Tekil Mesaj gösterimi
Alt 18 Eylül 2021, 13:28   #10
AlgoS
AlgoS - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Alıntı:
Ocean Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
"ahlak hiçbir zaman göreceli olamaz" söylemi çok yanlış bir tabir. bir toplumda, yolda iki çiftin öpüşmesi ahlaksızlık olarak karşılanırken, başka bir toplumda hiçbir şekilde sorun arz etmemektedir, (bu örnek sayısız defa çoğaltılabilir) çok olağan ve normal karşılanmaktadır. bu şekilde ön yargılı davranarak bile evrensel ahlakın (yaşam felsefesine saygı duymak) yasalarını çiğniyorsunuz. o yüzden böyle kesin ve keskin yanıtlar yazmadan önce ahlak üzerine en az yine global türden bir kaç yararlı kitap okumanı öneririm dostum zira yaptığın yorum sadece tek bir toplum üzerine, ahlakı yorumlarken tek bir toplum üzerinden ele alamazsın, çünkü ahlak evrensel bir olgudur.

ahlakı sadece evli insanın bekar biriyle yazışması gibi "namus" kavramı gibi küçücük bir yere sığdırarak yorumlayamazsın. hırsızlık yapmak da bir ahlaksızlıktır ve bu ahlak farklı toplumlarlarda da göreceli değildir mesela. bu ahlakın tanımı çok büyüktür ve çok fazla kırılım altında ele alınabilir.
Bunlar benim dogrularim onlar sizin ben nasıl size saygı duyuyor ve cevap vermiyor isem sizden de aynısını beklerim benim için sokakta öpüşmek ahlaki kurallarıma aykırı diğerleri için normal olabilir benim aldığım terbiye göre değil herkesin düşüncesi kendine ait beni elestircek biri olarak görmüyorum sizi affınıza sığınırak iyi forumlar.

________________

Dürüstlük kişinin bildiğini söylemekle... İşine geleni söylemek, arasında yaptığı seçime dayanan bir ahlak sorunudur.