IRCForumu.ORG   sohbetkacak
reklamalanı


Yaşam ve Detay Yaşama dair gelişmeler burada. İlgi çekici olaylar, inanç, ilişkiler, ilginç olaylar yaşam ve detayda.

 
 
Seçenekler Stil
Alt 07 Aralık 2021, 10:54   #1
Webmaster
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Spor Giysilerin Siniflandirmasi

Spor giyim; gunumuz yenilikleri ve yeni teknolojieri ile hammadde tedariginden spora ozel giysilerin tasarimina ve gelistirilmesine kadar tekstil segmentlerinden biri olarak ortaya cikmistir. Bu alan, arastirma ve gelistirme, oncu yeni teknolojiler ve cigir acan konseptler soz konusu oldugunda pek cok acidan oldukca yenilikcidir.
Termo fizyolojik ve psIkolojik rahatlik, el becerisi, kullaniciya karsi ceviklik, nefes alabilirlik, nem yonetimi, hafiflik, antimikrobiyal ve koku onleyici ozelliklerin temel gereksinimleri, spor giyim icin dogru elyaf, iplik ve kumas degiskenlerinin secilmesi gibi ozellikler spor giysilere dahil edilebilir. Spor kiyafetleri artik performans sporlari veya yorucu fiziksel aktivitelerle ugrasan sporcularla sinirli degildir. Bununla birlikte, saglik bilincine sahip, fitness ve spor salonu meraklilari arasinda spor giyim ve aksesuarlarinda bir artis yasanmistir.Spor Giysilerin Siniflandirmasi
Buna gore, spor giyim endustrisi, hem sporcularin hem de saglik bilincine sahip Y kusaginin gereksinimlerini karsilamak icin aktif giyim, gunluk giyim ve spor giyim gibi farkli spor giyim kategorilerinin gelistirilmesinde devrim niteliginde gelismelere maruz kalmistir. Fonksiyonel gereksinimlerin yani sira, Spor giyimde siluet, renk ve diger tasarim detaylarina oncelik veren yoga, jimnastik ve diger spor aktivitelerinde yer alan kadin sayisinin artmasi goz onune alindiginda estetik boyutlara da onem verilmektedir. Buna gore, spor giyim tasarimi ve gelistirmesindeki teknolojik ve ergonomik gelismeler, arastirmacilarin alani daha fazla kesfetmesi icin yeni yollar acmistir.

Spor Giyim Siniflandirmasi
Spor giyim, asagidakiler gibi bir dizi faktore gore kategorize edilebilir:
• Sporcunun fiziksel aktivite ve yorgunluk duzeyi,
• Yorucu aktivite sirasinda ortaya cikan stres,
• Sporcunun kiyafetlerini cikardigi sure,
• Cevre kosullari,



Fiziksel Aktivite Duzeyine Gore Siniflandirma
Spor giyim, sporcunun fiziksel aktivite duzeyine gore aktif ve gunluk giyim olarak siniflandirilabilir. Bu siniflandirma su sekildedir;
Aktif spor giyim
Profesyonel spor giyim olarak da adlandirilan aktif giyim, sporcular tarafindan kayak, uzun atlama, yuksek atlama ve diger macera sporlari gibi zorlu, yuksek seviyeli fiziksel aktiviteler sirasinda genellikle kisa sureli olarak giyilen spor kiyafetlerini kapsar. Spor, aktif, stresli ve maksimum fiziksel performans gerektirir, bu da sporcunun yasadigi asiri terlemeye (duyarli terleme) neden olur. Aktif giyim tasarimi, bos zaman giyimi icin tasarim degerlendirmeleri kadar zorlayici bir gorev degildir. Cunku sporcu tum aktif spor suresi boyunca, kapali veya acik hava kosullarindan bagimsiz olarak sporcunun yasi gibi oyun alani sinirlari icinde sabit ortam kosullarina maruz kalir.
Serbest zaman giyimi
Spor Giysilerin SiniflandirmasiSerbest zaman giyimi, kriket, hokey ve golf gibi spor aktiviteleri sirasinda giyilen spor kiyafetleri icerir. Yukarida bahsedilen spor aktivitesi, sporcu tarafindan degisen aktif ve dinlenme evreleri ile ve degisen ortam kosullarina uzun sure maruz birakilarak aralikli performans gerektirir. Bos zaman spor kiyafetleri, farkli yas ve cinsiyet gruplarina ait oyuncular ve dusuk ila orta fiziksel aktiviteye duskun olanlar tarafindan giyilir. Ayrica, aktivitenin seyri sirasinda giyme suresi ve sIkligi ve ortam kosullarinin tumu degiskendir. Sonuc olarak, gunluk giyimin tasarimi, tasarimcilar icin degisen ortam kosullarini ve kullanicinin maruz kalacagi alandaki uzun sureleri dikkate almalari gerektiginden zorlu bir gorevdir.
Kullanicinin, degisen cevre kosullarinda tum gun veya birkac saat boyunca giysiyi giymesi beklenir. Bu nedenle, spor giyim tasarimi, kullanicinin fizyolojik gereksinimlerinin ve sporcunun spor aktivitesine duskunken maruz kalacagi degisen cevresel kosullarin ozel olarak dikkate alinmasini gerektirir. Ayrica, daha az rekabetci bir moda estetik, stil, konfor ve islevselligi bir arada sunan gunluk ve spor giyim, parkalar, kapusonlular, pantolonlar ve bisIklet yaka polar kazaklar da spor giyim kategorisine dahil edilebilir.

Spora Ozel Gereksinimlere Dayali Siniflandirma
Spor giyim, sporun ozel gereksinimlerine gore de siniflandirilabilir. Farkli sporlar, farkli duzeyde fiziksel efor gerektirir ve degisen ortam kosullarinda gerceklestirilir. Sonuc olarak, bisIklete binme gibi belirli bir spor icin giyilen giysiler, su alti sporlari, dagcilik vb. gibi farkli bir ortamda yapilan baska bir spor icin uygun olmayabilir. Spor giyim, spora ozgu gereksinimlere gore kuru, nemli ve islak hizli aksiyon spor giyimi olarak siniflandirilabilir.
Kuru kalan ve hizli hareket etmeyi saglayan spor giyim
Kuru hizli hareket spor kiyafetleri, hizli ter emilimi ve dagilmasini saglayan optimum nem yonetimi ozellikleri gerektiren futbol, ragbi, tenis ve atletizm oyunlari gibi spor aktiviteleri sirasinda giyilir ve boylece kullaniciya serinletici etki saglar.
Nemli hizli aksiyon yapilabilen spor kiyafetleri
Nemli hizli hareket eden spor giyim, deri yuzeyinden hizli ter buharlasmasinin bir on kosul oldugu sporlar icin uygundur. Spor giyim, sivi terlemenin hizli transferinin yani sira, iyi su buhari gecirgenligi, su gecirmezlik ve soguga karsi koruma ile yuksek derecede esneme kabiliyeti saglamalidir.
Islandiginda hizli aksiyon yapilabilen spor kiyafetleri
Spor Giysilerin SiniflandirmasiIslak hizli hareket eden spor giyim, yuzme ve yuksek derecede esneme ve form uydurma gerektiren diger su alti spor aktiviteleri gibi spor aktiviteleri icin ozel olarak tasarlanmistir. Giysiler, surtunmeyi ve yorgunlugu azaltarak sporcunun performansini artirmada hayati bir rol oynar.
Hava kosullarina gore siniflandirma
Sporcunun aktivite sirasinda maruz kaldigi hava kosullari da spor kiyafetlerinin siniflandirilmasini belirler. Buna gore spor giyim soguk, orta ve sicak hava spor giyim olarak siniflandirilabilir. Uc kategori icin malzeme secimi ve tasarim ozellikleri, her bir giysi tipi icin gerekli olan farkli ozellikler nedeniyle buyuk olcude farklilik gosterecektir.
Soguk hava spor kiyafetleri
Soguk hava spor kiyafetleri genellikle buz pateni, dagcilik ve kullanicinin isi kaybi ve dolayisiyla hipotermi riski altinda oldugu herhangi bir kis acik hava etkinligi sirasinda giyilir. Soguk hava spor kiyafetleri vucut isisini hapsedebilmeli, soguk ve nemli kosullara karsi koruma saglayabilmelidir. Sonuc olarak, giysi, vucut isisini hapsetmek icin yuksek isi yalitimi sergileyecek ve nem buhari terin kolayca disari cikmasi icin nefes alabilir, ancak sivinin giysi yoluyla dis kaynaklardan iceri girmesini onleyecek sekilde tasarlanmistir.
Ilimli hava spor giyim
Ortam kosullarinin ilimli sicaklik ve nem ile elverisli oldugu durumlarda, spor tutkunlari tarafindan ilimli hava sporlari tercih edilir. Buna gore, iliman iklimde giyilen spor kiyafetleri, kullaniciya kuru ve rahat bir his saglamak icin nefes alabilir, hava ve isi gecisini gecirebilir olmalidir.
Sicak hava spor kiyafetleri
Sicak hava spor kiyafetleri genellikle ortam sicakliginin yuksek oldugu ve kullanicinin kendi metabolik isi uretiminin ve sicak havanin sinerjik bir etkisi olarak asiri terleme (duyarli terleme) ve yuksek vucut isisi yasadigi icin hipertermi riski altinda olabilecegi durumlarda tercih edilir. Bu nedenle giysiler hafif, cabuk kuruyan ve deri tabakasinin yaninda ter emilimi olmadan sivi nemi uzaklastirabilen fitil olmali ve hizli isi dagilimi icin yuksek termal iletkenlik sergilemeli, boylece cildin yaninda kuru ve serin bir his saglamalidir.


ALİNTİ ~
________________

Bizde MutSuz Olalim ~
 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 04:24.