IRCForumu.ORG   sohbetkacak
reklamalanı


 
 
Seçenekler Stil
Alt 08 Aralık 2021, 10:45   #1
Webmaster
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Baharat Ile Bitkilerin Uygulama Alanlari

Otlar ve baharatlar, geleneksel olarak taze veya kurutulmus hallerinde tatlandirici, dogal cesniler, koruyucular ve tibbi amaclar icin kullanilan bitki parcalaridir. Dunya capinda cogu baharat, tat, buyume mevsimi, ekonomik onemi, buyume aliskanligi ve kullanilan bitki kismina gore siniflandirilir. Karabiber, kirmizi biber, kucuk kakule, zencefil ve zerdecal yaygin olarak kullanilan baharatlardan bazilariyken, yaygin otlar arasinda kekik, feslegen ve defne yapragi da bulunur. Bu otlar temel olarak kullanima, etken maddelere ve yasam surelerine gore siniflandirilir.
Bu bitki kisimlarinda bulunan Eugenol, timol, limonen, kuminaldehit, kurkumin, piperin, kersetin, luteolin gibi sekonder metabolitlerin antikanser, antimikrobiyal, antiviral, antidiyabetik, antioksidan, anti-inflamatuar ve hipokolesterolemik etkileri vardir. Digerlerinin yani sira su zenginlestirme, sut ve peynir isleme, guzellik urunleri ve pestisit uretiminde kullanimlari goz ardi edilemez. Son olarak, tagsis, toksisite ve alerjik reaksiyonlar, otlar ve baharatlarin kullaniminda sIklikla karsilasilan tanimlanmis sinirlamalardan ve zorluklardan bazilaridir.

Tatlandirici
Otlar ve baharatlar dusuk maliyetli mallar olmasina ragmen, tum dunyada gida katki maddesi olarak kullanilan yuzyillar boyunca altin veya mucevher olarak degerlendirilmistir. Temel olarak yiyeceklerin lezzetini arttirmak icin kullanilir, sebzelere, salatalara veya meyvelere eklenmesi tadi iyilestirmeye yardimci olabilirken, tuz, seker ve yag gibi daha az arzu edilen tat arttiricilarin yerine kullanilabilir. Genellikle yiyeceklerin gorunumune ve kokusuna katkida bulunurlar. Jollof pirinci, corbalar ve atistirmaliklar gibi Afrika yemekleri ve bazi icecekler sogan, kirmizi biber, zerdecal, zencefil, karanfil ve demirhindi gibi otlar veya baharatlar kullanilarak tatlandirilir. Feslegen, kereviz yapragi, kimyon, sarimsak gibi otlar da Afrika geleneksel atistirmaliklarinda da onemlidir.



Koruyucular
Baharat Ile Bitkilerin Uygulama AlanlariYesil koruyucular, gelistirilen yeni uygulama teknikleri ile giderek daha populer hale gelmektedir. Otlar ve baharatlar, tarih boyunca gidalari guclendirmek icin sadece lezzet olarak degil, ayni zamanda koruyucu olarak da kullanilmistir. Gidalarin organoleptik ozelliklerini gelistirmek icin kullanilsalar da, gida kaynakli patojenleri azaltarak veya ortadan kaldirarak ve boylece raf omrunu artirarak dogal bozulmayi kontrol etmede de kullanilirlar. Bitkilerde ve baharatlarda bulunan fenolik bilesIkler, antimikrobiyal aktivitelerinden sorumlu olan ve bu nedenle korumaya yol acan onemli bir bilesendir. Frenk sogani, sarimsak, kereviz tohumu, tarhun, dereotu, corek otu, tarcin, zerdecal, ve kimyon, hepsinde koruyucu olarak islev goren bilesIkler vardir.
Siyah hardalda gallik asit, rutin ve kafeik asit, frenk soganinda alisin ve diallilsulfurler, tarcinda sarimsak ve ojenol E. koli. Biberdeki kirmizi biber buyumesini engeller. Salmonella typhimurium. Kekik, defne yapragi, biberiye, adacayi ve corek otu hidrosollerinin antimikrobiyal etkinligi S. typhimurium ve E. Koli bildirilmistir. Pirinc keklerine biberiye entegrasyonu etkili bir sekilde engellendi Bacillus cereus ve S. aureus. Otlarin ve baharatlarin koruyucu islevi, antioksidan ve antimikrobiyal aktiviteleriyle baglantili olabilir.

Sut Urunleri
Otlarin ve baharatlarin antimikrobiyal ozellikleri, sut urunlerinde bozulma ve patojen bakterilerin buyumesini kontrol etmek icin basariyla kullanilabilir. Cay katesinleri, oleuropein, ferulik asit, ellagik asit ve kumarik asit gibi fenolik bilesIklerin bazi patojenik bakterilerin buyumesini engelledigi bulunmustur. S. aureus, S. enteritidis ve L. monocytogenes) ve mantarlar. Bakrm ve Salihin tarcin cicegi ve allium sativum keci, inek ve deve sutundeki su ekstraktinin fermantasyon yoluyla asitlenme uzerinde onemli bir etkisi olmamistir.
Bununla birlikte bu iki bitkinin sutte bulunmasi, kullanilan kulturlerin proteolitik aktivitelerini en yuksek proteolitik aktiviteye sahip inek sutu yogurdundan elde edilen proteolitik aktiviteyi iyilestirmistir. Essiz tatlar vermek icin peynirlere otlar ve baharatlar da eklenir. Bu peynirler duzenli olarak ozel peynirler olarak kabul edilir. Cogu baharat peynirlere ozel tatlar verir ve bazilari mikrobiyolojik kaliteyi etkileyebilir. Hamid ve Abdelrahman koagulasyondan sonra keci sutu pihtisina %0.02 tarcin, kakule ve cemen tozu eklenmesinin elde edilen beyaz yumusak peynirin kalitesi uzerindeki etkisini arastirmistir. Arastirma sonucunda bu baharatlarin eklenmesi keci sutu peynirinin lezzetini ve kokusunu arttirmistir. Otlar ve baharatlar ayrica biyolojik degeri iyilestirmis ve suzme peynirin raf omrunu uzatmistir. Karabiber, corek otu ve karanfil de yeni Mudaffara peyniri uretmek icin kullanilmistir. Otlar ve baharatlar, beslenme ve tibbi amaclar icin islev gorurken, dogal antioksidan, biyo-koruyucu, duyusal niteliklerin iyilestirilmesi gibi hareket eden sut urunlerini guclendirir. Ayrica otlarla guclendirilmis sut urunleri iyi bir antioksidan kaynagidir.

Su ve Icecek Takviyesinde Esastir
Baharat Ile Bitkilerin Uygulama AlanlariAromali ve zenginlestirilmis su uretimi, sifali otlar ve baharatlarin uygulama buldugu baska bir alandir. Suyun besin dagitimi ve elektrolit dengesinin korunmasi icin duzenli islevinin yani sira, islevsel su (aromali ve guclendirilmis), hastaliklari onlemeye yonelik tibbi islevler de eklemistir. Vitaminler, mineraller ve amino asitlerin yani sira otlar bu iceceklerin ana bilesenleridir. Pancar koku, zencefil ve kirmizi ginseng, oldukca fazla sayida icecek ve icecegin guclendirilmesinde kullanilmistir.

Bitkisel Kozmetikler
Cildin gunes isigina ve diger atmosferik kosullara maruz kalmasi, DNA, proteinler ve yag asitleri ile reaksiyona girebilen reaktif oksijen turlerinin uretilmesine neden olarak oksidatif hasara ve antioksidan sistemin bozulmasina neden olur. Bitkilerden yapilan guzellik urunleri, dusuk toksisite, yumusaklik, nemlendirme ve temizleme faaliyetleri icin test edilmis ve tercih edilmistir. Bitkisel kozmetikler son zamanlarda ilgi odagi olmus, sifali otlar ve baharatlar gibi dogal bilesenler ya dogrudan ya da onlarin ucucu yaglari cilt bakimi formulasyonuna dahil edilmistir. Botanik ozler, dogada cok islevlidir, cunku fotokoruma, yaslanma karsiti, nemlendirici, antioksidan, buzucu, tahris onleyici ve antimikrobiyal aktivite gibi birbirleriyle iliskili cesitli ozelliklere sahiptirler. Zerdecal, fosforilaz kinaz aktivitesini inhibe ettigi icin sedef hastaligi, akne, egzama, gunes hasari, yaralar ve erken yaslanma gibi diger cilt rahatsizliklarinin tedavisinde ve onlenmesinde etkilidir. Sarimsak ise akne iltihabini azaltan anti-inflamatuar etkiye sahip sarimsak yaglari yaralari, sivilceleri ve akneleri kontrol etmede de faydalidir. Karanfilde bulunan ojenol, cildi kirden arindirmada faydalidir, ayrica sivilcelerin kizarikligini ve iltihaplanmasini da azaltir. Zencefil, icerdigi temizleyici ve antiseptik bilesIkler sayesinde cildi puruzsuz ve lekesiz tutar, ayni zamanda cilt sagligi icin bircok kozmetikte kullanilir.

Hasere Kontrolu
Bocek oldurucu potansiyel icin bir dizi bitki ve baharat bildirilmistir, tarcindan elde edilen ucucu yag buna bir ornektir. Kok kabugundan, yapraklarindan ve meyvelerinden elde edilen yag, tarcin kafuru karsi buyuk fumigant toksisitesine sahip oldugu bulunmustur. Scott ve ekibi tarafindan yapilan arastirmada karabiber de hasere kontrolu icin rapor edilmistir. Karabiberin, kucuk olcekli bocek salginlarini kontrol etmede kullanilabilen ve ayrica direnc gelistirme olasiligini azaltan benzersiz bir biyopestisit materyali sundugunu bildirilmektedir. Feslegen, adacayi ve limon kekiginin tumu bocek oldurucu aktivite icin arastirilmistir.
Baharat Ile Bitkilerin Uygulama AlanlariSonuc olarak otlar ve baharatlar, geleneksel olarak lezzet arttirici ozellikleri icin kullanilan ve ayrica tibbi ozelliklere sahip oldugu bilimsel olarak kanitlanmis bitkilerden elde edilen urunlerdir. Bu bitkilerde bulunan biyoaktif bilesIkler, antioksidan, antienflamatuar, antikanser, antimikrobiyal ve antiviral aktiviteler icin islev gorduklerinde sagliga faydalarindan sorumludur. Otlar ve baharatlarin yemeklere tat vermede genel kullaniminin yani sira, su, diger icecekler ve sut urunlerinin zenginlestirilmesinde de uygulama bulmuslardir. Gidalarin korunmasinda, cilt bakim urunu uretiminde ve pestisitlerde kullanilmistir. Cesitli bitki ve baharatlarin ojenol, kurkumin ve esansiyel yaglari gibi biyoaktif bilesIklerin buyuk onem tasidigi da tespit edilmistir.


ALİNTİ ~
________________

Bizde MutSuz Olalim ~
 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 18:09.