IRCForumu.ORG   sohbetkacak
reklamalanı


Yaşam ve Detay Yaşama dair gelişmeler burada. İlgi çekici olaylar, inanç, ilişkiler, ilginç olaylar yaşam ve detayda.

 
 
Seçenekler Stil
Alt 07 Şubat 2022, 13:00   #1
Webmaster
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Olmek Uzere Olan Kisilerdeki Ne Gibi Degisimler Olur?

Olum kavrami yuzyillardan beri, insani dusunmeye yoneltmis, tarihler boyunca tum kulturlerde insanlar arasinda bir esrar, saygiyla karisIk korku yaratmistir. Kimileri icin olum bir kayip degil, sonraki yasama bir baslangic ve sevdikleriyle tekrar bulusma firsatidir. Kimileri icin ise mutlak yoklustur. Insan olarak hepimiz, olumun; hayatin kacinilmaz parcasi oldugunu kabul etmekteyiz. Bilinmeyen durum ise; kendi olumumuzun ne zaman ve nasil olacagidir. Bu sebeple bircok kisi kendi olumu degil, baskalarina dair olani dusunur. Cunku insan, hastaliksizken sonsuza dek yasayacakmis gibi gelecegi planlayarak yasamina yon verir.



AMERIKAN TIP BIRLIGINE GORE OLUM;

Dolasim ve solunum islevlerinin donusumsuz durmasi, kalp ve beyin islevlerinin geri donusumsuz olarak son bulmasidir. Bireyde olumun gerceklestiginin gostergeleri ise bilincin tam ve surekli kaybi, distan gelen tum uyaranlarin algilanmasinda ve yanitlanmasinda kayip, reflekslerin kaybi, solunumun geri donussuz bicimde durmasi olarak kabul edilmektedir.



OLUMU YAKLASMIS OLAN INSANIN VUCUDUNDA NELER GORULUR?

• Olmek uzere olan kisi genellikle burnundan degil agizindan nefes alip verir ve bu nedenle agzi cok kurur. Eger kisi yutabiliyorsa, kasIkla yudum yudum su verilebilir. Kulturumuzde olmek uzere olan kisiye zemzem icirilmesi bu baglamda faydali bir uygulamadir. Eger yutmakta gucluk cekiyorsa, pamuklu bir bez islatilarak emmesi de rahatlamasini saglayacaktir.

• Refleks kaybina bagli olarak dil geriye dogru cekilebilir, dilin nefes alip vermeyi engellememesi icin kisinin basi biraz yukarida ve yan olarak yatirilabilir.



• Kisinin bu donemde gozleri de etkilenir, goz kapaklarinin uzun sure acik kalmasi nedeniyle gozlerde kuruluk olusabilir. Bunu onlemek icin sIk sIk serum suyu ya da doktor tarafindan onerilen goz kurulugunu onleyici damla veya goz merhemleri surulmelidir.

• Olmek Uzere Olan Kisilerdeki Ne Gibi Degisimler Olur?Son donemlerini geciren kisilerde kan akimi yavasladigi icin kisinin cildi, ozellikle el ve ayaklari soguktur. Hastanin uzerinin ince bir ortu ile ortulmesi rahatlatici olabilir. Bu donem uzun surerse yatak yarasi acilma riski yuksektir, bu nedenle kisinin uzerine yattigi yerlerdeki deri ara ara incelenmeli, nemlendirilmeli ve yatis pozisyonu zaman zaman degistirilerek, kisi diger tarafi uzerine yatacak sekilde cevrilmelidir.

• Olumu yaklasan bir kisi huzursuz olabilir ve yataginda surekli olarak donebilir. Kisinin dusmesini onlemek oldukca onemlidir, bu acidan kisinin basinda surekli birinin olmasi faydali olabilir. Odanin isIklandirilmasi ne cok fazla ne de cok az olmali, sessiz bir ortam saglanmali ve kisinin yaninda normal ses tonuyla konusulmalidir. Hastanin duymasi istenmeyen konular disarida konusulmali, kisinin yaninda aglanmamalidir. Unutulmamalidir ki isitme duyusu insanin en son kaybettigi duyudur, yani son ana kadar hasta bilincsiz gibi gorunse de sizi duyacaktir. Bu nedenle hastanin yaninda bir yakininin olmasi, onu sakinlestirecek sekilde konusmasi, guzel seyler soylemesi hastayi rahatlatacaktir. Kulturumuzde hasta basinda Kur’an okunmasi da bu acidan faydali uygulamalardandir.



PEKI OLUM GERCEKLESTIKTEN SONRA ILK ANLARDA INSAN VUCUDUNDA NELER OLUYOR?



Livor Mortis (livor; maviye yakin renk, mortis; olum demektir) yani; kisinin oldukten sonra vucudunun morarmasi olayidir. Ve ozellikle ilk 12 saatte meydan gelinir. Saglik calisanlari vucuttaki bu renk degisim duruna gore kisinin yaklasIk olum saatini belirler.

Olmek Uzere Olan Kisilerdeki Ne Gibi Degisimler Olur?Rigor mortis (rigor; sertlik-katilik, mortis; olum demektir) yani; kisinin oldukten sonra vucudunun sertlesmesi-katilasmasi olayidir. Vucut kaslarindaki biyokimyasal degisimlerden dolayi olumu takip eden 48 saatte gerceklesir.

Olum sirasinda diski yada idrar yapilmasi gorulebilir. Bu durumun sebebi; Vucuttaki enerji kaynagi olan ATP’nin olumle birlikte, kalan tum depolari kullanmasi sonucu diskinin birakilma ve tutulma eylemini gerceklestiren sfinker kasinin bosalmasidir.

Olmek Uzere Olan Kisilerdeki Ne Gibi Degisimler Olur?Kalbin atmayi birakmasiyla, vucutta (ozellikle acik tenli bireylerde) soluk bir renk meydana gelir. Bunun nedeni; kalp vucuda artik kan pompalamayi birakmistir. Bununla birlikte gozler goz cukurlarina dogru kayar, kulak ve sakak bolgelerinde ucuk renkler meydana gelir. Oyleki; kisinin yuzundeki bu degisim tip literaturunde Hipokrat Yuzu olarak bilinmektedir.


ALİNTİ ~
________________

Bizde MutSuz Olalim ~
 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 00:56.