Tekil Mesaj gösterimi
Alt 13 Temmuz 2021, 15:57   #1
CRown
Kayıtlı Üye
CRown - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Uzmanlar: Sağlıkta yapay zeka tabanlı dönüşüm, ancak 2030’larda gerçekleştirilebilir



Stanford Üniversitesi'nden uzmanlar, sağlık hizmetlerinde yapay zeka tabanlı bir dönüşümün ancak 2030'larda gerçekleşeceğini söylüyor.

FastCompany.com internet sitesinde yayımlanan habere göre, Stanford Üniversitesi'nden Prof. Fei-Fei Li ve Prof. Andrew Ng, sağlık hizmetlerinde fayda sağlayacak yapay zeka alanındaki atılımları önümüzdeki yıllarda göreceğimiz varsayımına şüpheyle yaklaşıyor.

Bilgisayar mühendisleri, sağlık hizmetlerinde yapay zeka entegrasyonunun doktorların ve elbette hastaların işini kolaylaştıracağını öngörüyor.

Bundan yaklaşık 10 yıl önce IBM, geliştirdiği Watson teknolojisinin hastalık teşhisi ve tedavi konularında doktorlara yardımcı olacağını söylemişti. Fakat bu zamana kadar hiçbir şirket bu konuda bir atılım gerçekleştirmedi.

Alanında öncü iki yapay zeka uzmanına göre böylesi bir atılımı önümüzdeki on yılda da göremeyeceğiz.

“SAĞLIK ALANINDA TEKNOLOJİ YAVAŞ İLERLİYOR”

Google Brain'in kurucusu, Baidu'nun eski başmühendisi ve şu anda Stanford'da yardımcı doçent olan Andrew Ng, “Teknoloji dünyasında yaşanan gelişmeler başta yavaş olurken sonraları ivme kazanır. Sağlık hizmetlerinde gelişmeler hala yavaş ilerliyor" diyor.

Perşembe günü Stanford İnsan Merkezli Yapay Zeka Enstitüsü yardımcı müdürü Fei-Fei Li ve Andrew Ng, enstitünün ev sahipliğinde düzenlenen bir panelde sağlık hizmetlerinde yapay zeka entegrasyonu üzerine konuştu.

Andrew Ng, önümüzdeki yıllarda bu alanda büyük atılımlar beklemediğini belirtti. Bundan ziyade, sağlık hizmetlerinde yapay zeka entegrasyonun önümüzdeki on yıl içinde yeni yeni oluşmaya başlayacağını söyledi. Bu alanda gerçek bir dönüşümün ancak 2030’larda gerçekleşebileceğini vurguladı.

REÇETE YAZAN TEKNOLOJİ GELİŞTİRİLİYOR

Yakın zamanda Microsoft'un satın aldığı Nuance AI gibi şirketler, doktorların işlerini kolaylaştırmak adına reçete yazabilecek araçlar geliştiriyor. Fakat şimdiye kadar söz konusu teknoloji bir transkripsiyon hizmetinden biraz daha fazlası. Bu alandaki teknolojiyi doktorların iş yüklerini azaltarak onlara yardımcı olabilecek hale getirmek için daha alınacak çok yol var.

Li, “Hastanın sağlığında, bakımında ve iyileşmesinde ya da sağlık çalışanlarının iş yükünün hafifletilmesinde fayda sağladığını göstermek için yapay zeka ve teknolojiye ihtiyacımız var” dedi.

Sağlık sektörü, içerisinde yüksek risk barındıran bir sektör. Tıpta yanlış tanı koyma veya yanlış ilaç yazma gibi hatalar insan ölümlerine sebebiyet verebilir. Andrew Ng, yapay zekanın sağlık hizmetlerine entegre edilmesinin önünde birçok engel olduğunu söylüyor. Ayrıca yapay zeka teknolojisinin iyi işlemesi için kullanılan algoritmaların iyileştirilmesi ve bu algoritmaların doğru sorunları çözmesi gerektiğini belirtiyor.
Alıntı.