IRCForumu.ORG   sohbetkacak
reklamalanı


Yaşam ve Detay Yaşama dair gelişmeler burada. İlgi çekici olaylar, inanç, ilişkiler, ilginç olaylar yaşam ve detayda.

 
 
Seçenekler Stil
Alt 18 Aralık 2021, 12:17   #1
Webmaster
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Yasam Dongusu Ve Dongusel Ekonomi

Dongusel Ekonomi, halihazirda gecerli olan dogrusal ekonomik sisteme uygulanabilirken, bu gelecek vaat eden bir alternatiftir. Sinirli kaynaklara sahip bir dunyaya sahip olma gercegi, surdurulebilir sureclere oncelik verilmesi gereken surdurulebilir bir ekonomik sistemin benimsenmesi ihtiyacini icerir. Bu nedenle bu sinirli kaynaklar baglaminda, dongusel ekonomi, ancak kaynaklari mumkun oldugunca uzun sure kapali donguler icinde tutarak surdurulebilir bir sekilde elde edilirse ekonomik buyume saglar. Urun ve hizmetlerin tasarim asamasinda alinan kararlarin buyuk onemi, urunle ilgili tum cevresel etkilerin %80’den fazlasinin tasarim asamasinda ortaya cikmasiyla sonuclanir.
Bu arada Birlesmis Milletler (BM), dunya nufusu 2050’de 9,5 milyara ulasacak olursa, mevcut ve ongorulen yasam tarzini surdurmek icin yaklasIk uc gezegenin dogal kaynaklarina ihtiyac duyulacagi konusunda uyarir. Ote yandan, Kuresel Ayak Izi Agi, 2020 yilina kadar tum yil boyunca sahip olunan kaynaklarin 22 Agustos’a kadar harcandigi bildirilmektedir. Bu yeterli degilse, herkes iklim degisIkligine cok uzun yillardir tanik olur. Hukumetler arasi iklim degisIkligi paneline gore, sanayi caginin baslangicindan bu yana, dunyanin ortalama sicakligi 1°C artmistir. Egilim devam ederse, 2100 yilina kadar 3°C ile 5°C arasinda artmasi beklenmektedir. Ayrica, dogal kaynaklarin cikarilmasi ve islenmesi son yirmi yilda onemli olcude hizlanmis, biyolojik cesitlilik kaybi, su stresi ve iklim degisIkligi ile ilgili etkilerin yarisindan sorumlu oldugu bilinmektedir. Yasam Dongusu ve Dongusel EkonomiAyrica dunya, sistemler uzerinde anlamsiz bir sekilde artan baski ile sistemik bir kriz yasamaktadir. Bunun yaninda dogal kaynaklarin tukenmesi, kulturel miras kaybi oranlarinin yukselmesi, nesli tukenen canlilar, endise verici sosyal ve ekonomik esitsizlikler karsisinda surekli artan farkindalikla birlikte surdurulebilirlik kavrami onem kazanmistir. Buna paralel olarak, surdurulebilirlik kelimesi herhangi bir baglam, amac, arguman veya ideolojik-politik akim icin cok amacli ve gecerli bir terim haline gelmis gorunmektedir.
2000 yilinda binyil kalkinma hedefleri ile baslatilan calismalari 2015 yilinda surduren surdurulebilir kalkinma icin 2030 gundemi Birlesmis Milletler (BM) Genel Kurulu’nda 193 ulke tarafindan kabul edilmistir. Onumuzdeki 15 yil icin yol haritasi olan 2030 gundemi, donusturucu, evrensel ve entegre olarak kabul edilirken, insanlar ve dunya icin hem gunumuzde hem de gelecekte baris ve refah icin ortak bir plan sunmaktadir. 2030 surdurulebilir kalkinma gundeminin 17 hedefi, cesitli cephelerde sistematik donusumler olmadan gerceklestirilemez. Gercekten de, surdurulebilir kalkinma icin 12. hedef, sorumlu bir uretim ve tuketim sistemine isaret eder.
Dogrusal sistem paradigmasi icinde kalmak ve tamamen kurmak ozel degisIklikler yeterli olmayacaktir. Ayrica, kaliteli ve kapsayici egitimin saglanmasi ile herkes icin yasam boyu ogrenme firsatlarinin tesvik edilmesi baslikli surdurulebilir kalkinma icin 4. hedef her zaman akilda tutulmustur. Bu kaliteli egitim ve yasam boyu ogrenme, bicimlendirici programlari surekli olarak gozden gecirilmesini-uyarlanmasini gerektirir. Halihazirda, BM’nin surdurulebilir kalkinma icin egitime iliskin kuresel eylem programi, iki hedef araciligiyla 2030 kalkinma gundemine onemli olcude katkida bulunmayi amaclamaktadir. Bu hedeflenen amaclar asagidaki gibidir:
• Tum insanlarin surdurulebilir bir gelecege katkida bulunmalarini saglayan bilgi, beceri, deger ve tutumlari edinme firsatina sahip olmasi icin egitim ve ogrenimi yeniden yonlendirmek.
• Surdurulebilir kalkinmayi destekleyen tum gundemler, programlar ve faaliyetlerde egitim ve ogrenimi guclendirmek,Yasam Dongusu ve Dongusel Ekonomi
Bu BM programina paralel olarak, Avrupa Komisyonu, Avrupa Birligi’ni (AB) modern, kaynaklari verimli kullanan ve rekabetci bir ekonomiye sahip adil ve mureffeh bir topluma donusturmeyi amaclayan yeni bir buyume stratejisi olan Avrupa Yesil Anlasmasini baslatmistir. Ana hedefleri, bir yandan 2050 yilina kadar sifir net sera gazi emisyonu ve diger yandan ekonomik buyumeyi kaynak kullanimindan ayri tutmaktir. Ayrica, yeni dongusel ekonomi eylem plani urunlerin tum yasam dongusu boyunca tasarimlarini hedefleme, dongusel ekonomi sureclerini tesvik etme, surdurulebilir tuketimi tesvik etme ve kullanilan tum kaynaklarin AB ekonomisinde oldugu surece kalmasini saglama gibi girisimleri duyurmaktadir.
Haziran 2020’de onaylanan dongusel ekonomi 2030 icin Ispanya stratejisi, Avrupa stratejisiyle tamamen uyumludur. Bu sayede tum malzemeler mumkun olan en genis olcude kullanilir, bu sayede atik olusumu minimuma indirilir. Boylece, bu strateji Ispanya’nin surdurulebilir, karbondan arindirilmis, kaynaklari verimli kullanan ve rekabetci bir ekonomi elde etme cabalarina katkida bulunur. Dongusel ekonomi acisindan Bask bolgesi, Ispanya’nin onde gelen bolgelerinden biridir. 1980’lerde travmatik bir endustriyel donusum gecirmis ve o zamandan beri cevre ile uyumlu bir gelismeye kendini adamistir. Kamu kurumlarinin ve sirketlerin bu gorevdeki buyuk uzlasmasini vurgulamakta fayda vardir.
Gundem Euskadi – Bask Ulkesi 2030 ve Bask Ulkesi 2030 surdurulebilirlik egitimi stratejisi araciligiyla, Bask Ozerk Bolgesi hukumeti de bahsedilen 2030 Gundemi ile uyumludur. Bu baglamda, Ocak 2020’de Bask Hukumeti, 2030 dongusel ekonomi stratejisinin kilit noktalarini yayinlamis, bu stratejik hedefler ve zorluklar arasinda universite duzeyinde arastirma ve derece calismalarini tesvik etmistir. Daha yakin zamanda, Mayis 2021’de yayinlanan Bask yesil anlasmasi, pandemi sonrasi krizi ele alirken ve kimseyi geride birakmadan daha surdurulebilir bir gelecek icin kendi yol haritasini onermektedir. Bask Ulkesi’nin 2030’luk bir zaman ufku olan dongusel ekonomi stratejisinin misyonu, Bask ulkesinin dongusel ekonomi modeline gecisini desteklemek ve kendisini Avrupa’da bir referans bolgesi olarak konumlandirmaktir. Bolge icin uc ana alanda olumlu sonuclar elde etme hedeflenmektedir ve bu uc ana alan asagidaki gibidir:
• Bask sirketlerinin dairesel urunlerle ilgili cirosunu 10.000 milyon Euro’ya cikarmak,
• Dongusel Ekonomi alaninda 3.000 is yaratmak,
• Tuketimle iliskili karbon emisyonlarini %26 azaltmak,
Bu stratejilerin uygulanmasi, calisan veya bir derece/yuksek lisans derecesi icin egitim goren kisiler olsun, nitelikli insanlar gerektirir. Dongusel ekonomide kalifiye insanlar ve uzmanlar gereklidir, ayni zamanda bu cok onemlidir ki diger alanlarda veya baska disiplinlerde calisan kisilerin bu yeni dongusel ekonomi paradigmasinin farkinda olmalari gerekir. Dongusel ekonomi sistemik bir degisim gerektirir ve bu degisim ancak insanlarin cogunlugunun bu ihtiyacin farkinda olmasi ve yapilmasi gereken eylemler hakkinda yeterli bilgiye sahip olmasi durumunda gerceklestirilebilir.
Surdurulebilir kalkinma icin egitim olgun bir calisma alani olusturdugundan, surdurulebilir kalkinmayi ogretmeyi amaclayan bilim adamlari, surdurulebilir kalkinma icin egitim alaninda bircok derece alabilirler. Aksine, genel dongusel ekonomi literaturune ragmen, dongusel ekonomi icin egitim uzerine arastirmalar hala biraz sinirlidir. Su anda, dongusel ekonomi ile ilgili akademik dergilerde yayinlanan en az 850 makale ile akademi, bu konuyu cesitli ogretim programlarina dahil etmek icin caba sarf etmektedir. Yasam Dongusu ve Dongusel EkonomiBu nedenle, urun yasam dongusu dusuncesine odaklanan dongusel ekonomi alaninda yuksek lisans derecesinin gelistirilmesi, endustrinin ve toplumun cevresel, sosyal ve ekonomik ihtiyaclarina cevaptir. Yuksek lisans derecesinin ikincil bir amaci, universitedeki tum lisans ve yuksek lisans derecelerinde dongusel ekonomi egitiminin ilkelerini entegre etmek icin farkli disiplinlerden bir profesor grubu olusturmaktir. Deneyimin yenilikci yonu, uzun soluklu, basarili ve olceklenebilir bir deneyim olmasidir. Ayrica diger universitelere veya yuksek ogretim kurumlarina da aktarilabilir.


ALİNTİ ~
________________

Bizde MutSuz Olalim ~
 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 00:17.