilce, iz ve koyu lekelerden kurtulmaya yardimci olarak yuze canli, genc ve yumusak bir gorunum kazandirir. Ayrica saglikli cilt hucrelerinde kolajen sentezini artirir ve yaslanmayi yavaslatmaya yardimci olur.
Sac buyumesini destekler
Pomelo suyu sadece cilde fayda saglamakla kalmaz, ayni zamanda sac buyumesini ve kalinlasmasini da destekler. Pomelo meyvesi ve suyunun icerdigi C vitamini ile antioksidan icerigi, folikul olarak bilinen sac koklerini guclendirmeye, uzun ve saglam sac tellerinin cogalmasini tesvik etmeye yardimci olur. Zayif ve kirilgan saclara ve araliksiz sac dokulmesine neden olan zararli serbest radikallerin tamamen ortadan kaldirilmasini saglar.
Kepek sIkintisini ortadan kaldirir
Pomelo’nun meyve suyu ozu veya kabugunun bir sac derisine uygulanmasi, kepekten ve surekli kasintidan kurtulmaya yardimci olur. Pomelo meyvesinin mantar onleyici ozelligi sayesinde, tum tahris edicileri kafa derisinden uzaklastirmaya yardimci olur ve dolayisiyla saci besleyerek buyumesini destekler. Temel eser mineraller cinko ile demirin yani sira B1 vitamini ve C vitamini de sac koklerinin optimal gelisimini tamamlamasina ve bu sayede saclarin uzun, guclu ve daha parlak olmasini saglar.

Pomelo’nun Ayurveda’da Terapotik Kullanimlari
Pomelo, Ayurveda olarak bilinen antik Hint tip dalinda yaygin olarak kullanilmaktadir. Bu bitkinin her bir parcasi, farkli saglik yararlari ve iyilestirici ozellikler saglar. Pomelo agaclarinin yapraklari, oksuruk ve soguk alginligini hafifletmek icin etkili bir caredir. Ayrica yapraklarindan elde edilen yag, bakteri ve mantar gibi bulasici ajanlarla savasacak niteliktedir. Meyve ve kabuk adi verilen sert dis kaplamasi, epilepsi ve bas agrilarinin giderilmesine yardimci olmak icin icsel sinir uyarici ozellikler icerir. Ayrica ishal, mide bulantisi ve astimi yonetmek icin faydali bir ajandir. Bununla birlikte Pomelo’nun Ayurveda’da terapotik kullanimlarinda ki faylari asagidaki gibidir:
Dis eti sorunlarini giderir
Gidalardan uygun beslenme eksIkligi dis etlerinde kanamaya ve gevsek dokuya neden olabiliken, bu oncelikle C vitamini eksIkliginden kaynaklanir. Ayrica dis etlerini kaplayan epidermal tabakalarin da bakima ihtiyaci vardir, kolajen eksIkligi dis etlerine ve dislere zarar verebilir. Ancak Pomelo meyvesi dis problemlerinden korunmak icin oldukca faydalidir.
Kan kolesterol duzeylerini duzenler
Pomelo suyu, bol pektin icerigi nedeniyle atardamarlardaki istenmeyen birikintileri temizlemede yuksek degere sahiptir. Ayni zamanda, kotu LDL ve iyi HDL kolesterol seviyelerinin izlenmesinde merkezi bir rol oynar, boylece optimal kan kolesterol seviyesini korur. Kan basinci seviyelerini dengeleyen kan dolasiminda potasyum kontrol elektrolit dengesini saglayarak hipertansiyonu olan kisilere yardimci olur ve kalp sagligini artirir.
Soguk alginligi ve gribi onler
Taze pomelo tuketilmesi, sistemde toksin birikmesini onleme hayati gorevini yerine getiren guclu antioksidanlarla kan dolasimini zenginlestirir. Vucutta zararli maddelerin birikmesi soguk alginligi, alerji, astim gibi bagisIklik sisteminin normal calismadigi rahatsizliklari tetikler. Pomelo, vucudun dogustan gelen savunma mekanizmasini guclendiren, soguk alginligi ve grip olusumunu engelleyen ana besinlerden biri olan bol miktarda C Vitamini saglar.
Kanserle etkili bir sekilde savasir
Pomelo kabugu, guclu besinlerin, ozellikle de bitki bazli antioksidanlarin bir sinifi olan biyoflavonoidlerin bir hazinesidir. Bunlar pankreas ve bagirsak kanserlerinin semptomlarini onemli olcude azaltir. Pomelo ayrica meme gelisiminde rol oynayan bir kadin ureme hormonu olan asiri ostrojeni giderme yetenegine de sahiptir ve boylece meme kanserini onler. Pomeloda bulunan dogal diyet lifleri kolon kanserini onler ve bagirsak sagligini iyilestirir.
Kilo vermeye yardimci olur
Pomelo Meyvesinin Saglik FaydalariPomelo, cok yuksek miktarlarda dogal lifler icerir. Bu liflerin tamamen sindirilmesi biraz zaman aldigindan istahi duzenler. Ayrica daha kolay isleme icin daha basit formlara donusturulmeleri icin disler tarafindan daha sert ogutulmeleri gerekir. Bu da, abur cubur icin zamansiz istekleri azaltir. Pomelo ayrica hucre ve dokulardaki lipid metabolizmasini duzenler, vucuttaki nisasta ve seker miktarini azaltir.
Osteoporozu onler
Osteoporoz, durusu, kas ve kemik fonksiyonunu ve esnekligi olumsuz yonde etkileyen, ozellikle yetersizlik yaratan bir hastaliktir. Ayrica etkilenen eklemlerde dayanilmaz agriya neden olur. Pomelo yapragi ozleri, uzuvlarda agri ve rahatsizligi giderebilen bir yag uretir. Ayrica, kemigi guclendiren mineraller, kalsiyum ve magnezyum, bag dokusunun gucunu arttirir ve kirilgan kemiklerin durumunu iyilestirir.
Sindirim sureclerini destekler
C vitamini ile zengin olan pomelo meyvelerinin askorbik asit degerlerinin yuksek olmasi ile atardamarlarin esnekligini ve isleyisini koruma faydasini saglar. Bununla birlikte, sindirim uzerine, pomelo’nun sitrik bilesenleri, bagirsakta alkali bir ortama yol acar ve bu, mide pH’ini normal, saglikli seviyelerde tutmaya yardimci olur. Pomelodaki diyet lifleri ayrica hizli bagirsak hareketlerine yardimci olur ve boylece herhangi bir hemoroid durumunu durdurur.
Yara iyilesmesini hizlandirir
Pomelo kabugunda bulunan rutin flavonoidler, karotenoidler ve pektinler gibi biyoaktif bilesenler, yarali dokularin iyilesmesine yardimci olan guclu antioksidanlardir. Ayrica pomelodaki C vitamini ve protein degerlerinin cok yuksek olmasi, kolajen sentezini destekler ve vucutta olusabilecek her turlu hasari onarir.
Arter damarlarini temizler
Arterlerin yag birikintileriyle tikanmasi, ateroskleroz ve diyabetle iliskili kalp komplikasyonlarina neden olan en onemli faktordur. Pomelo suyu, arterleri gereksiz tortulardan temizleyen pektin ve arterlerin gerilme mukavemetini koruyan C vitamini ile yuklenir.


ALİNTİ ~
________________

Bizde MutSuz Olalim ~
 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 08:09.