IRCForumu.ORG   sohbetkacak
reklamalanı


 
 
Seçenekler Stil
Alt 28 Kasım 2023, 15:07   #1
👑
Minyonita - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart AÖF Sınavında Başarının Yolu

Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesinin sınavlarında başarıyı elde etme yolları ve özlenecek yöntemler.

Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi 2011 yılı itibariyle kredili sisteme geçti. Dersler ve bazı derslerin de müfredatları değişti. Önceden 8 vize, 8 final ünitesi olmak üzere toplamda 16 ünite olan dersler, 4 vize, 4 final ünitesi olmak üzere toplam 8 üniteden oluşan dersler haline getirildi ya da dersi-1, dersi-2 şeklinde bölünmeler yaşandı.

Yıllık sistemde artık derslere ait çıkmış sorular fazlalaştığından, uygun tabir olursa soracak başka soru kalmadığından (bir derste 30-36 adet soru sorulmasının da etkisiyle) geçmiş yıllarda çıkmış sorulara çalışarak geçme ihtimali çok ama çok yüksekti. Günümüzde ise en fazla 4 yıllık sorusu olan, yani toplamda 80 soruluk bir çıkmış soru havuzu vardır. Bu nedenle şu sorunuza net bir cevap verebiliriz:

AÖF Çıkmış Sorulara Çalışarak Mezun Olabilir Miyim?

Bu sorunuzun cevabı, kesinlikle HAYIR. Sadece çıkmış sorulara çalışarak AÖF'den mezun olmak kesinlikle yetersizdir. Belki şans eseri bir kaç dersten geçebilirsiniz. Fakat bu yazıda sizlere anlatacağımız ŞANS değil, KESİN SONUÇ olacaktır.

Bu yazımızı sonuna kadar, dikkatli bir şekilde okumanız ve yazılanları eksiksiz haliyle (fazlası yapılabilir elbette) uygulamanız halinde MEZUN OLMANIZ GARANTİDİR diyebiliriz.

1. ETKEN (AÖF Çıkmış Sorular)

Öncelikle, çıkmış sorular elbette tek başına yeterli bir kaynak değildir ve sizi tek başına mezun etmez. Fakat çıkmış sorularla ilgili şu bir gerçektir ki; bir derste 3-4 çıkmış soru yakalayabilme ihtimali söz konusudur. Bazen sorular bire bir aynı, bazen de cevap cümleciği soru cümleciğiyle değiştirilmiş haliyle çıkmaktadır. Bu bazı derslerin vizesinde, bazı derslerin finalinde, ÇOĞU derslerin de tek ders sınavlarında soru tekrarına rastlayabilmekteyiz.

Peki, Çıkmış Sınav Soruları'na Nasıl Çalışacaksınız?

Öncelikle dersinize ait çıkmış sınav sorularını ister ücretsiz e-öğrenme portalından indirin, isterseniz kitapçık halinde ücretli sipariş verin, bir şekilde temin ettiğiniz çıkmış soruları düzenli bir şekilde elinizde muhafaza edin. Göz gezdirme işlemi kesinlikle yapmayın. Cevap anahtarlarını kontrol ederek YALNIZCA DOĞRU ŞIKKI mümkünse fosforlu bir kalemle işaretleyin. Tüm şıkları işaretledikten sonra soru cümleciğinin tamamını, cevapların ise SADECE doğru olan şıkkını okuyun. Diğer şıklara kesinlikle bakmayın. Çıkmış sorulara başka şekilde çalışmayı da denemeyin.

2. ETKEN (AÖF DERS KİTAPLARI)

AÖF'nin vermiş olduğu ders kitaplarına mutlaka çalışın dememiz, eminim hemen bu yazıyı okumaktan sizleri vazgeçirecektir. Çünkü o kitapları okumanın büyük zaman kaybına ve bilgi yoğunluğuna neden olduğunun bilincindeyiz. Az dersi olan arkadaşlar tabiki kitabın tamamını okuyabilirler, zaman ayırabilirler. Çünkü fazla kafalarının karışacağı bir durum yoktur ortada.

Kitabın tamamına çalışmayın diyemeyiz, sonuçta gerçekten faydalı bilgiler içeren ve verimli hazırlanmış kitaplar. Ancak 8-10 dersi olan bir öğrenci de bu derslere ait kitapları bir kaç hafta içerisinde okuyup hepsini anlaması gerçekten çok zor bir durum. Bu nedenle şu yöntemleri izlemenizi tavsiye ederiz.

Ders kitaplarının ünite sonlarında bulunan özetleri okuyun. Ünitelerin sonundaki soruları aynı çıkmış sorulara çalışma yaptığınız şekilde bir çalışma yapın. Yalnızca soru cümlesi ile doğru şıklarına göz atın. Bu önemlidir, diğer şıklara gözünüz kaymasın, kafanız karışmasın. Bir diğer husus ta, ünite içerisinde konu anlatımlarında “Sıra Sizde” gibi, özel bölümlere ayrılmış, kitabın sağında, ortasında vb. özel çerçeveli bölümlere ayrılmış yerleri önemle okuyun. Bu kısımları mümkün olduğu kadar tekrar edebilirsiniz. Sorularda çok büyük etken oluyor.

3. YARDIMCI KAYNAK ve DERS ÖZETLERİ

Bu kısım, AÖF ders kitaplarına bakmak istemeyenlere tavsiyemizdir. Nedeni ise, bir dersin kitabı 200-400 sayfa gibi çok sayfalı olduğu taktirde, öğrencinin psikolojik olarak derse olumsuz bakmasına engel oluyor. Bu nedenle 30-60 gibi sayfalarda özetlenmiş, daha kısa konu anlatımları ve aöf kitaplarında bakmanızı tavsiye ettiğimiz bölümlerden faydalanıldığı ve ayrıca bir takım yardımcı kitaplarda da sonunda deneme sınavlarının, soru bankalarının olduğu bir çalışma yöntemidir. Bu yöntemi dediğimiz gibi, aöf kitaplarına bakmak istemiyor, o kitapların yüzünü dahi gördüğümde canım sıkılıyor diyorsanız, psikolojik olarak çok etkili olacaktır.

Çıkmış Sorular, AÖF Ders Kitabına Kısaca Çalışma ya da Yardımcı Kaynak Kitap veya Özete Çalışma yaptıktan sonra geriye ne kalıyor, zaten geçerim diyorsanız, sınav öncesi çalışma zamanlarınızı bir hatırlayın, tüm derslerinize gerçekten aynı çalışma performansı gösterebiliyor musunuz? Ayrıca tüm dersleri çalışma neticesinde (özellikle mesleki derslerde) anlayabiliyor musunuz? Bir çoğumuzun çektiği sıkıntıdır. Çalışmak için zaman ayırsak ta, ders sayısı fazla olduğundan ve tüm derslerin sınavı 2 gün gibi kısa bir süre içerisinde bittiğinden, bazen derslerin konuları birbiriyle karışmakta, yakın tarihli hafızaya fazla yüklenildiğinden bildiğiniz soruları dahi yapılamamakta.

İşte bu nedenle, siz elinizden geleni yapın, sınavlarda sorulan 20 adet sorudan en az 5 soru bilin.

Hemen hesaplamış iseniz, 5 soru, 5'er puandan 25 eder. Peki ders geçmek için yeterli olmayan bu beş soruyu ne yapalım.

LÜTFEN BURAYI DİKKATLİCE OKUYUN ve GEREKİRSE TEKRARLAYIN..!

AÖF sınavlarında her ders için toplam 20'şer adet soru sorulmakta. Bu sorulara ait A, B, C, D ve E olmak üzere toplam 5 şık bulunmaktadır.

Gelelim, Bilmeniz Gereken Hususa; Sınav yönetmeliğine göre soruların şık dağılımları EŞİT olarak dağıtılmaktadır. Yani 20 sorudan 4 tane A, 4 tane B, 4 tane C, 4 tane D ve 4 tane E olmak üzere toplam 20 soru vardır.

Şimdi ise gelelim Yapmanız Gereken Hususa; sınava başladığınızda bir kaç çıkmış soruların faydası ile, bir kaç kitap sonundaki soruların faydası ile, birkaç konu anlatımı ve özetler içerisindeki bilgilerin faydası ile 5-7 soru bilmek (emin olarak bilmek) minimum düzeyde bir muhtemeldir. Kaldı ki 10 soru ve üzeri bilmiş iseniz bile bu anlatacaklarımızı uygulamanız, alacağınız notu yükseltmede etkili olacaktır.

Yukarıda bahsettiğimiz şekilde, soruların 5 tanesinden KESİNLİKLE EMİNSİNİZ. Geriye 15 adet soru kalıyor. 5 tane emin olduğunuz sorunun şıklarını değerlendirin. Diyelim ki içerisinde hiç C şıkkı yok. Bu şu demektir, geriye kalan 15 şıktan 4 tanesi mutlaka C şıkkıdır. Diyelim ki emin olduğunuz soruların 5 tanesinde A, B, C, D ve E harflerinin hepsi var (en bahtsız halidir bu), geriye kalan 15 sorudan 3'er tane daha bu şıklardan var demektir. Yani 5 soru bildiğinizde, geriye kalanları herhangi bir şıkla doldurduğunuz taktirde notunuz; 5+3 = 8 x 5 = 40 olacaktır. Bu not çoğu ders için şartlı geçer, hatta şartlı geçerin de üzerinde notlara tekabül etmektedir. Şöyle düşünün, ders zor ise emin olduğunuz soru sayısı minimum seviyede olabilir, ama ders kolay ise zaten 5 sorudan fazladır emin olduğunuz soru sayısı.

Bu yöntemi birde şöyle düşünün, 8 sorudan eminsiniz ve içerisinde sadece 1 tane D şıkkı var. Geriye kalan 12 soruyu D işaretlemeniz halinde 8+3=11 doğru cevabınız kesin olacak ve 55 puan almış olacaksınız.


NOT: AÖF SINAVLARINDA YANLIŞ DOĞRUYU GÖTÜRME DURUMU YOKTUR, SÖZ KONUSU DEĞİLDİR.

Fakat bu şekilde, nasılolsa yeter düşüncesiyle hemen uygulamayın. Şöyle bir yol izlemeniz hem daha mantıklı, hem de akılcıl olacaktır ki;

Kesin emin olduğumuz 5 soru örneğinden (minimum elde edilebilecek emin soru sayısı olduğundan) devam edelim.

Emin olduğumuz bu doğru cevap şıkları; A, B, C, D ve E şıklarından ibaret. Geriye kalan 15 soru içerisinde bu şıklardan 3'er tane daha var. Şu aşamada 8 soru, yani 40 puan garantiledik. Peki bunu daha nasıl arttırabiliriz.

Buraya çok dikkat edin: Emin olduğunuz soru cevapları haricinde mutlaka “acaba mı” diye düşündüğünüz, iki şık arasında kaldığınız sorular olacaktır. Diyelim ki, geriye kalanları “C” şıkkı olarak işaretlemeye karar verdiniz. Bu şüpheli yaklaştığınız soruların başına birer nokta işareti koyun ki, tereddütle yaklaştığınız, anımsama yaşadığınız sorular olduğunu ayır edebilin. Diğer 15 soruyu işaretlerken, hiç bir fikriniz olmayan, kesinlikle bilmediğiniz soruları TEREDDÜT YAŞAMADAN “C” şıkkı olarak işaretleyin. Bu sorulardan 3-5 tanesinde tereddüt yaşıyor iseniz, o soruları sona bırakın. Sonra tekrar gözden geçirin. İçlerinden “C” şıkkı kesinlikle değildir, doğru şıkkı bilmesem de “C” şıkkı olmadığını biliyorum, dediğiniz var ise bu soruyu işaretlemeyin. Geriye kalan şıklar arasında değerlendirmesini yapın ki, en azından şansınız artmış olsun.

Evet arkadaşlar, şimdi sizlerin kafasına takılan ilk soru şu olacaktır.

CEVAP ANAHTARLARI GERÇEKTEN EŞİT ŞIKLARLA MI DAĞITILIYOR.

EVET..! Buna dair AÖF'nin setisnde bulunan cevap anahtarlarını kontrol edip şıkları saydığınızda, anlayacaksınız.

Şimdi sizlere kalan, yukarıda yazılan çalışma sistemini uygulama, sınava girme, sınavda temkinli bir şekilde bulabildiğiniz kadar KESİN EMİN OLDUĞUNUZ soruları işaretleme, öncelikle tereddütlü cevapları sona bırakıp, emin olduğunuz soruları işaretleme, daha sonra işaretlediğiniz şıklardan en az olan ya da hiç olmayanı tespit etme. Hiçbir bilginizin olmadığı soru cevaplarını o şık ile doldurma, tereddüt yaşadığınız sorularda biraz mantıklı yaklaşarak doğru cevap ihtimalinizi yükseltme.

Bu yöntemlerle emin şundan emin olun ki, Hiçbir şekilde okul uzatmadan, dönem uzatmadan, alttan ders bırakmadan AÖF'den mezun olabilirsiniz.

Tüm AÖF öğrencilerine sınavlarında başarılar diliyoruz.




alıntı
 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 14:19.