IRCForumu.ORG   sohbetkacak
reklamalanı


Yaşam ve Detay Yaşama dair gelişmeler burada. İlgi çekici olaylar, inanç, ilişkiler, ilginç olaylar yaşam ve detayda.

 
 
Seçenekler Stil
Alt 10 Aralık 2021, 10:53   #1
Webmaster
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Spor Giyimde Kumas Secimi Ve Termo-Fizyolojik Konfora Etkileri

Tekstil malzemelerinin, ozellikle de spor kiyafetlerinin termo-fizyolojik ozellikleri, kumaslarin yapisal degiskenlerine ve hacim ozelliklerine baglidir. Kumas yapisi, kalinligi, ortu faktoru, hava yogunlugu, yigin yogunlugu, kumas gozenekliligi ve terbiye islemleri, termal ve nem yonetim ozelliklerini etkiler ve dolayisiyla kumaslarin konfor ozelliklerini belirler. Genellikle ic giyim, dis giyim, is kiyafetleri ve spor giyim gibi cesitli uygulamalar icin dokuma ve orme kumaslar kullanilmaktadir. Orme kumaslar, dusuk ortuculuk faktoru sayesinde yapilarinda daha fazla gozeneklere sahiptir ve gozenekli yapi, dokuma kumaslara gore daha iyi hava, nem ve isi transfer ozellikleri saglar.
Ayni zamanda daha iyi sivi gecirgenlik ozellikleri gosterir. Tekstil malzemelerinin temel yapilarindaki farklilik, farkli kumas yapilari tarafindan emilen su miktarindaki degisimi aciklar. Yapisal farkliliklar, iplikteki lif duzenlemesi ile ilgilidir, dolayisiyla iplik puruzluluk faktoru Cos θ ve kilcal damarlarin boyutu ve surekliligini etkiler. Rastgele fiber duzenlemesi yuksek temas acisina yol acar. Ipliklerde ve kumaslarda suyun daha hizli hareket etmesiyle iliskili daha dusuk temas acisi, yuksek derecede lif hizalamasina atfedilir.
Spor giyim icin kullanilan farkli kumas yapilari, kumas sIkiligi, gozenekliligi, hava yogunlugu ve kalinligi gibi yigin ozelliklerine gore farklilik gosterir ve bu da kumaslar boyunca isi, nem ve sivi transferini belirler. Isi iletimi, hava gecisi ve nem difuzyonu icin iplikler arasi bosluklarin mevcudiyeti kumasin sIkilik faktorune baglidir. Bu nedenle, kumas yapilarinin toplu ozellikleri, spor giyim yoluyla optimum hava, isi ve nem iletimi icin cok onemlidir.
Spor Giyimde Kumas Secimi ve Termo-Fizyolojik Konfora EtkileriBirkac arastirmaci, farkli orgu yapilari tasarlamaya calismis ve yapilari spor giyim ve diger fonksiyonel tekstiller icin tasarlanan konfor ve performans ozellikleri acisindan karsilastirmistir. Kaplama kumaslar, degisen siralarda farkli iplik kombinasyonlarina sahip nem yonetim kumaslari, cok katmanli kumaslar ve bitki yapisinin biyometrisini taklit eden kumaslar gibi yenilikci orgu yapilari, kullaniciya etkili termal ve nem yonetimi ozellikleri ve rahatlik hissi saglamak icin gelistirilmistir.
Yapilandirilmis veya muhendislik urunu kumaslar, ticari ilgi ile ilgili uygulama alanlarinda kullanilmaktadir. Yapilandirilmis kumaslarin sinifi, nem yonetimi kumaslaridir; kumaslarin iki tarafini karakter olarak belirgin sekilde farkli kilan katmanli yapilarda iki veya daha fazla lif turunun kullanilmasi gibi. Kumasin her bir yuzu farkli performans ozellikleri ve termofizyolojik ozellikler sergileme yetenegine sahiptir. Cesitli alanlarda uygulama bulan hafif cift tarafli kumaslar kaplamali orme teknigi ile uretilmektedir.
Hem hidrofobik hem de hidrofilik iplikler tek set orgu ignelerine beslenebilir ve boylece iki ayri iplik setin her bir ignesinden gecerek kumaslarin on ve arka taraflarinda belirgin sekilde gorunur. Iki ipligin beslemesinin ve konumlandirilmasinin dikkatli kontrolu, farkli iplikleri iki katmana yerlestirmek icin onemlidir. Kaplamali orgu yapisi, farkli yuz ve arka katmanlarla karakterize edilen cift katmanli bir yapidir. Iki katman, farkli malzemelerden olusur ve buna gore kullanici konforu saglamada farkli roller ustlenir. Kaplama kumasin bir tabakasi, deri ile dogrudan temas halinde olan ve terin buhar ve sivi halde vucuttan hizla uzaklastirilmasi ve tasinmasi rolune hizmet eden ic tabakadir. Bu katman, bir ayirma katmani gorevi gorur ve genellikle dusuk su emme ozellikleri ile karakterize edilen iletken ve yayici ipliklerden olusur.
Kaplama kumasin bir diger tabakasi ise cilt ile direkt temas etmeyen ve cilt yakininda nem olusmasini onleyen ve onu buharlastiran dis tabakadir. Bu katman emici katman gorevi gorur ve hidrofilik liflerden olusur ve kumaslarin sivi yayma ve kurutma kabiliyetini yonetir. Iki katmandaki elyaf ve iplik kombinasyonlarinin secimi, orgu yapilarin konfor ozellikleri, performansi, estetik cekiciligi ve son kullanimi uzerinde buyuk bir etkiye sahip olabilir. Farkli kimyasal yapidaki ve dolayisiyla farkli su emme ozelligindeki lifler, kaplamali kumaslarin on ve arka katmanlarinda gorunmek icin farkli kombinasyonlarda kullanilabilir. Cift katli orme kumaslar, farkli elyaf kombinasyonlarina ve iki katmanda kullanilan farkli elyaflarin su emme ozelliklerindeki farkliliklara gore asagidaki dort tipe ayrilabilir.

On ve Arka katmaninda Hidrofobik Lifler Bulunan Cift Katmanli Kumaslar
Spor Giyimde Kumas Secimi ve Termo-Fizyolojik Konfora EtkileriCildin yanindaki sivi ter, hidrofobikligi nedeniyle ic tabaka tarafindan emilemez ve terin ciltten uzaklastirilmasinin tek yolu, kumas icindeki gozeneklerden su buhari difuzyonudur. Yayilan su buhari yuz tabakasindan yavasca buharlasarak kullaniciya termal ve islaklik rahatsizligina neden olur.
Arkada hidrofilik elyaf ve on yuzunde hidrofobik elyaf bulunan cift katli kumaslar
Cildin yanindaki sivi ter, arka hidrofilik tabaka tarafindan emilebilir, ancak yuz tabakasinin hidrofobikligi nedeniyle terin yuz tabakasina transferi kisitlanir. Kumasin isi yalitimi azalir ve ic katmandaki gozenekler su ile doldugundan kumas islaklik ve serinlik hissi verir, gozeneklerdeki statik havayi uzaklastirir.
On ve arka katmanlarda hidrofilik lifler iceren cift katmanli kumas
Deriden ter, arka tabakanin hidrofilik lifleri tarafindan toplanir ve bu da nem birikimine ve yuz tabakasina zayif transfere neden olur. Arka tabakada su kalir ve daha kucuk islak alan nedeniyle buharlasma orani daha az olacaktir. Kumas, kullaniciya serin ve islak hissedecektir.
Arkada hidrofobik elyaf ve yuz tabakasinda hidrofilik elyaf bulunan cift katmanli kumas
Arka hidrofobik tabaka teri kendisi emmeden kilcal fitilleme yoluyla yuz tabakasina aktarir. Hidrofilik lifler sayesinde yuz tabakasi iyi su emme ozelligine sahiptir ve bu nedenle daha genis islak alan saglayarak terin cevreye hizli buharlasmasini saglar. Arastirmacilar cift katmanli kumaslarin siniflandirilmasina dayanarak , arkada hidrofobik fiber ve yuz katmaninda hidrofilik fiber bulunan yapi (d)’nin, yuz katmanina hizli sivi transferi yoluyla kuru cilt mikro ikliminin korunmasinda en etkili olacagini belirtti. Ek olarak, diger bazi arastirmacilar, kaplamali kumaslarda arzu edilen nem yonetimi ve konfor ozelliklerini elde etmek icin cilt yaninda hidrofobik liflerin ve yuz tabakasinda hidrofilik liflerin kullanilmasini oybirligiyle tavsiye etmislerdir.
Kontrast olarak farkli lif ve ipliklerle tasarlanan kaplamali kumaslar, itme-cekme etkisi sergiler. Hidrofobik lif tabakasi, cildin yanindaki teri iter ve onu nemi emen veya ceken hidrofilik liflerin dis tabakasina iter veya ceker. Kaplamali kumaslarin iki katmaninda hidrofobik ve hidrofilik liflerin yapisal duzenlemesi ve ic katman ile ortam arasindaki buyuk nem farki, nemin deriden dis atmosfere hareketine neden olur ve bu da yapilari spor giyim icin tercih edilen bir secim haline getirir.Spor Giyimde Kumas Secimi ve Termo-Fizyolojik Konfora Etkileri
Yapilar, iki katmanda zit olarak farkli bilesenlerin secimindeki ozgurluk sayesinde cilt uygulamalari, aktif giyim ve bos zaman spor giyim yaninda giyimde giderek daha populer hale geliyor. Bu nedenle, bu tur uygulamalara yonelik fonksiyonel giysiler, genellikle kumaslar normalde iki tarafli olacak ve farkli lif icerigi veya ozelliklerine sahip en az iki iplikten uretilecek sekilde ozel olarak tasarlanir veya yapilandirilir. Arastirmaci Toda, higroskopik olmayan liflerden olusan cok katmanli orgu yapilar gelistirmistir. Yapi, on ve arka katmanlarda elyaf inceligi, orgu yapisi ve iplik tipinin dikkatli secimi ile arka katmana kiyasla on katmanda daha kucuk elyaflar arasi bosluklarla karakterize edilmistir.
Arastirmaci Yamini Jhanji vd. suprem kapli kumaslarin isil direnc, isil iletkenlik ve isil sogurma ile hava gecirgenligi ve nem buhari iletim hizi gibi isil ozellikler uzerinde lif tipi ve iplik dogrusal yogunlugunun etkisini arastirmislardir. Deri tabakasinin yaninda naylon ile kaplanmis kumaslarin, yuksek termal absorpsiyon nedeniyle ilk cilt temasinda daha serin hissedecekleri ve hava ve nem buharini gecirebilecekleri icin sicak kosullar icin uygun bir secim oldugunu one surduler. Yuksek lineer yogunluga sahip ipliklerle orulmus kumaslarin, daha yuksek termal direnc degeri ve daha dusuk hava gecirgenligi ve nem buhari iletim hizi degerleri nedeniyle sicak kosullarda uygun olmadigi bulunmustur.
Jhanji ve ekibi ust ve alt katmanlarda degisen hidrofilik ve hidrofobik liflerle ve ust katmanlarda farkli tipte hidrofobik liflerle kaplanmis kumaslarin nem yonetim ozelliklerini karsilastirmistir. Ust katmanlarda hidrofobik lifler (polipropilen, polyester) ile orulmus kumaslarin, yuksek birikimli tek yonlu tasima indeksi ve alt yayilma hizi degerleri nedeniyle nem yonetim kumaslari olarak siniflandirildiklari icin tene yakin uygulamalar icin uygun oldugu sonucuna varmislardir. Ayrica, ust katmanda naylon ile orulmus kumasin, zayif sivi transfer ozellikleri nedeniyle su gecirgen kumas olarak siniflandirildigi one surulmustur. Alt katmandaki hidrofobik elyaftan bagimsiz olarak ust katmanda pamukla orulmus kumaslar, nem yonetimi ozelliklerinde zayiftir.
Arastirmaci Ghosh ve Kaur, duz orgu kumaslarin sivi tasima ozellikleri uzerindeki sIkilik faktorunun etkisini incelemisler ve sIkilik faktorundeki artisla kumaslarin daha yuksek fitilleme ve daha dusuk su emiciligi gosterdigini gozlemlemislerdir. Daha yuksek sIkilik faktorunun daha az bukulme ile sonuclandigini, dolayisiyla sivi akisi icin daha az karmasIk yol sagladigini ve daha dusuk sIkilik faktoru ile orulmus kumaslara kiyasla sivi akisina daha az direnc sagladigini one surmuslerdir.
Suganthi ve Senthil kumas, ic ve dis katmanlarda lif tiplerini cesitlendiren cift katmanli kumaslarin nem yonetimi ozelliklerini incelemis ve icte mikro fiber polyester ve dis katmanda modal olan iki katmanli kumaslarin, kumasin ozellikleri nedeniyle aktif spor giyim icin tercih edilen secim oldugunu gozlemlemistir. Bunlar daha iyi nem yonetimi ozellikleri arasinda yer almaktadir.
Yayinlanmis literatur, hidrofilik ve hidrofobik lifler, ozel lifler ve ipliklerin stratejik kombinasyonu ile tasarlanan kumas yapilarinin, hacimli, fiziksel ve konfor ozelliklerinde farkliliklar gosterdigini ve boylece tekstillerin termal ve kutle tasima ozelliklerini etkiledigini ileri surmektedir. Kumas yapisi ve buna bagli olarak kumas ozellikleri, spor giyim uygulamalari icin tekstillerin uygunlugunu belirler. Bir onceki bolumde spor giyimin fonksiyonel yonleri uzerinde elyaf, iplik ve kumas degiskenlerinin onemini tartistiktan sonra, spor giyimin estetik ozelliklerinin yani sira performansini da artirmaya hizmet eden spor giyimdeki temel trendleri ve yenilikleri vurgulamak gerekli hale gelmektedir.


ALİNTİ ~
________________

Bizde MutSuz Olalim ~
 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 06:02.