IRCForumu.ORG   sohbetkacak
reklamalanı


Yaşam ve Detay Yaşama dair gelişmeler burada. İlgi çekici olaylar, inanç, ilişkiler, ilginç olaylar yaşam ve detayda.

 
 
Seçenekler Stil
Alt 07 Aralık 2021, 16:23   #1
Webmaster
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Belirsizlige karsi tahammul azaldikca politik kutuplasma artiyor mu?

1950’lerden bu yana siyaset bilimciler, siyasi kutuplasmanin yani dunyaya ideolojik bir onyargiyla bakan artan sayida siyasi partizanligin belirsizlige tahammul edememe ve dunya hakkinda ongorulebilir inanclara tutunmayla iliskili oldugunu teorilestirdiler.

Ancak bu tur onyargili algilarin ortaya ciktigi mekanizmalar hakkinda cok az sey biliniyor. Acaba bu mekanizma nasil isliyor? Gelin birlikte bakalim.



Bu soruyu arastirmak icin; Brown Universitesi’ndeki bilim adamlari, gercek siyasi tartismalari ve haber yayinlarini izlerken kararli partizanlarin(hem liberaller hem de muhafazakarlar) beyin aktivitelerini olctu ve karsilastirdi. Yakin tarihli bir calismada belirsizlige tahammulun azalmasi durumunda siyasi kutuplasma egiliminin daha da kuvvetlendigi bulundu. Yani belirsizlik ortaminda siyasi olarak liberal olanlar bakis acilarinda daha da liberal olma egilimindeydiler. Bu ozellige sahip muhafazakarlar ise bakis acilarinda daha da muhafazakar olma egilimindeydiler.

Yine de partizanlari farkli ideolojik kamplarina iten yine ayni mekanizmalar is basindaydi.

Brown’da bilimsel, dilsel ve psIkolojik bilimlerde yardimci docent olan ortak yazar Oriel Feldman Hall, ‘Bu, hosgorusuzluge tahammul ile siyasi kutuplasma baglantisini her iki koridor baglaminda ele alan ilk arastirmadir’ diyor. Yani 2016’da mesele bir kisinin guclu bir Clinton destekcisi ya da guclu bir Trump destekcisi olup olmadigi degildir. Burada tek mesele belirsizlikte zihin, siyasi icerikle mesgulken her iki beyin yapisinin da yani muhafazakar olanin ve liberal olaninin benzer tepkiyi gostererek gorusunun daha da siddetlenmesidir.

Calismanin ortak yazari ve Brown’da eski bir doktora sonrasi arastirmaci olan Jeroen Van Baar, bulgularin onemli oldugunu cunku siyasi faktorlerin disindaki faktorlerin bireylerin ideolojik onyargilarini etkileyebilecegini gosterdigini belirtiyor.

Hollanda Ruh sagligi Enstitusu Trimbos’ta Arastirma Gorevlisi olan Van Baar, ‘ayni gercekligin ideolojik olarak carpitilmis algilar olan kutuplasmis alginin genel olarak belirsizlige toleransi en dusuk olan insanlarda en guclu oldugunu bulduk’ diyor. Buradan, toplumda gordugumuz bazi dusmanlik ve yanlis anlamalarin siyasi inanclardaki uzlasmaz farkliliklardan kaynaklanmadigini, bunun yerine, insanlarin gunluk hayatta deneyimledikleri belirsizlik gibi sasirtici ve potansiyel olarak cozulebilir faktorlere bagli oldugunu gosterdigi cikariminda bulunulabilir.



Belirsizlige tahammulsuzlugun beyinde siyasi bilginin nasil islendigini siyasal degerlendirmeyi sekillendirip sekillendirmedigini ve nasil sekillendirdigini incelemek icin arastirmacilar 22 kararli liberal ve 22 kararli muhafazakari incelemeye aldi. Katilimcilara uc tur video izletilirken beyin olcumu icin fMRI teknolojisi kullanildi. Izletilen videolar bir haber bolumu, atesli bir tartisma bolumu ve politik olmayan bir doga belgeseliydi.

Izleme oturumunun ardindan katilimcilar, videolari anlamalari ve degerlendirmeleri hakkindaki sorulari yanitladilar ve belirsizlige tahammulsuzluk gibi ozellikleri olcmek icin tasarlanmis bes politik ve uc bilissel anket iceren kapsamli bir anketi tamamladilar.

Feldman Hall, ‘Belirsizlige tahammulsuzluk gibi bir ozelligin kutuplasmayi siddetlendirip arttirip arttirmadigina bakmak ve beyin aktivesi kaliplarindaki bireysel farkliliklarin benzer dusuncelere sahip diger bireylerle senkronize olup olmadigini incelemek icin nispeten yeni yontemler kullandik.’ diyor.

Arastirmacilar, videolari islerken katilimcilarin beyin aktivitelerini analiz ettiklerinde, noral tepkilerin liberaller ve muhafazakarlar arasinda farklilik gosterdigini ve bu da goruntulerin oznel yorumundaki farkliliklari yansittigini buldular. Guclu bir sekilde liberal olarak tanimlanan insanlar, politik icerigi ayni zamanda ve ayni sekilde islediler. Arastirmacilar bu durumu eszamanlilik olarak adlandiriyor. Ayni sekilde kendilerini muhafazakar olarak tanimlayanlarin beyinler de siyasi icerigi islerken senkronize oldu.

Feldman Hall, ‘Politik olarak kutuplasmis bir insansaniz, beyniniz siyasi bilgileri ayni sekilde algilamak icin partinizdeki benzer dusunen kisilerle senkronize olur.’ diyor.

Belirsizlige tahammulsuz kisilik ozelligi kutuplasmis algiyi siddetlendirmekteydi. Gunluk yasamda belirsizlige daha az tahammullu olan herhangi bir ideolojiye sahip katilimcilar(anket yanitlarinda bildirildigi gibi) belirsizlige daha iyi tahammul edebilenlere gore ideolojik olarak daha belirginlesmis beyin tepkilerine sahipti.

Arastirmacilar bu, belirsizlikten kacinmanin, beynin siyasi bilgileri, kiskirtici siyasi icerigin siyah-beyaz yorumlarini olusturmak icin nasil isledigini yonettigini gosteriyor diyor.

Ilginc bir sekilde arastirmacilar, siyasi olmayan bir video esnasinda, kurtajla ilgili tarafsiz bir tonda sunulan bir video sirasinda bile kutuplasmis algi etkisini gozlemlediler.

Oyleyse onceki diger arastirmacilarin iddia ettigi gibi ‘liberal ve muhafazakar beyinlerin’ beyin yapisi ve icerigi isleyis surecinde istikrarli bir farklilik olmadigini gosteriyor. Beyin sureclerindeki ideolojik farkliliklar, Van Baar’in da vurguladigi gibi cok ozel durumlara maruz kalmaktan kaynaklaniyor. Yani bu durum kutuplastirici ogeye maruz kalinca aciga cikiyor.

Buradan cikan olumlu bir sonuc da iletisim kurmanin dogru yolu bulundugu surece siyasi partizanlar goz goze gelebilir.


ALİNTİ ~
________________

Bizde MutSuz Olalim ~
 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 15:12.