IRCForumu.ORG   sohbetkacak
reklamalanı


Yaşam ve Detay Yaşama dair gelişmeler burada. İlgi çekici olaylar, inanç, ilişkiler, ilginç olaylar yaşam ve detayda.

 
 
Seçenekler Stil
Alt 10 Aralık 2021, 10:55   #1
Webmaster
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Elektrikli, Sonik Ve Ultrasonik Dis Fircalari Hakkinda Bilgiler Ve Karsilastirmalar

Dis temizligine ve bakimina ozen gosterilmesi saglikli dislere sahip olmak icin en onemli kriterdir. Gunumuzde rutin dis temizliginde elektrikli dis fircalari her gecen gun daha fazla yer kazanmaktadir. Hatta elektrikli dis fircalarinin daha gelismis modeli olan sonik dis fircalari ragbet goren modeller arasindadir. Ister manuel firca kullaniliyor olsun isterse elektrikli dis fircasi kullaniliyor olsun kullanicilarin kafasindaki soru sudur; Hangisi daha faydalidir. Bu yazida manuel dis fircalari ile elektrikli dis fircalarinin kiyaslamasi ve elektrikli dis fircasi hakkinda merak edilenler uzerine bilgiler bulunmaktadir.

Elektrikli Dis Fircalari Hakkinda Kisa Bir Bilgi
Pille calisan dis fircalari, siradan manuel dis fircalarina gore iki kat daha fazla plak (curuyen, sekerli yiyecek artiklari) temizlenmesini saglarlar. Cunku kafalarini dakikada 7000 defaya kadar ileri geri hareket ettirebilirler. Bu hareket kapasitesi manuele gore daha iyi agiz hijyeni anlamina gelirken, bu cok sIk disciye gitmek zorunda kalmayacaginiz anlamina gelir. Dislerinizi ve onlari destekleyen dis etlerini ne kadar temiz tutarsaniz, disler o kadar uzun sure dayanirlar. Unutulmamalidir ki; yetiskin olundugunda disleriniz bir kez kaybedildiginde yerine yenisi cikmaz. Elektrikli dis fircasinin nasil calistigini hic merak ettiniz mi? Hadi daha yakindan bakalim!



Elektrikli Dis Fircasinin Icinde Ne Vardir?
Eski bozulmus bir elektrikli dis fircasini ikiye ayrildiginda nasil calistigini gormek oldukca kolaydir. Fark ettiginiz ilk sey cikarilabilir firca kismidir ve bu kisim tum zor isi yapan kisimdir. Ust kisminda yari donen bir basligi vardir, bu nedenle firca sapinin icindeki mekanizma ileri geri dondugu icin firca bir yandan diger yana doner. Fircanin hemen altinda ise kam ve disli unitesi vardir.
Kam ve disli unitesi, elektrikli dis fircasinin akilli kismidir. Bu kisim yuksek hiziyla firca kismini ileri geri hareket ettirerek daha etkili bir sekilde dis temizliginin yapilmasini saglar. Motor her zaman yuksek hizda ayni yonde donmektedir, ancak kam ve krank bu donusu daha dusuk hizli, ileri geri titresime donusturur. Boylece, kam dondukce, krank once bir yone, sonra diger yone cekerek firca kafasini hizla bir yandan diger yana hareket ettirir.
Kam ve disli unitesi, motorun ust kismina yerlestirilmis bir disliye baglidir, boylece motor onu dogrudan tahrik eder. Motorun altinda sarj edilebilir bir pil vardir ve ic plastik kasaya takilidir. Dis kasadaki acma/kapama dugmesini kontrol eden basit bir elektrik devre karti vardir. Dis kasa sert plastikten yapilmistir ve acma-kapama dugmesi, ince, cok esnek bir kaucuk parcasina yerlestirilmistir. Dis kasanin amaci, suyu ve dis macununu devre, motor ve pilden uzak tutmaktir. Cunku bunlar islanirsa cabucak paslanir. Bunun yaninda elektrikli bir dis fircasinin plastik bir taban uzerinde durarak kendini sarj edebilir ozelliktedir.
Ilk elektrikli dis fircalari bu karsilikli hareketi kullanmamistir. Tomlinson I. Moseley tarafindan Aralik 1937’de dosyalanan ve Nisan 1940’ta kabul edilen en eski elektrikli dis fircasi bulusu ise elektrikli dis fircalarinin ilk ornekleridir. Elektrik motoru, firca kafasinin donmesini saglayan bir kremayer ve pinyon disliyi calistirmaktadir ve bu hareket surekli ayni yondedir. Tipki modern bir dis fircasinda oldugu gibi, elektrikli parcalar, Moseley’nin Bakalit’ten (o gunlerde populer olan sert bir plastik) yapilmis olabilecegini one surdugu su gecirmez bir muhafazanin icine kapatilmistir. Bu bulus, kablosuz, pille calisan cihazlar ve enduksiyon sarj cihazlari populer hale gelmeden oncesine kadar kullanilmistir. Bu nedenle guc, bir elektrik kablosuyla daha geleneksel ve daha tehlikeli bir sekilde saglanir.

Elektrikli Dis Fircasi Ile Sonik Dis Fircasi Arasindaki Fark Nedir?Elektrikli, Sonik ve Ultrasonik Dis Fircalari Hakkinda Bilgiler ve Karsilastirmalar
Sonik dis fircalari tipki siradan elektrikli dis fircalari gibi calisir. Dislerinizin yuzeyinde yuksek hizda ileri geri hareket ederek plagi temizler. En belirgin fark, hareketin hizidir cunku sonik fircalar tipik olarak yaklasIk 260 Hz’de (saniyede 260 kez) titresir. Bu da dakikada 31.000 firca darbesi anlamina gelirken, bu siradan elektrikli dis fircalarindan yaklasIk 10 kat daha hizlidir. Yukarida anlatildigi gibi, normal bir elektrikli dis fircasinda, motorun hemen uzerindeki kucuk bir kam unitesi sayesinde fircanin en ust kismi ileri geri donmektedir ve firca kafasinin geri kalani sabittir.
Cikarilabilir firca kafasi, firca parcasinin ileri geri donmesini saglayan yay mekanizmasi tarafindan saglanirken, kafanin geri kalani sabit kalir. Sonik dis fircalarinda, tum firca kafasi cok hizli titresir ve ureticiler bunun, kendilerini daha etkili hale getiren farkli turde bir temizleme eylemi urettigini iddia etmektedirler. Elektrikli dis fircasi pazarlayanlara gore; sonik bir dis fircasi dislerin uzerinde normal bir elektrikli dis fircasindan cok daha yuksek bir hizla calistigi icin, yalnizca plaklari fircalamakla kalmaz.
Ayni zamanda dis macununda ve agizda su dalgalari yaratir. Dis fircasi ve disler arasindaki boslukta kucuk kabarciklar olusur ve bunlar tek basina fircalamaya gore daha fazla plagin kaymasina yardimci olur. Bu nedenle, sonik dis fircasi kullandiginizda, dis fircanizin yakininda oldukca fazla su bulunmasi bu etkiyi yaratmaya yardimci olur. Ardindan, fircanin yarattigi akustik basinc dalgalari dislerinizin etrafinda enerjik, karincalanma hissi yaratarak bir nevi rahatlama saglar.

Neden Sonik Dis Fircasi Denmektedir?
Kabarcikli temizleme eylemi, ultrasonik temizlemede olanlara benzer ses cikarir; burada ultrason (insanlarin duyabileceginden daha yuksek frekansli ses), basinc dalgalari ve ice dogru patlayan baloncuklar (teknik olarak kavitasyon olarak adlandirilir) olusturmak icin kullanilir ve endustriyel makine parcalari gibi kiri puskurtur. Aksi takdirde baska turlu temizlemek zordur. Ancak, ultrasonik temizleme ile sonik dis fircasiyla olan arasindaki benzerlik tamamen yuzeyseldir. Nitekim 2004 yilinda yapilan bir arastirmaya gore Ingiliz dis arastirmacilari tarafindan yapilan bes farkli sonik dis fircasinin sonuclari, elektrikli dis fircalarinin etrafinda kavitasyonel aktivite olusmaz. Dis fircalarinin 20 dakikaya kadar calistirilmasi, kavitasyonel aktivitenin tespit edilmemesine neden oldugu sonucuna varilmistir.
Bu sasirtici bir durum degildir ve ultrasonik temizleme tipik olarak kavitasyon etkisinin cok daha belirgin oldugu cok daha yuksek bir frekans (20.000–40.000 Hz) kullanir. Baska bir deyisle, sonik teriminin kullanilmasi oldukca yanilticidir ve bir pazarlama terimi olarak kabul edilmelidir. Siradan (doner baslikli) elektrikli dis fircalari, titrestiklerinde ses cikardiklari icin sonik olarak da tanimlanabilirler. Her iki durumda da, aslinda temizligi yapan fircanin titresim hareketidir.

Sonik Dis Fircalari Ise Yariyor mu?
Manuel, dondurme ve sonik gibi uc yaygin fircalama turuyle ilgili kisisel deneyimler, son bilimsel calismalardan elde edilen bulgularla uyumludur. Elektrikli fircalar disleri normal fircalamaya gore daha temiz yapiyor gibi gorunmektedir ve kesinlikle sonik fircalar daha etkin bir temizlik saglamaktadir. Ancak etkililigin genellikle bir tercih meselesi oldugu dusunuldugunde manuel firca kullanmayi sevenler daha sIk ve dogru sekilde dis fircaliyorsa bu buyuk olasilikla daha temiz dislere anlamina gelir. Degeri ne olursa olsun, siradan bir elektrikli firca duzgun bir sekilde kullanirsa ve disler de dis ipi ile temizlerse, ozellikle sonik bir fircanin onemli olcude ekstra maliyeti goz onune alindiginda, manuel firca cok daha yararli olabilir.

Elektrikli Dis Fircalari Hakkinda Bilimsel Bulgular
Birkac yil once, iki Ingiliz bilimsel calismasi (2003 ve 2004’te), siradan (donen-salinan) elektrikli dis fircalarinin, manuel fircalamadan daha iyi performans gosteren tek elektrikli fircalar oldugunu tespit etmistir. 2005 (istatistiksel olarak anlamli olmasa da) salinimli donen harekete yoktu ve plaklar uzerindeki etkisi bilinmiyordur. Elektrikli dis fircalari surekli olarak kullanilmiyordu ve bir kontrol calismasinda Cochrane derlemesine gore uc ay kullanildiginda dis eti iltihabinda azalma goruldugune yer verilmistir. Boylelikle donen bir salinim hareketinin manuel fircalara gore daha faydali oldugu belirlenmistir. Daha yakin tarihli bazi arastirmalar ( 2015 ve 2017’de), sonik fircalarin manuel olanlardan daha iyi performans gosterebilecegini belirlemistir ve bu 2017 de yapilan bir arastirma tarafindan dogrulanmistir.

Sonik Dis Fircalarinin Ic Kisimlari Nasil Farklidir?
Bir sonik firca ikiye ayirdiginda, devre karti tipik olarak daha buyuk ve daha karmasIktir. Ancak buna ragmen, donen basli kismi elektrikli bir fircaya cok benzemektedir. Sonik fircada, devre firca hizi bir dugmeye basilarak iki farkli hizda ayarlanabilir. her 30 saniyede bir ve iki tam dakika sonra bip sesi cikaran bir zamanlayiciyi bulunurken bu ozellik sert fircalamayi tesvik etmek icindir. Ayrica pilin yeniden sarj edilmesini kontrol eder.

Ultrasonik Dis Fircalari Nasil Calisir?
Ultrasonik dis fircasi ile dislerini fircalayanlar gercek bir kavitasyonel temizleme etkisi ile dislerini temizlerler. Bu dis fircalari geleneksel elektrikli(doner) veya sonik dis fircalarindan yaklasIk 100-1000 kat daha hizli titresen bir etkiye sahiptirler. Ultrasonik fircalar, donen ve sonik dis fircalarindan oldukca farkli bir sekilde calisir, cunku iclerinde elektrik motoru yoktur.

Elektrikli Dis Fircalarinda Pil Omru
Teorik olarak elektrikli dis fircalarindaki pil omru icin cok fazla endise duyulmasina gerek yoktur. Nazikce davranildiginda 10 yillik bir omur elde edebilirken, nazikce kullanmak ibaresi arada bir tamamen bosalmasina saglamak, uzun sure sarj cihazinda takili birakmamak ve asiri sarj etmemeyi icerir. Ancak, en nazik muameleyle bile, sarj edilebilir bir pilin de omru vardir ve pilin omrunun tukendigini uzun sure sarjinin kalmamasindan veya motorunun eskisi kadar guclu calismamasindan fark edilebilir. Boyle bir durumla karsi karsiya kalanlar, pilin degistirilebilir oldugunu bilmeleri gerekir.
Fircanin pilinin degistirebilmek icin oncelikle marka ve model numarasi tespit edilmeli ve nasil degistirilecegi hakkinda bilgilendirici videolar izlenerek ogrenilmelidir. Plastik firca kutusunu acmak nispeten kolaydir (genellikle alt kismi bukerek, bazen sarj unitesi yardimiyla), bu da tum mekanizmayi ortaya cikarir. Bu noktaya geldiginizde, bazi modellerde pilin (sinir bozucu bir sekilde) yerinde lehimlendigi fark edilebilir. Genellikle, bunu gecici olarak cikarmak icin pil sarj bobininin tabandaki iki temas baglanti veya vidasini dokulmesi gerekir. Bunu yaptiktan sonra, iki metal serit temas noktasi sokulerek pili cikarabilir.
Eski lehimi cikarmak ve devre kartini degistirmeye hazir hale getirmek biraz zahmetli bir istir, ancak zaman ayirip sabirli olundugunda birkac dakikadan fazla surmez. Bunun yaninda bobin ve pile zarar vermemek icin mumkunse bir isi emici kullanilmasi tavsiye edilir. Alinan yeni pil sokme islemini tersten yaparak yerine yerlestirilmeli ve yerine lehimlenmelidir. Sonrasinda sarj bobinin calistigi kontrol edildikten sonra kapagi kapatilarak firca kullanima hazir hale getirilebilir.
Elektrikli, Sonik ve Ultrasonik Dis Fircalari Hakkinda Bilgiler ve KarsilastirmalarNe tur bir pile ihtiyaciniz oldugu konusu ise oldukca kolaydir. Cunku elektrikli dis fircalarindaki piller oldukca standarttir ve uzerlerine lehimlenmis duz kontaklara sahip olmalarina ragmen normal AA pilleriyle kabaca ayni boyuttadir. Genellikle, yaklasIk 1,2 volt olarak derecelendirilirlerken, bazi fircalarda seri olarak iki adet 1,2 volt pil bulunur. Ve ya nikel-kadmiyum (NiCd) ya da nikel metal hidrittir (NiMH); birkac yeni firca, lityum iyon piller kullanir. Ancak mumkun oldugu kadar, eski pili cikarmak ve aynisini (ayni voltaj, sarj kapasitesi ve fiziksel boyutta) bulmak en iyisidir.

Yeni Model Elektrikli Dis Fircalarinin Bataryasi Neden Dayanikli Degildir?
Daha yeni fircalarin calisma sistemi, eskilerinden daha karmasIk olma egilimindedir ve bu ozellikler LED isIklari, sesli sistemi, zamanlayici alarmlari seklinde degisir. Dolayisiyla tum bunlar gucu gercekten tuketmektedirler. Basit doner firca yaklasIk iki haftalik pil omru saglamaktadir ve her sarjdan once bataryanin tamamen bitirilmesi gerekir.
Sonic fircalarda devre daha detayli oldugu icin normal elektrikli fircalara gore cok daha fazla guc cekmektedirler. Normal fircalar sarj edildiginde 10 gun kadar dayanabilirken, sonik fircalarin pilleri birkac gunde bitmektedir. Bu durum firca ureticilerinin bir nevi satis hilesidir ve pilin daha sIk yeniden sarj edilmesi gerekiyorsa, nitekim tum fircanin cok daha erken degistirilmesi gerekecektir. Cunku sarj edilebilir piller yalnizca bircok kez sarj edilebilir ve dolayisiyla dis fircasinin daha kisa zamanda degistirilmesi gerekir.


ALİNTİ ~
________________

Bizde MutSuz Olalim ~
 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 12:34.