IRCForumu.ORG   sohbetkacak
reklamalanı


 
 
Seçenekler Stil
Alt 14 Şubat 2022, 10:20   #1
Webmaster
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Mitoloji Ile Dunya Arasindaki Iliski

Aciklanamayan bazi seyler ve durumlar icin insanoglunun basvurdugu kaynaklardan biridir mitoloji. Mitolojinin buyuk bir kismi evrenin nasil olustuguyla alakalidir. Evrenin, dunyanin, insanin nasil yaratildigini mitoloji kendisine has bicimde aciklamistir. Her kulturun kendine ait bir mitolojisi vardir. Her kultur kendi mitolojisine gore bu yaratilisi aciklamistir.



Doga insanlar icin hem cok guzel hem de bilinmezliklerle doludur. Bu durum insanlarda dogada bir anlam arama arzusunu uyandirmistir. Anlam arayisinin sonucunda dunyayla ilgili bircok mit turemistir.

Dunyanin yaratilisiyla ilgili pek cok hikaye vardir. Cogu kulture gore dunya disi, gokyuzuyse erildir. Bu yaratilisin temelini olusturur. Gokyuzu ve dunya birbirinden ayrilmalidir. Yahudi ve Hiristiyan gelenegine gore Tanri gokyuzu ve sulari birbirinden ayirmistir. Bu ayriligin ucuncu gununde dunya yaratilmistir. Bazi mitolojik hikayelere gore de yeryuzu sularin icinden cikmistir. Cin mitolojisine gore Pan Gu bir insana gore cok buyuk bir boyuttadir. Pan Gu once bir baltayla yeryuzu ve gogu birbirinden ayirmis, sonra gokyuzunu yukariya itmistir. Bu hareketligi zorlugu sonucunda Pan Gu olmustur. Olen Pan Gu’nun bedeni daglara, nefesi ruzgara ve kemikleri minerallere donusmustur.



Antik Yunan mitolojisine gore dunya tanrilar tarafindan yaratilmistir. Gaia, dunyanin temsilcidir. O, daglari ve gokyuzunu dunyaya getirmistir. Gaia ve Uranos’un birlikteliginden bircok cocuk dunyaya gelmistir. Gaia, Uranos ile olan birlikteligin devam etmesini istemez. Oglu Kronos’a babasini hadim etmesi icin bir orak verir ve bu orakla gokyuzu, dunyadan ayrilir.

DaglarMitoloji ile Dunya Arasindaki Iliski
Daglar mitolojide onemli bir yere sahiptir. Cunku daglar dunyadaki goge en yakin yerlerdir. Yuksekligi ve sessiz, sakinligi nedeniyle tanrilarin yasadigi yer olarak da kabul edilirler. Yunan tanrilarinin Olympos Dagi’nda, Kenan tanrilarinin Saphon Dagi’nda yasadigina inanilir.
Budistlerin Sumeru dedikleri daga sadece kalbi cok temiz olan insanlar cikabilir. Japonlar Fuji Dagi’ni kutsal bir yer sayar. Sinto efsanesine gore Takamagahara tanrilarin yurdudur. Efsaneye gore bu yurt Takaciho Dagi’nin uzerinde yer alir. Helgafel Dagi kutsal dag olarak kabul edilmistir. Bu nedenle bu daga yikanilmadan once bakilamaz.
Musa, Sina Dagi’nda Tanri’yla konusmus ve On Emir’i burada almistir.

Tufanlar
Tufanlar en sIk Asya ve Ortadogu mitolojisinde gecer. Tanrilar kizip insanlari yok etmek istedikleri zaman tufanlari olusturur.
Gilgamis Destani’nda Enlil, kardesi Enki’ye bir tufan gonderecektir. Bundan haberdar olan Enki, Utnapistim’den bir gemi yapmasini ister. Tufan bittikten sonra Utnapistim, Enlil’e bir kurban sunacaktir. Kurban verebilmek icin kuru toprak bulmasi lazimdir. Kuru topragi bulmasi icin bir kusu gorevlendirir.
Zeus ise dunyayi sular altinda birakmak ister. Bunun icin Deukalion’dan erzak cantasi hazirlamasini ister. Deukalion ile karisi dokuz gun boyunca sularin icinde sandikla dolasir. Onlar karaya donduklerinde Zeus insanlari yaratmalarina izin verir. Omuzlarinin uzerlerinden taslar firlatirlar ve insanlar tekrar yaratilmis olur.
Hindu mitolojisinde yer alan Visnu balik seklini alir ve Manu’yu tufandan haberdar eder. Boylelikle Manu tufandan kurtulmus olur.

Denizler
Mitlojiye gore denizler tehlikelidir. Cunku icerisinde canavarlar bulunur. Kitabi Mukaddes’te gecen Leviathan ve Iskandinav mitolojisindeki Midgard Yilani denizlerde yasayan tehlikeli canavarlardandir.
Mitolojiye gore denizlerin hukumdarlari genellikle tanrilardir. Iskandinav mitolojise gore denizlerin hakimi bir dev olan Egir’dir. Yunan mitolojisinde ise denizlerin hakimi Poseidon’dur. Poseidon deniz nympha’si olan Amphitrite’yle evlenir ve cocuklari olur. Ikisinin cocuklarindan biri olan Triton, deniz kabuklariyla dalgalari dindirebilir. Poseidon ve Amphitrite’nin cocuklarindan biri olan Kharybdis ise bir canavardir. Poseidon kizdigi zaman su baskinlari ve depremler olur. Poseidon’u sakinlestirmek icin atlar ve arabalar denize atilir.
Uranos cinsel organini kesip denize firlatmistir. Aphrodite bu sekilde dogmustur.


ALİNTİ ~
________________

Bizde MutSuz Olalim ~
 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 16:33.