Tekil Mesaj gösterimi
Alt 05 Mayıs 2022, 13:27   #1
CeReN
Webmaster
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Hisse Mi Kripto Para Mi?

Yatirim dunyasinda, kararsiz kalinan konular icinde ‘hisse senedi mi yoksa kripto para mi’ sorusu geliyor. Hisse senedi ve kripto para yatirimlari, belli yonlerden benzerlik icerse de buyuk oranda farklidir. Turkiye’de Borsa Istanbul endeksinde, ABD’de NASDAQ ve SP 500’de halka acik olan yuzlerce sirketin hisse senetleri, yatirimcilarca tercih edilmektedir. Sirketlerin deger kazanma potansiyeline gore ya da karlilik oranina gore, yatirimcilar farkli motivasyonlarla karar vermektedir. Yatirim geri donus orani ve diger kriterlere gore, hisse senedi satin almak mi, yoksa [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]yatirimi yapmak mi avantajli?

Hisse senedi yatirimi neden tercih ediliyor?
Sermaye piyasalarinin en onemli alanlarindan borsalarin gecmisi, tahmin ettiginizden daha eskiye, 1400’lu yillarin basina dayaniyor. Ilk kez Avrupa’da kurulan modern borsalar, guc gectikce buyudu ve gunumuzde vadeli islem, opsiyon gibi farkli turev araclarin da dahil oldugu genis bir skalaya sahip. Hisse senedi yatiriminin tercih edilme nedeni, yatirimcilarin deger kazanma potansiyeli gordukleri sirketlere ortak olmasidir. Her sirket, belirli standartlari sagladiginda mevcut hisselerinin bir kismini halka arz edebilir. Sirketler icin halka arz, sirketin kasasina ciddi bir gelir eklemek anlamina gelirken, yatirimci icin halka arz paranin degerini korumanin otesinde, ciddi bir kazanc potansiyeli olasiligidir. Turkiye’de Borsa Istanbul endeksi, milyonlarca yatirimcinin tercih ettigi bir borsa. Bankaciliktan sanayiye, spor kuluplerinden havayolu sirketlerine, BIST’te 500’un uzerinde sirkete yatirim yapilabiliyor.

Kripto para ve hisse yatirimi: Benzerlikler ve farklar neler?
Kripto paralar ve hisse, yatirimcilarin en cok tercih ettigi yatirim araclari icinde yer aliyor. Hisse senedinin gecmisi 600 yilin uzerindeyken, kripto paralar ise 2009 yilinda Bitcoin’in ortaya cikisindan bu yana, yalnizca 13 yillik gecmise sahip. Hisse senedi satin almak ve kripto paralara yatirim yapmak, kendi iclerinde benzerlik gosterebilir. Oyle ki, borsada kar elde eden sirketler, temettu ile yatirimcilarina hisse sayisi oraninda kar payi dagitirken, kripto para ekosisteminde Proof of Stake (hisse ispati) konsensus algoritmasina sahip coin’ler, kripto para yatirimcilarina sahip olduklari coin tutari dogrultusunda stake geliri vermektedir.



Hisse senedi piyasasinda, sahip olunan her hisse, sirkette bir ortalik temsili anlamina gelmektedir. Sirketin kari ya da zarari soz konusu olabilir, belli durumlarda hisse senedi borsadan kaldirilabilir. Bununla birlikte, bedelli sermaye artirimi gibi durumlarda, yatirimcinin hisse senedi sayisina gore ek bir yatirim yapmasi istenebilir. Kripto para dunyasinda ise boyle bir durum soz konusu degildir.
Hisse senedi piyasasi, dogrudan borsaya baglidir ve islemlerle ilgili onemli kararlar borsa tarafindan verilir. Borsa, hisse senedi alim satimini bir sure durdurabilecegi gibi, kurallari degistirebilir. Ornegin Rusya-Ukrayna savasi sonrasinda ekonomik yaptirimlara maruz kalan Rusya’da, borsa bir sureligine acilmamistir. Kripto para dunyasinin en onemli farkli, merkeziyetsiz olmasidir.
Hisse senedi sahibi olunan sirketlerin kararlari, senet degerini dogrudan etkiler. Patronlarin hisse senedi uzerinde spekulatif hareketler yapma olanagi vardir. Bitcoin, Ethereum gibi merkeziyetsiz coin’lerde ise boyle bir durum soz konusu olamaz.
Hisse senedi piyasasi, is gunlerinde ve mesai saati icinde isleme aciktir. Kripto para piyasasi ise her zaman aciktir.
Hisse mi, kripto para mi almali?
Hisse senedi, varliklari Turk lirasi ya da dolar bazli degerlendirmeye nazaran, daha yuksek bir getiri potansiyeline sahip bir finansal enstrumandir. Kisa vadeli alim satim icin tercih edilebilen hisse senetlerinde, uzun vadeli yatirim yapan yatirimcilar, ozellikle Apple, Amazon ve Tesla gibi sirketlerde ciddi kazanclar elde etmistir. Borsa Istanbul’da Eregli Demir Celik ve SASA Polyester de, yatirimcilarin kazanc sagladigi hisse senetlerindendir. Bununla birlikte, kripto paralarin kazanc potansiyeli cok daha yuksektir. Her biri farkli potansiyeller iceren coin’ler icin, yatirimcilarin ilk duragi kripto para borsasi oluyor.

Bitcoin’in 1 dolarin altindaki seviyelerden, 69.000 dolar seviyesini gecmesi, bu kazanc potansiyeli icin ornektir. BTC disinda bircok kripto varlik, degerinin binlerce katina ulasmistir. 2009 yilinda degeri 0 olan Bitcoin, bugun 775 milyar dolara yakin piyasa degeri ile dunyanin en degerli 9. varligidir. Bitcoin bu degeri ile, 6 sirket disinda, dunyadaki tum sirketlerden ve dolayisi ile hisselerden daha degerli olmustur.

Dogru yatirim modelinde hisse senedi, kripto para, doviz ve altin gibi araclar bir sepet icinde degerlendirilebilir. Hisse senetleri, uzun vadede kazanc sunabilse de, kripto para birimleri cok daha ciddi bir getiri potansiyeline sahiptir. Bu nedenle, dogru hisse senetleri ve dogru kripto paralar ile bir portfoy olusturulabilir. Bitcoin borsalari uzerinde BTCUSDT ya da BTCTRY gibi islem ciftlerinde satin alinabilen kripto para birimi, gunun her aninda kolay bir sekilde alinabilir.


ALİNTİ ~
________________

Bizde MutSuz Olalim ~