YÖKDİL puan hesaplama meselesi: 3 farklı siteden 3 ayrı sonuç aldıktan sonra
Geçen pazar nöbet aralığında kendime bir kahve aldım, dinlenme odasında masaya oturdum, telefondan denemenin sonucunu girip YÖKDİL puan hesaplamaya çalıştım. Üç farklı siteye girdim. Üçünden de farklı puan çıktı. Birinde 76, ötekinde 72, üçüncüsünde 79. Hangisinin doğru olduğunu anlayamadım açıkçası.
O an "ya yeter, bir sınav puanı bu kadar muğlak olmaz" diye sinirlendim. Ondan sonra bu mevzuyu kafama taktım.
Kendimi tanıtayım: anesteziyoloji asistanıyım, üçüncü senedeyim. Doçentlik puanı toplama derdindeyim ama YÖKDİL Sağlık puanım hâlâ standardın altında. Geçen sene girmiştim, 65 aldım. Doçentlik için 65 teknik olarak yetiyor ama benim hocam "70 altıyla dosya açma" demişti, ben de söz dinleyen biriyim. Bu sene tekrar gireceğim, 2 ay kaldı.
Hazırlığa başlarken önce YÖKDİL Sağlık çıkmış sorular pdf aramaya başladım. Klasik. Her asistan böyle yapar. Sonra deneme çözmeye geldi sıra. Çözdüğüm denemelerin çoğu sonunda puan tablosu vermiyordu, sadece net veriyordu. "Tamam, 70 nete kaç puan denk düşüyor" diye merak ettim, oradan YÖKDİL puan hesaplama derdine düştüm zaten.
İşin garibi, internette her sitenin farklı bir formül uyguladığını fark ettim. O pazar sabahı yaşadığım üç farklı sonuç hadisesi de oradan çıktı. Bazıları eski katsayı kullanıyormuş, biri ise yanlışlıkla YDS formülünü uyguluyormuş. YÖKDİL'in kendi formülü farklıymış, üstelik 2026 için bazı küçük güncellemeler olmuş.
Forumda bir başlıkta bu konuyu açan biri vardı, oraya yazdım, biri şu sayfayı önerdi:
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
Sayfaya girdim, net sayısını girince hesabı detaylı yaptı. Sadece sonuç değil, hangi formülle hesaplandığı, neye göre puanlandığı yazıyordu. Sağlık, Fen ve Sosyal için ayrı ayrı bakabiliyorsun. Ben 70 netin yaklaşık 78-79 puana denk geldiğini gördüm, kafam oturdu. Üç farklı siteden farklı sonuç alma olayı çözüldü en azından.
Bu arada şunu da fark ettim: YÖKDİL hesaplama yaparken net üzerinden gitmek yetmiyor, yanlış sayıları da hesaba katmak lazım çünkü YÖKDİL'de yanlış doğruyu götürmüyor ama bazı eski hesaplayıcılar bu kuralı eski hâliyle uyguluyordu. Yeni sistemde net=doğru sayısı. Basit ama herkes bilmiyor bunu, ben de geçen sene yanlış hesaplamışım meğer.
Bu arada akademikdil.com sitesinde dolaşınca başka kaynaklar da gözüme ilişti. YÖKDİL Fen ve Sosyal için ayrı çıkmış soru arşivleri var, eşdeğerlik tabloları var. Ben Sağlık ağırlıklı çalışıyordum ama denk gelen makale çevirileri için Fen kısmından da yararlandım, terminoloji birbirine yakın çünkü. Sınava yaklaşan biri için kaynakların temizce ayrılmış olması bayağı yardımcı oldu.
Bir tavsiye: YÖKDİL puan hesaplama yaparken sadece tek bir araca güvenmeyin, formülü açık yazan kaynaklara bakın. Çünkü farklı çıkıyor sonuçlar ve "ben yetiyorum" diye sınava girip sonra hayal kırıklığı yaşamak istemezsiniz. Ben az kalsın o tuzağa düşüyordum.
Sizden de soracağım: doçentlik veya akademik ilerleme için YÖKDİL'e giren var mı aranızda? Puan hesaplama konusunda nasıl bir yöntem izliyorsunuz, hangi kaynaklara güveniyorsunuz? Nöbet aralarında öğrenmeye çalışıyorum, deneyimi olan varsa duymak isterim.