IRCForumu.ORG   sohbetkacak
reklamalanı


 
 
Seçenekler Stil
Alt 14 Ekim 2023, 13:48   #1
Memories last forever.
Alisa - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Dutun Faydaları

Vücuda kuvvet verir, kansızlığa iyi gelir. Ağız, bademcik ve boğaz iltihabı, diş eti hastalıkları ve öksürüğe karşı faydalıdır. Ateş düşürür. Karaciğeri kuvvetlendirir. Mide ve bağırsakların düzenli çalışmasına yardım eder. Özellikle yemekle birlikte yenildiğinde hazmı kolaylaştırır. Aç karnına yenirse kabızlığı giderir ve hatta ishal yapabilir, bağırsak kurtlarını düşürmeye de yardımcı olur.

Doğada zahmetsizce yetişen dutun meyvesi kadar yaprağı da tam bir şifa kaynağı. Dutta bulunan "resveratrol" adlı antioksidan madde kötü kolesterol üzerindeki etkisiyle kronik kalp-damar hastalıklarına karşı koruma sağlarken, bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı oluyor. İştah problemi olanlarda iştahı artırıp, enerji veriyor. Sabahları aç karnına yenilen dut, bağırsakların daha iyi çalışmasında önemli rol oynuyor. Duttan yapılan pekmez ise kansızlık problemi çekenlere iyi geliyor. Ak dut yaprağından hazırlanan çay ise gevşetici ve rahatlatıcı olarak sağlık çayları arasındaki tartışmasız yerini alıyor.

Dut Nasıl Kullanılır
Dut taze ve kuru olarak yenebilir. Ayrıca dutun şurubu, reçeli ve pekmezi yapılabilir. Dutun Yaprakları da kullanılır. Yaprakları kaynatılıp suyu içilirse kabızlığa iyi gelir. Dut kabuğu ve yaprağı kaynatılıp bunun suyuyla gargara yapılırsa diş ağrılarını dindirir. Dut şurubu mide ve bağırsak iltihaplarını iyileştirmeye yardımcı olur.

Kullanım Alanları
Dutun lezzet coğrafyasına baktığımızda ise bu meyve, kek, pasta, pekmez, sucuk, şurup, rakı, sirke, reçel, votka yapımında kullanılarak değerlendiriliyor. Kuru dut öğütülüp veya blenderden geçirilip kıyılmış cevizle karıştırılıyor ve Anadolu'da kışlık yiyecek olarak kilerdeki yerini alıyor. Dut ağacının yaprağından da yararlanılıyor. Malzeme olarak asma yaprağı harcına yakın bir iç hazırlanıp dut yaprağına sarılıyor. Pişirildikten sonra afiyetle yeniliyor.

Ortalama 100 gram taze dutta
Besinler ve Kalori
Kalori 93. Karbonhidrat 19.8 gram. Protein 0.9 gram.

Mineraller
Kalsiyum 60.0 mgr. Demir 1.1 mgr.
Vitaminler: B1 vitamini 0.05 mgr B2 vitamini 0.07 mgr B3 vitamini 0.2 mgr C vitamini 17 mgr
________________

Sanalı bıraktım..
 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 02:25.