IRCForumu.ORG   sohbetkacak
reklamalanı


Yaşam ve Detay Yaşama dair gelişmeler burada. İlgi çekici olaylar, inanç, ilişkiler, ilginç olaylar yaşam ve detayda.

 
 
Seçenekler Stil
Alt 18 Aralık 2021, 12:19   #1
Webmaster
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Tik Tok Ve Tik Benzeri Davranislarda Artis

Genc kizlarda tik benzeri davranis vakalarindaki artis, dunyanin dort bir yanindaki uzmanlar icin ciddi bir kaygi kaynagi olmustur. Son donemlerde Tourette sendromlu kisilerde tikler, sesler ve segirmeler yaygin olarak gorulur hale gelmis, bu durumda uzmanlari kaynagi konusunda arastirma yapmaya yonlendirmistir. Yapilan arastirmalarda genc kizlarin Tiktok gibi etkileyici platformlardaki kisilerin davranislarini kopyaladigina dair fikirler edinilmistir.

Tik Tok Kullanicilarinda TIK
Gencler uzerindeki sosyal medyanin etkileri arastirildiginda zorbalik, dusuk benlik saygisi ve uyku kesintileri gibi pek cok olumsuz sonuclara neden oldugu tespit edilmistir. Sosyal medyanin populeritesinin artmasi ile birlikte arastirmacilar sosyal medyanin en cok kullanilan platformlari hakkinda arastirmalar yapmislar ve son donemlerde populer olan Tik tok kullanicilarinda bazi ortak sorunlara rastlamislardir.
Son zamanlarda yapilan iki calismada, baska bir potansiyel endiseye odaklanmis olup bu oldukca sira disi bir kaygidir. Cunku uzmanlar pandemi sirasinda genc kizlarda tik benzeri davranis (tikler, sesler ve segirmeler) vakalarinda artis oldugunu belirlemis ve bu semptomlar, normalde erkeklerde kizlardan daha yaygin olan gorulen Tourette sendromu semptomlari ile aynidir. Ancak her ne kadar bu sendrom genelde erkeklerde kizlardan daha fazla gorulse de, bu arastirma sonuclarinda olay tam tersidir. Cunku Tourette sendromu genc kizlarda bu sefer erkeklerden daha fazla gorulmustur.
Tik Tok ve Tik Benzeri Davranislarda ArtisABD, Avustralya, Kanada ve BirlesIk Krallik’tan tip uzmanlari Tik tok fenomeni uzerine yaptigi arastirmalarda, hastalar arasinda ortak bir faktor tespit etmislerdir. Genc kizlar, Tourette sendromuna sahip olduklarini soyleyen fenomenlerin TikTok videolarini izlemekle cok ilgililerdir ve bu sasirtici derecede bu sendromun belirtilerinde yukselise neden olmustur.



Tik Tok ve Tiklerdeki Aris Ile Ilgili Yapilan Calismalar
Hareket Bozukluklari dergisinde yayinlanan bir arastirmaya gore, pandemi sirasinda ozellikle 12 ila 15 yas arasindaki kizlar arasinda tik benzeri davranislar nedeniyle cocuk hastanelerine yapilan basvurularin arttigi belirlenmistir. Mart 2020’den bu yana ABD, Kanada, BirlesIk Krallik ve Almanya‘daki bu konudaki hasta sevkleri %1’den %2’ye, Avustralya’da ise %20’den %35’e yukselmistir. Bu vaka istatistiklerinden elde edilen sonuclar ki artis orani oldukca yuksektir ve maalesef ileride yillarda daha da yukselme egilimindedir.
Arastirmacilar, sosyal medyada gosterilen tikler veya tik benzeri davranislar ile bu hasta grubunun tik benzeri davranislari arasinda bir benzerlik belirlemisler ve bunlari arastirma raporlarinda sonuc olarak gostermislerdir. Bu TikTok tikleri, tarihsel surec boyunca gorulen Tourette sendromlarindan inanilmaz derecede farkli oldugundan, uzmanlar bu konuda yeni arastirmalar yapmasi gerekecektir.
Chicago’daki Rush Universitesi Tip Merkezi’ndeki doktorlar, tic, Tourette ve tourettes” etiketleriyle TikTok videolari uzerinde incelemeler yapmislar insanlarin videolarda gordukleri davranislari, kitlesel sosyojenik hastalik ornegi olarak tanimladiklari seye kopyaladiklarini belirtmislerdir. Yine Hareket Bozukluklari dergisinde yayinlanan bu arastirmalari sonuclarinda bu duruma hatta pandemi icinde pandemi olarak bir tanimla yapmislardir.Tik Tok ve Tik Benzeri Davranislarda Artis
Rush Universitesi’nde hareket bozukluklari uzmani olan Caroline E. Olvera, arastirmalarinin yogun olarak surdurulmesindeki nedenin 2021’in baslarinda baslayan, ergenlik cagindaki cok sayida kiz cocugunun ani baslangicli tikler ve anormal hareketlerle hareket bozukluklari klinigine gelmesi oldugunu belirtmektedir. Dr. Olvera’a gore Tourette sendromu tipik olarak cocuklar 6-7 yaslarindayken baslar, erkeklerde daha sIk gorulur ve yalnizca vakalarin %5’inden azinda aniden ortaya cikar. Gunumuzde yasanan bu durum uzmanlarin doktorlarin gorduklerinden cok farkli bir hal almis durumdadir. Hatta diger bazi doktorlarin hastalari ve cocuklari, TikTok’ta tiklerin populer oldugundan bahsetmeye baslamis, bu nedenle Dr. Olvera TikTok’a katilmistir.#tics ve #tourettes hashtag’lerinin milyarlarca kisi tarafindan goruntulenmesiyle ise durumun bu sekilde oldugu bir kez daha dogrulanmistir.

TikTok Tiklerinde Artis
Sosyal medyada hangi saglik bilgilerinin mevcut olduguna odaklanan arastirmalar hala sinirli oldugundan, hastalarin cevrimici ortamda nelere maruz kalabilecegine derinlemesine arastirilmasi cok onemlidir. Tik tok uygulamasi gibi sosyal medyanin davranislari nasil etkiledigi cok onemli bir konudur ve gelecek ile kaygilar artmaktadir. Her ne kadar tik konusu onemli olsa da, belirli norolojik hastaliklarin uzerindeki etkileri daha da onemlidir.
Tipik bir Tourette sendromundaki tikler farklidir ve kisiden kisiye degisir, ancak turu ne olursa olsun ciddiye alinmalari gerekir. Cunku yaralanmalara ve pisirme gibi basit bir gorevi bile yapamamaya neden olabilirler. Mesela kontrolsuzce edilen kufur iceren videolar Tik tok’ta cok yaygindir ve bu da bir tik cesididir. Ve bu kufurlu tik genelde Tourette hastalarinin %15’inden azinda gorulmektedir.
Arastirmaci Olvera ve meslektaslari, TikTok tiklerinin coguna islevsel norolojik bozukluk (FND) adi verilen bir durumun neden olduguna inanmaktadirlar. Ancak soyle bir durum vardir ki o da goz ardi edilmemelidir; TikTok etkileyicilerinden bazilari Tourette sendromunun atipik bir formuna sahip olabilir. Bu tiklerin bircok farkli etiyolojinin bir kombinasyonu olmasi muhtemeldir, ayrica karmasIk ve nuanslidir. Bu da bu etkileyicilerle ilgili son medya hikayelerinde bir dereceye kadar gizlenmis ya da kaybolmus olan bir durumdur.

Fonksiyonel Norolojik Bozukluk
Tik Tok ve Tik Benzeri Davranislarda ArtisFonksiyonel Norolojik Bozukluk (FND), beyin ve vucut arasinda genellikle zayiflik, uyusukluk veya normal olmayan hareketler ureten norolojik bir durumdur. Bu hastaliklari olan kisilerde doktorlar tarafindan yapilan testler, beyin veya sinir sistemindeki bu anormalliklerin tanimlanabilir bir sebebini belirlememektedir. FND, stres faktorlerinin yani sira kaygi, depresyon ve diger duygudurum sorunlarina karsi ozellikle hassastir ve bunlar tarafindan tetiklenir. COVID-19 salgini kuresel ve benzeri gorulmemis bir stres kaynagi oldu ve bu genclerin cogunda bu bozuklugun tetiklenmesine yardimci olmus olabilir.
Wellesley Kadin Merkezinde, sosyal medya kullanimi ile genclerin refahi arasindaki baglantiyi arastiran bilim adami Linda Charmaraman FND’deki bu artisin fenomen olan Tiktok kullanicilari icin arastirilmasi gerektigini dusunmektedir. Cunku ayni tiklerde oldugu gibi fonksiyonel norolojik bozukluklardaki artista ayni donemdedir. Ayni zamanda Tourette sendromunu betimleyen videolara ilgi duyan genclerde belirli bir guvenlik acigi olabilir. Belki de neler yasadiklarini anlayacak cevrimici bir topluluk ariyor olabilirler. Uzmanlarin isaret ettigi gibi, Tik tok ile genclerde gorulen norolojik bozukluklar arasindaki iliskinin tesadufi olma ihtimali vardir, ancak baglantiyi tam olarak anlamak icin daha fazla arastirma yapilmasi gerekmektedir.

Ebeveynler Tik Tok Konusunda Ne Yapabilir?
Ebeveynler genclerde tik benzeri davranislara tanik oluyorsa, onlari sosyal medyaya ara vermeye veya TikTok hesaplarinda Tourette videolarini engellemeleri icin tesvik edilmeleri gerekir. Bu sinirlama konusunda ailelerin istikrarli bir sekilde israrla uygulamalari onemlidir, cunku gencler genelde bu konuda asiri tepki gosterebilirlerAncak ebeveynler cocuklarinin tum bu direnislerine sabirla yaklasmali ve cocuklarin normal bir rutin surdurmesine yardimci olmaya odaklanmalari gerekir. Bunun yaninda sayet cocuklarin sagliklari ile ilgili bir tereddut varsa en kisa zamanda uzmana gosterilmesinde yarar vardir. Cunku boylelikle tik veya norolojik bozukluk en kisa zamanda en uygun tedavi ile asilabilir.


ALİNTİ ~
________________

Bizde MutSuz Olalim ~
 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 16:55.